Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Ο πόλεμος στη Συρία και η θέση του Donald Trump

Στις 7 Οκτωβρίου, 2019, ο κ. Donald Trump ανακοίνωσε την αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων από τη Βόρεια Συρία. Αυτό, όπως ήταν φυσικόν, προκάλεσεν αναστάτωση και στους Δυτικούς Συμμάχους του, και στο εσωτερικό των ΗΠΑ αλλά και στους Κούρδους, συμμάχους των ΗΠΑ στη περιοχή.
Η απόφαση του κυρίου Trump δεν ήταν σύμφωνη με τις θέσεις πολλών μελών της ίδιας του της κυβέρνησης και του Πενταγώνου. Ήδη τον Δεκέμβριον του 2018 ο Aμερικανός Πρόεδρος είχε κάνει την ίδια δήλωση και κατόπιν των εσωτερικών αντιδράσεων καθώς και αυτών του Γάλλου Προέδρου κ. Macron υπαναχώρησε.
Tώρα επίσης μετά από παρόμοιες αντιδράσεις η κατάσταση φαίνεται συγκεχυμένη. Πάντως φαίνεται ότι ο κ. Trump έδωσε στον κ. Ερντογάν το πράσινο φως να εισέλθει ήτοι να εισβάλει στη Βορειοανατολική Συρία.
Η απόφαση του κ. Trump αν τελικά πραγματοποιηθεί μέχρι τέλους, θα αφήσει εκτεθειμένους τους συμμάχους του Κούρδους οι οποίοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τους Τούρκους. Πέραν τούτου η Τουρκία θέλει να καταλάβει το έδαφος της Συρίας και επίσης να δώσει ένα κτύπημα στους Κούρδους, τους οποίους από καιρό προσπαθεί να αφανίσει.
Γιατί η απόφαση αυτή του κ. Trump; Ας μην ξεχνούμε ότι υπάρχουν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές στο εγγύς μέλλον και ο κ. Trump εργάζεται για την επανεκλογή του. Εχει δηλώσει ότι αρκετά οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει χρήματα και ανθρώπινες ζωές για τόσα χρόνια για «γελοίους» πολέμους, που δεν έχουν τέλος και ότι είναι καιρός να επιστρέψουν οι στρατιώτες στα σπίτια τους.
Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει κίνδυνο για δίωξη από το Κογκρέσο και διά του δικηγόρου του έχει δηλώσει ότι αυτή η διαδικασία είναι παράνομη και δεν έχει σκοπό να συνεργαστεί.
Εν πάση περιπτώσει, η απόφαση του κ. Trump να αποχωρήσει από τη Συρία αφήνει το έδαφος ελεύθερο για την Τουρκία, τους συμμάχους του Κούρδους στο έλεος του Θεού και επίσης αφήνει εκτεθειμένη την Γαλλία και τις άλλες Δυτικές Δυνάμεις, οι οποίες συνέπραξαν σε αυτή την επιχείρηση. Η κατάσταση ακόμη εξελίσσεται και ελπίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος να μελετήσει την κατάσταση εκ νέου σύμφωνα και με τις αντιδράσεις.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία από τρεις μέρες τώρα συνεχίζει ανενόχλητη τις επιχειρήσεις της στη Συρία και απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να σταματήσει η Τουρκία την εισβολή της στη Συρία αντιμετώπισε στις 10 Οκτωβρίου το βέτο των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες