Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Ο οδηγός της παρέας σώζει ζωές

Ομάδες νέων παιδιών με μπλουζάκια που έχουν πάνω τους τα αρχικά του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς” μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια σε παρέες στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων, ενώ σε πολλά τραπέζια κάποιος φοράει ένα πράσινο βραχιολάκι, ένδειξη ότι είναι ο “οδηγός της παρέας”.

Μέλη της Ομάδας Εθελοντών στα Χανιά “Με οδηγό: τη ζωή” έστειλαν το μήνυμα ότι “τιμόνι και αλκοόλ δεν συνδυάζονται”.

Ο λόγος για μέλη της Ομάδας Εθελοντών στα Χανιά “Με οδηγό: τη ζωή”, που συμμετείχαν το περασμένο Σάββατο στην 15η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα», η οποία συνδυάστηκε με δράσεις σε 38 μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και τα Χανιά,.
Στο επίκεντρο της φετινής πρωτοβουλίας ήταν η προώθηση της ιδέας του “οδηγού της παρέας” καθώς και η διεξαγωγή “φιλικών αλκοτέστ” προκειμένου οι πολίτες να εξοικειωθούν με δύο πολύτιμες πρακτικές που μπορεί να σώσουν τη ζωή τους.
Άλλωστε, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ένας οδηγός που έχει καταναλώσει αλκοόλ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια έχει δραματικά περισσότερες πιθανότητες να εμπλακεί σε κάποιο τροχαίο ατύχημα, καθώς η κατάχρηση αλκοόλ ισοδυναμεί είναι σαν να κινείται το όχημα του οδηγού που έχει πιει με ταχύτητα 50% πάνω από τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια.
Είναι χαρακτηριστικό δε ότι τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία σημειώνονται τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και της Κυριακής που συμπίπτουν με τις ώρες επιστροφής πολλών νέων και μεγαλυτέρων ανθρώπων από τη βραδινή τους διασκέδαση.
«Η υπόθεση των τροχαίων ατυχημάτων δεν εξαιρεί κανέναν, ούτε ακόμα εμάς που μιλάμε σήμερα για τα τροχαία καθώς πολλοί άνθρωποι πέφτουν θύματα χωρίς να φταίνε», επεσήμανε η Βίκυ Κόλλια από την Ομάδα Εθελοντών στα Χανιά “Με οδηγό: τη ζωή”.
Η κα Κόλλια τόνισε ακόμα ότι ιδιαίτερα στην Κρήτη η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις και αφορά όλες σχεδόν τις ηλικίες. «Θέλουμε να επιστρέφουμε σπίτι μας σώοι και αβλαβείς. Και για να γίνει αυτό πρέπει κάποιος να μην πιει, να γίνει ο “οδηγός της παρέας” δηλαδή», πρόσθεσε η κα Κόλλια και συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο αυτό εθελοντές από τον Σύλλογο πρόσφεραν πράσινα βραχιολάκια σε άτομα που δήλωσαν ότι θα οδηγήσουν και δεν θα πιούν. «Καλό θα είναι στις παρέες ιδίως των νέων παιδιών, αυτός ο ρόλος να εναλλάσσεται και βέβαια να γίνει θεσμός», επεσήμανε η κα Κόλλια, ενώ σημείωσε ότι στο πλαίσιο της δράσης που έγινε πολίτες υποβλήθηκαν σε “φιλικά αλκοτέστ” προκειμένου να διαπιστώσουν ποια είναι τα όρια που πρέπει να σεβαστούν για το καλό όλων.
Να σημειώσουμε ότι η δράση που έγινε στα Χανιά, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων, πραγματοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “Πάνος Μυλωνάς” .

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα