Επίκαιρη ερώτηση πως την υπ. πολιτισμού θέτει ο βουλευτής Μ. Συντυχάκης, για την προστασία των πολύ σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στον λόφο της «Παπούρας», κοντά στο Καστέλλι Πεδιάδος.
Όπως αναφέρει, ειδικότερα, η σχετική ανακοίνωση:
«Η ανασκαφή, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που είναι σε εξέλιξη στην κορυφή του λόφου της «Παπούρας», έφερε στο φως ένα εύρημα μοναδικό για την αρχαιολογία της Κρήτης, πιθανά για ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων δεκαετιών, μαζί με άλλα αρχαιολογικά λείψανα στα πρανή του λόφου (αρχαίο μονοπάτι, κτηριακό συγκρότημα και σπήλαιο).
Παρ’ όλα αυτά, παρά και τις αντιδράσεις που έχουν ξεσηκωθεί από επιστημονικούς φορείς απ’ όλο τον κόσμο, συλλόγους εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού και γενικότερα από τον λαό, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της τοποθέτησης ραντάρ του ιδιωτικού αεροδρομίου Καστελλίου και άλλων συνοδών έργων στον λόφο της Παπούρας, επιβεβαιώνοντας τις πολλαπλές αρνητικές συνέπειες από το ιδιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο δεν έχει καθόλου σχέση με τις λαϊκές ανάγκες για ασφαλείς και φτηνές μεταφορές.
Η εγκατάσταση των ραδιοβοηθημάτων αεροναυτιλίας απαιτεί εκτενείς διαμορφώσεις, ταπείνωση του λόφου, προϋποθέτει την κατασκευή συνοδών έργων και βοηθητικών κτιρίων, κατασκευή οδών πρόσβασης, λατόμευση με χρήση εκρηκτικών, κ.α.. Συνεπώς θα προκαλέσει άμεση και έμμεση βλάβη στο μνημείο και στον περιβάλλοντα χώρο του, τη στιγμή, μάλιστα, που η ανασκαφή δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει υπάρξει ο ανάλογος χαρακτηρισμός των ζωνών προστασίας του μνημείου. Θα καταδικάσει το μνημείο σε αφάνεια και ερήμωση, ενδεχομένως και σε μερική καταστροφή, στον βωμό των συμφερόντων και των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων, της κοινοπραξίας που θα εκμεταλλεύεται το νέο αεροδρόμιο, για να μην υπάρξουν αλλαγές στον σχεδιασμό.
Συνιστά εμπαιγμό του λαού και προσπάθεια καλλιέργειας εφησυχασμού το γεγονός ότι το Υπουργείο Πολιτισμού (σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του ΥΠ.ΠΟ, τον 6ο/ 2024) δήλωνε ότι υπήρχε απαίτηση για αναζήτηση άλλης κατάλληλης θέσης για την τοποθέτηση του ραντάρ και την εκπόνηση νέας μελέτης για τη θέση του. Επιπλέον, τα περί διασφάλισης της επισκεψιμότητας του Μνημείου που υποστηρίζει το Υπουργείο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού είναι γνωστό ότι η κυκλοφορία ανθρώπων περιμετρικά τέτοιων συστημάτων RADAR γενικά απαγορεύεται σε μια ορισμένη ακτίνα, ενώ για λόγους ασφάλειας, κτλ, προσδιορίζονται συγκεκριμένες ζώνες περιορισμένης πρόσβασης.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, για:
– Να ακυρωθεί η εγκατάσταση του ραντάρ του ιδιωτικού αεροδρομίου στον λόφο «Παπούρα» και να κηρυχθεί το μουσείο και όλος ο λόφος άμεσα ως Α’ Ζώνη Αδόμητη, ώστε να καταστεί αρχαιολογικός χώρος, ασφαλής και προσβάσιμος για κατοίκους, επισκέπτες, μελετητές.
– Να μην αποσπαστεί το μνημείο από τον χώρο στον οποίο είναι ενταγμένο, αλλά να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι ανασκαφές, καθώς και η διεξοδική μελέτη των ευρημάτων, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους».