Τρίτη, 18 Μαΐου, 2021

Ο Ποπάυ κομπάρσος

Ο Ποπάυ, ένας από τους πιο αγαπημένους χάρτινους ήρωες, «γεννήθηκε» σαν σήμερα το 1929 απ’ τον Ελζι Κράισλερ Σίγκαρ.
Γκρινιάρης, αλλά καλόκαρδος, δεν αποχωρίζεται ποτέ την πiπα και τη ναυτική στολή του. Οταν βρίσκεται σε μπελάδες τρώει σπανάκι για να δυναμώσει, δίνοντας στις μαμάδες το τέλειο κίνητρο για να ταΐσουν τα μικρά τους πρασινάδες!
Παρότι κοντός, αμόρφωτος, με ιδιόμορφη εμφάνιση και φωνή, με ένα μάτι και κανένα δόντι, πολλοί τον θεωρούν ως τον πρόδρομο των υπερηρώων που κυριάρχησαν αργότερα στα κόμικς.
Αυτό που δεν γνώριζα και μου έκανε ιδιαίτερα μεγάλη εντύπωση είναι ότι ο Σίγκαρ ύστερα από δέκα χρόνια που δημοσίευε ήδη μία σειρά με άλλους πρωταγωνιστές, εμφάνισε τον Ποπάυ ως κομπάρσο. Μάλιστα, έγινε την περίοδο που είχε απογοητευτεί και σκεφτόταν να σταματήσει τη σειρά, λόγω ρουτίνας και έλλειψης ενδιαφέροντος των αναγνωστών, όπως είπε.
Ένας κομπάρσος που αργότερα έγινε ένας από τους πιο διάσημους πρωταγωνιστές στον κόσμο, εξασφαλίζοντας τη θέση του όχι μόνο στην εποχή του, αλλά και στις μεταγενέστερες.
Τι θα γινόταν αν ο Σίγκαρ τα είχε παρατήσει; Τι θα γινόταν αν ο Τόμας Έντισον είχε σταματήσει τις προσπάθειές του μετά από την εκατοστή αποτυχία του; Τι θα γινόταν αν ο Μάικλ Τζόρνταν είχε ακούσει τον δάσκαλό του που του είπε ότι δεν θα κάνει ποτέ τίποτα σπουδαίο στο μπάσκετ; Τι θα γινόταν αν τόσοι άνθρωποι -είτε επηρέαζαν την εξέλιξη της κοινωνίας είτε απλά τη διασκέδαση των παιδιών- τα παρατούσαν;
Ένα γνωμικό λέει: «Η πρόοδος μπορεί να είναι αργή, αλλά η παραίτηση δεν την επιταχύνει!»

Οτιδήποτε κάνουμε ή θέλουμε να πετύχουμε θέλει χρόνο, συνέπεια και πολλά λάθη για να μάθουμε το σωστό. Μία καθημερινή συμβολή, έστω και μικρή. Δεν ξέρουμε πότε θα έρθει η στιγμή που θα ανταμειφθούν οι κόποι μας, ούτε με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό. Ομως οφείλουμε να προχωράμε με τη σιγουριά ότι θα γίνει.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να μην τα παρατήσουμε. Εξάλλου τίποτα σπουδαίο δεν χτίστηκε μέσα σε μία ημέρα.

 

6 Comments

  1. Χρόνια τώρα θαυμάζω το συγγραφικό σου έργο με αφετηρία το “Με αφορμή τα γεγονότα”. Καλή αρχή στην νέα σου συνεργασία και μπράβο στα Χανιώτικα Νέα για την επένδυση που κάνουν στο ταλέντο σου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες