Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Ο ταραγμένος καθρέφτης

Μέσα από τη θεωρία του χάους και την επιστήμη της ολότητας με τον καθρέφτη να είναι ταραγμένος, ιδιαίτερα στην χαοτική εποχή μας σε όλους τους τομείς της σύγχρονης επιστημονικής, τεχνολογικής, οικονομικής, ενεργειακής και του συνεχούς, απ’ αιώνων πολιτικό εξουσιαστικού χάους.
Με τον ταραγμένο ΚΑΘΡΕΦΤΗ του να εξερευνά με σαφήνεια το πολυπρόσωπο χάος στην επαναστατική εξέλιξη των επιστημών και τους νόμους τους, που διέπουν οικείες διαδικασίες της καθημερινής ζωής.

ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΕΠΗΡΡΕΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
Αυτοί είναι οι χτύποι της καρδιάς και της σκέψης, αλλά και του σχηματισμού… των νεφών και των καταιγίδων, από τη σύνθεση ενός ποιήματος και την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς στο δάσος, από τον έλεγχο της κυκλοφορίας και την τεχνική νοημοσύνη, το έμφραγμα, την ανάπτυξη και τη σχιζοφρένεια  ενός πληθυσμού εντόμων και τις διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου. Και όπως αναφέρεται από τον περίφημο αφορισμό του χάους, «το τίναγμα των φτερών μιας πεταλούδας» στο Πεκίνο επηρεάζει τον καιρό της Νέας Υόρκης. Μια θέση που δείχνει διαφορετική αυτό που οι Briggs και Peat περιγράφουν την αναδυόμενη  επιστήμη της ολότητας.
Μια συνεχώς αυξανόμενη επιστήμη ολότητας, που αναγνωριζει ότι τα ΠΑΝΤΑ στο σύμπαν αλληλοσυνδέονται.

ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΣΤΟΝ ΤΑΡΑΓΜΕΝΟ ΚΑΘΡΕΦΤΗ
Ο φυσικός Αλέκος Μάμαλης, εκδότης του οίκου με τον τίτλο «ΚΑΤΟΠΤΡΟ», μας λέει ότι το βιβλίο είναι απλό, κατανοητό, άριστα εικονογραφημένο και αποτελεί την καλύτερη εισαγωγή για την περιήγηση  της θεωρίας του χάους και «αναδυόμενης επιστήμης της ολότητας και τον ταραγμένο καθρέφτη της».
Οι συγγραφείς αυτού του εξαιρετικά ενδιαφέροντος βιβλίου είναι ο JOHN BRIGGS διδάκτωρ ψυχολογίας  και αισθητικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Δυτικού Κονέκτικατ. Είναι συγγραφέας και άλλων βιβλίων και αρθρογράφος σε πολλά περιοδικά όπως το «ΟΜΝΙ, το Digest» κ.α.
Ο άλλος συγγραφέας του «ταραγμένου ΚΑΘΡΕΦΤΗ» είναι ο F.DAVIDREAT διδάκτωρ φυσικής και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας του Καναδά.
Έχει συγγράψει περισσότερα από 10 βιβλία με τις πιο σύγχρονες ιδέες για το χάος και τον ταραγμένο καθρέφτη…..

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΝΕΟ ΚΑΘΡΕΦΤΗ
Όμως, μια νέα γενιά επιστημόνων,  είχε αρχίσει από χρόνια την κατασκευής ενός «καινούργιου καθρέφτη», για να βλέπει μέσα από αυτόν τη φύση του ταραγμένου κόσμου μας που τον καθρεφτίζει  η επιστήμη του χάους που προκαλεί επανάσταση στις προοπτικές μας.
Μάλιστα ο δημοσιογράφος και επιστημονικός συγγραφέας  James Cleick  επισημαίνει στο εντυπωσιακό βιβλίο του  («Χάος μια νέα επιστήμη»), τις ανακαλύψεις και την προσωπικότητα πολλών από τους επιστήμονες που επινόησαν και αισθάνθηκαν στη δεκαετία του 1970-80 «Όλο και περισσότεροι από αυτούς τη ματαιότητα της μελέτης των μερών σε απομόνωση από το σύνολο».
Γι’ αυτούς το χάος αποτέλεσε το τέλος του ΑΝΑΓΩΓΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ που αναζητούσε τις αιτίες του παρελθόντος και όχι τα δεδομένα του παρόντος των νέων μεγάλων επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων που άλλαξαν τη μορφή του κόσμου ως την καταστροφή του.

ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΕΓΚΛΕΙΣΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΤΑΡΑΓΜΕΝΟ ΚΑΘΡΕΦΤΗ
Με τους επόμενους φυσικούς, μετά τον Αϊνστάιν οι επόμενες γενιές των φυσικών πέρασαν στην  Κβαντομηχανική που άλλαξε ριζικά την παλια  φυσική του κοσμου, όπως αναφέρεται στη σελίδα (29) της πρωτης εισαγωγής,  υπάρχει άλλη εισαγωγή στο τέλος του βιβλίου ΤΟΥ ΤΑΡΑΓΜΕΝΟΥ ΚΑΘΡΕΦΤΗ.
Στην πρώτη εισαγωγή (σελ. 30) αναφέρεται ότι η Κβαντομηχανική έκανε ακριβείς προβλέψεις για πλήθος οπτικών φαινομένων στη φυσική της «Στερεά» κατάστασης, όπου με βάση αυτήν οι επιστήμονες κατόρθωσαν να αναπτύξουν τα πυρηνικά όπλα, τα τσιπς υπολογιστών και λέϊζερ που μεταμόρφωσαν τον κόσμο μας. Για να βρίσκεται με όλα αυτά τα όπλα και συνεχώς νεώτερα, ο άνθρωπος σε μια συνεχή χαώδη κατάσταση και τρόμο. Αλλά και μέσα σε κλίμα και καθημερινής παγκόσμιας αναταραχής και αβεβαιότητας.
Όπως βρίσκεται εδώ και χρόνια, με παγκόσμια χαοτική αυτή αβεβαιότητα, σε καθημερινή πολιτική, οικονομική και κοινωνική  ανασφάλεια τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟΣ ΤΑΡΑΓΜΕΝΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ
Στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολή και στην Άπω Ανατολή. Κυρίως όμως με το διχασμό – εδώ και καιρό στην Ελλάδα από τα ξένα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν την Ελλάδα ν’αντιμάχεται απέναντι στον Ερντογανικό Νεοοθωμανισμό. Με απρόβλεπτες συνέπειες για την ίδια την Τουρκία και τον  επηρρεαζόμενο τουρκο-Μουσουλμανικό κόσμο που καθορίζεται από τον ΤΑΡΑΓΜΕΝΟ ΚΑΘΡΕΦΤΗ του τοπικού χάους. Ο μεγάλος Φυσικός PRIGOGINE ανακάλυψε ότι «προκύπτει τάξη από το χάος… μέσα από δύο εναλλάξιμους τρόπους. Υπάρχει το παθητικό χάος της ισορροπίας και μέγιστης εντροπίας, όπου τα στοιχεία είναι τόσο πολύ αναμεμειγμένα ώστε δεν υπάρχει καμμία οργάνωση». Για έχουμε  αυτό το παθητικό χάος της ισορροπίας και του τελικού αδιάφορου σύμπαντος, που προέβλεπε ο Clausius.

H ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΧΑΟΣ
Αλλά, αυτό το δεύτερο είδος χάους είναι δραστήριο, καυτό και ενεργητικό ένα ταραγμένο χάος μακριά από την ισορροπία»
Σ’ αυτό το χάος επικεντρώθηκε η προσοχή  των Feigenbaun, του Lurenz και άλλων φυσικών, οι απόψεις των οποίων ξεχάστηκαν στην άλλη πλευρά του καθρέφτη.
Βασικά ο Prigogine ήταν ένας από τους σύγχρονους επιστήμονες που διέκριναν ότι σε αυτό το μακριά από την ισορροπία χάος όχι μόνο αποσυντίθενται τα συστήματα, αλλά και εμφανίζονται νέα π.χ. φανταστείτε ότι «από ένα αγωγό ρέει πετρέλαιο καθώς εισέρχεται σε μια μεγάλη δεξαμενή κάποιας  βιομηχανικής εγκατάστασης. Το πετρέλαιο ρέει ομαλά δημιουργώντας ένα μικρό κοίλωμα στην επιφάνεια του πετρελαίου».
Υποθέστε τώρα ότι κάποιος ανοίγει τη στρόφιγγα ώστε να τρέχει περισσότερο πετρέλαιο μέσα από τον αγωγό. Η πρώτη συνέπεια του νέου αναβλύσματος πετρελαίου είναι να  εμφανιστεί αυξημένος στροβιλισμός και διακυμάνσεις.
Με αυτές αυξάνουν τυχαία ακολουθώντας κατά τα φαινόμενα πορεία προς το πλήρες χάος.

ΤΩΡΑ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΤΑΡΑΓΜΕΝΟ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΛΕΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΙΣΜΟ ΜΑΣ
Όμως, ώσπου να φτάσουν σ’ ένα σημείο διακλάδωσης, σε μια κρίσιμη στιγμή, μια από τις πολλές διακυμάνσεις ενισχύεται  και επεκτείνεται, επηρεάζοντας το σύστημα και κυριαρχώντας σε αυτό.
Αλλά, σχηματίζεται ένα σύνολο από δίνες. Με την τάξη να έχει αναδυθεί από το ΧΑΟΣ…., με τις πολλές μορφές και καταστάσεις.
Όπως αυτές ενεργούν και επηρεάζουν τη λειτουργία του φυσικού κόσμου μας αλλά και της καθημερινής μας ζωής μέσα σ’ αυτόν.
*  * *
Τώρα εμείς στην παγκόσμια διαδικασία του ταραγμένου καθρέφτη της ζωής μας του ηλιακού κόσμου μας και του Γαλαξιακού μας Σύμπαντος διερωτώμεθα σε ποιο φυσικό χάος λειτουργούμε και σε ποιο πολύτιμο δικό μας χάος αλληλοφωτιζόμεθα… στις άθλιες  πολιτικές μας καταστάσεις, στις μεγάλες κοινωνικές κρίσεις, στις καταστάσεις όλων των ειδών των ασθενειών μας και στις οικονομικές τραγωδίες των χρεών μας, των διαφόρων πολεμικών καταστάσεων και των εκατομμυρίων πεινώντων.
* * *
TΑΡΑΓΜΕΝΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ
Μια περιήγηση στη θεωρία του χάους και την επιστήμης της ολότητας μεσα στην οποία υπάρχουμε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Τουρίστες… βούτηξαν στα νερά του ενετικού λιμανιού των Χανίων (φωτ.)

Τις βουτιές τους στο ενετικό λιμάνι των Χανίων αποφάσισε να απολαύσει μια παρέα τουριστών το βράδυ της Τετάρτης! Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες μια παρέα...

Χανια: Ριζίτικα στο Ενετικό Λιμάνι

  Με ριζίτικα αντήχησε το Ενετικό Λιμάνι το βράδυ της Τρίτης στα πλαίσια της “Παραδοσιακής στράτας”. Μέλη της “Ομοσπονδίας Συλλόγων και Φορέων Ριζίτικου Τραγουδιού” ξεκίνησαν από...

Παρανομίες δίχως τέλος στα Τοπόλια

Nέα καταγγελία για παράνομες επιχωματώσεις ρυακιών στην ευρύτερη περιοχή των Τοπολίων, αυτή τη φορά στον Άι κυρ Γιάννη Κισσάμου από κατοίκους της περιοχής. Σε ανακοινώσεις...

Στο νοσοκομείο Χανίων παιδάκι 4 ετών που έπεσε από μεγάλο ύψος

Στο νοσοκομείο Χανίων μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης παιδάκι που έπεσε από μεγάλο ύψος ( από μπαλκόνι) στα Χανιά. Το αγοράκι 4 ετών υποβλήθηκε σε...

Τα Χανιά δεν «έβγαλαν» Σουμπερίτες

Ιστορικό ντοκιμαντέρ που έχει προβληθεί κατ’ επανάληψη από την Cosmote tv και αναφέρεται στη ζωή και δράση ενός από τους ευάριθμους και ηρωικούς καπεταναίους...

Αποκαλύπτεται ο ναός της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων

» Ξεκίνησε νέα αρχαιολογική ανασκαφή Έπιασε… δουλειά η αρχαιολογική σκαπάνη για την αποκάλυψη του ναού της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων! Η επίσημη τελετή...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα