Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Ο πύργος στη ρίζα της Μαδάρας

Ευμορφία Μπουντουράκη – Βαγιάκη
Αθήνα, 2021

Η φίλη Ευμορφία είχε την καλοσύνη να μου αποστείλει το τελευταίο της πόνημα που όπως με διαβεβαίωσε, και εγώ διαπίστωσα διαβάζοντάς το, είναι καθαρά αυτοβιογραφικό.

Αυτό που με βρίσκει κάθετα αντίθετο είναι το πως θα είναι το τελευταίο της βιβλίο. Κατά πως την ξέρω, και αν κρίνω από την λογοτεχνική της δράση περιμένω ακόμα, ίσως καμιά δεκαριά βιβλία!

Εξαιτερικό το εξώφυλλο καθώς και τα σκίτσα της Γαλάτειας Βαγιάκης. Επιτυχημένη η επιλογή των χρωμάτων. Ο πύργος θα ήταν πιστεύω ζωγραφισμένος βαθειά στη μνήμη της Ευμορφίας και ασφαλώς εκείνη θα τον περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια στην ζωγράφο – σκιτσογράφο.

Λίαν συναισθηματική η αφιέρωση στη μνήμη του άνδρα της Γιώργη Βαγιάκη, «Δασκάλου μου και συντρόφου της ζωής μου» μα και «στις εγγονές μου Δανάη και Λήδα-Ευμορφία».
Την ευχαριστώ από καρδιάς για την όμορφη και συναισθηματική αφιέρωση. Θα μπορούσα να παρουσιάσω πολύ περισσότερα, όμως ο χώρος είναι περιορισμένος. Παρουσιάζω μερικά κομμάτια από το βιβλίο που με αγγίζουν συναισθηματικά και ένα από αυτά είναι και το γραμματάκι της εγγονούλας της, της Λύδας-Ευμορφίας:

«Εύχομαι η οξεία σου αυτή αντίληψη και η λαμπρή σου διαύγεια και η αστείρευτή σου αγάπη να φωτίζουν την πορεία μου. Με πολλή αγάπη και ακόμα περισσότερη εκτίμηση, η εγγονή σου Λήδα»
Ευμορφία έυχομαι να με αξιώσει ο καλός Θεός, να φτάσω να μου γράψει και μένα η εγγονούλα μου – που τώρα είναι ενός έτους περίπου -αυτά τα υπέροχα λόγια. Θα ήμουν υπερευτυχισμένος!

Τί να πρωτοδιαλέξω από τις 204 σελίδες – σε εκείνες που αναφέρονται στα γυμνασιακά σου χρόνια στην Αθήνα, ήσουν παραστατικότατη μα και εκείνες που περιγράφεις στο πολυήμερο πρώτο σου ταξίδι από την Κρήτη στην Αθήνα ήταν συγκλονιστικές.

Δεν μπορώ να μην αναφέρω επίσης και την περιγραφή των εργασιακών σου χρόνων. Ειδικά όταν εργαζόσουν στου Καίσαρη και αναγκάστηκες να αποχωρήσεις λόγω δεύτερου παιδιού.

Η απανάτηση που έδωσες στον ιδιοκτήτη ήταν εντυπωσιακή:

«Κυρία Βαγιάκη τί αποκόμησες στην διάρκεια της εργασίας εδώ; Αυθόρμητα του απάντησα: Έμαθα να αξιολογώ τους ανθρώπους».

Κάπου στο βιβλίο περιγράφει και την σχέση της με την συντέκνισσά της, τη γνωστή Έλλη Αλεξίου. Εκεί γνώρισε και τον Μάρκο Αυγέρη.

Το βιβλίο τελειώνει με τις κατά καιρούς ομιλίες της για διάφορους σημαντικούς ανθρώπους, τον Βαφέ, και όχι μόνον.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα