Ο σκιτσογράφος του Charlie Hebdo Ρενάλ Λουζιέ, “Luz”, ο οποίος φιλοτέχνησε το πρώτο εξώφυλλο μετά την τρομοκρατική επίθεση στην εφημερίδα–τον προφήτη Μωάμεθ να κλαίει κρατώντας στο χέρι του ένα χαρτί που γράφει Je suis Charlie με τίτλο “Όλα Συγχωρούνται”–ανακοίνωσε ότι αποχωρεί γιατί δεν αντέχει άλλο την πίεση. Ο Λουζ, ο οποίος επέζησε της αιματηρής επίθεσης ισλαμιστών στα γραφεία της εβδομαδιαίας εφημερίδας στο Παρίσι, ανακοίνωσε την απόφασή του με συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation– το έντυπο που βοήθησε την Charlie Hebdo να κυκλοφορήσει και πάλι στον απόηχο της επίθεσης με τους 12 νεκρούς. “Κάθε τεύχος ήταν ένα μαρτύριο γιατί οι άλλοι δεν βρίσκονται πια εδώ”, δήλωσε ο Λουζ, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε την απόφασή του να μη σκιτσάρει ξανά τον προφήτη Μωάμεθ επειδή βαρέθηκε αυτό το θέμα. Οι σημαντικότεροι λόγοι τους οποίους επικαλέστηκε για την απόφασή του ήταν η πίεση της δουλειάς έπειτα από τις επιθέσεις και η υπερβολική ενασχόληση των μέσων ενημέρωσης.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.