Δευτέρα, 10 Μαΐου, 2021

Ο θησαυρός της Μεγάλης Πέμπτης

Κοντά στο χωριό Ινι της επαρχίας Μονοφατσίου του νομού Ηρακλείου είναι ένας μικρός λόφος που ονομάζεται Κεφάλα.
Τέτοιοι λόφοι υπάρχουν χιλιάδες στην Κρήτη αλλά ο λόφος της Κεφάλας έχει κάτι το ξεχωριστό: Οπως διηγούνται οι ντόπιοι, στα έγκατά του βρίσκεται ένας πολύτιμος θησαυρός που αποτελείται από δώδεκα ολόχρυσα κοτόπουλα με τη μάνα τους.
Για την απόκτησή του δεν χρειάζεται να γίνουν εκσκαφές ή άλλου είδους έρευνες επειδή αυτός φανερώνεται μια φορά το χρόνο σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα.
Ειδικότερα, κάθε Μεγάλη Πέμπτη, την ώρα που διαβάζονται στις εκκλησίε ς τα “Δώδεκα Ευαγγέλια”,ο λόφος ανοίγει και φανερώνεται ο μοναδικός εκείνος θησαυρός.
Τότε και μόνον τότε, ο λόφος είναι ανοιχτός και μπορεί οποιοσδήποτε να κατεβεί και να τον πάρει. Πρέπει όμως να κινηθεί γρήγορα επειδή μόλις τελειώσει η ανάγνωση των ιερών κειμένων, ξανασμίγουν τα δυο κομμάτια του λόφου και η γη ξαναπαίρνει την αρχική της όψη.
Αιώνες ο λόφος, λέει, ανοιγοκλείνει κάθε Μεγάλη Πέμπτη κι όμως δεν έχει βρεθεί ακόμη εκείνος που θ’ αρπάξει το θησαυρό. Γιατί, ποιος Ορθόδοξος Χριστιανός, τέτοια μεγάλη μέρα και τέτοια ιερή ώρα θ’ αφήσει την εκκλησία για να βρεθεί στον λόφο; Ποιός θ’ αφήσει τους πνευματικούς θησαυρούς που προσφέρονται στον ναό και θα τρέχει στους λόφους και τα χωράφια;
Κι εφέτος ο λόφος της Κεφάλας θ’ ανοίξει τη Μεγάλη Πέμπτη και ο θησαυρός θα φανερωθεί. Αν κάποιος αδιαφορήσει για την ακολουθία της Εκκλησίας και τρέξει στο συγκεκριμένο χώρο για το χρυσάφι, θ’ απογοητευθεί: Ο λόφος θα ’ναι κλειστός για τα δικά του μάτια και δεν θα δει τίποτε.
Φαίνεται πως ο θησαυρός είναι για τους καλούς Χριστιανούς…

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες