Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Ο Πούτιν συμφωνεί με την Μέρκελ για αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην ανατολική Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, την ενημέρωσε ότι η Ρωσία είναι σύμφωνη να αποσταλούν κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην ανατολική Ουκρανία, και όχι μόνο κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής αλλά και σε περιοχές εκτός αυτής.
«Ο  Ρώσος ηγέτης λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προτάσεις που διατύπωσε η Άγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι  είναι έτοιμος να συμπληρώσει τις προτεινόμενες στο ρωσικό σχέδιο απόφασης (του ΟΗΕ-σ.σ.) τις αρμοδιότητες της αποστολής του ΟΗΕ» ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ότι «έχει υπ’ όψιν ότι η προστασία των παρατηρητών του ΟΑΣΕ από τους κυανόκρανους μπορεί να επεκταθεί  και εκτός της διαχωριστικής γραμμής , μετά την απόσυρση δυνάμεων και εξοπλισμού και από τις δύο πλευρές, και σε  αλλά σημεία, όπου η ειδική αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ πραγματοποιεί τις επιθεωρήσεις της με βάση τις συμφωνίες του Μίνσκ».
Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου  αναφέρεται ότι στην συνομιλία του με την Γερμανίδα καγκελάριο ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέρθηκε λεπτομερώς στη ρωσική πρόταση για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ , ενώ συζητήθηκε το θέμα της υλοποίησης των Συμφωνιών του Μινσκ  για την διευθέτηση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.
Η Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, καλωσόρισε τη ρωσική πρόταση για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην ανατολική Ουκρανία, αλλά επεσήμανε ότι  η πρόταση  αυτή πρέπει να επεκταθεί.
Οι δύο ηγέτες επίσης συζήτησαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην κορεατική χερσόνησο και συγκεκριμένα το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.
Οι δύο ηγέτες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης,  «συμφώνησαν ότι η διένεξη που αφορά το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας θα πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο», ενώ η Μέρκελ ζήτησε την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ ώστε να εξαναγκασθεί να αλλάξει πολιτική.
Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τη στάση της Πιονγιάνγκ που αγνοεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, ότι «επισημάνθηκε ότι παρόμοιες ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές της μη διάδοσης των πυρηνικών και δημιουργούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».
Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «συμφωνήθηκε ότι η  έντονη αυτή κρίση μπορεί να επιλυθεί αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, μέσω της επανέναρξης των συνομιλιών με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών» και πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι επαφές για την κρίση αυτή σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα