23.4 C
Chania
Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025

Ο Ο.Η.Ε. αποφασίζει – Η Ευρώπη ακολουθεί…

» “Αναρμόδια” η Ε.Ε. να ασκήσει βέτο στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, λέει ο Βενιζέλος
Η Ευρώπη ακολουθεί την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. για την καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο και είναι αναρμόδια για να ασκήσει βέτο.
Αυτό απάντησε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προχθές στο Στρασβούργο, σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFET) σχετικά με την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
venizelosΟπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «μία δέσμη ερωτήσεων συνδέεται με την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και με εκτελεστικό βραχίονα τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, που όπως ξέρετε, εδρεύει στη Χάγη και είναι Οργανισμός του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Δεν υπάρχει αρμοδιότητα της Ε.Ε., ούτε είναι δυνατόν σε οποιαδήποτε χώρα μέλος του Ο.Η.Ε. ή μέλος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων να προβάλει οποιοδήποτε είδους βέτο. Βέτο μπορούν να προβάλουν μόνο τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Υπό την έννοια αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και άλλες χώρες, η Γερμανία, η Δανία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, χρηματοδοτούν την επιχείρηση, το κόστος της οποίας είναι σχετικά μικρό, αλλά αυτό γίνεται σε ανταπόκριση προς Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία είναι νομικώς δεσμευτική για όλα τα κράτη – μέλη και όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς. Ο Ο.Η.Ε., λοιπόν, και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων κινούνται με βάση τη Διεθνή Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων. Η Σύμβαση αυτή απαγορεύει ρητά να ριχτεί οποιοδήποτε υλικό ή κατάλοιπο στη θάλασσα και είναι προφανές ότι ο ίδιος ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων σέβεται τη διαδικασία αυτή».
Ο ίδιος επισήμανε ότι «εμείς, ως χώρα -μιλάω με την εθνική μου ιδιότητα- θέλουμε και πάντα θέλαμε η εν πλω υδρόλυση να γίνει εκτός Μεσογείου, στον ωκεανό, στον Ατλαντικό Ωκεανό κατά προτίμηση, που είναι μία ανοιχτή θάλασσα. Υπήρξε και η προσφορά της Πορτογαλίας που διέθεσε το λιμάνι των Αζόρων, αλλά επειδή, όπως ξέρετε, υπήρξαν άλλες χώρες, όπως η Ιταλία που διέθεσε το μεγάλο εμπορικό λιμάνι της Καλαβρίας, το Gioia Tauro, όπως η προσφορά της Κροατίας να διαθέσει δικό της λιμάνι για να υποστηρίξει τη δραστηριότητα αυτή, οδήγησε τελικά τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων να προσανατολιστεί στη Μεσόγειο».

ΜΕ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ Η ΕΛΛΑΔΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμα ότι «η Ελλάδα διαθέτει υποβρύχιο δικό της, του στόλου της, προκειμένου να επιτηρείται και να προστατεύεται το γερμανικό πλοίο, στο οποίο θα γίνει η υδρόλυση και προκειμένου να έχουμε και επαφή με τα γεγονότα, να έχουμε έλεγχο του βυθού. Γι’ αυτό και έχουμε επιλέξει να μετέχουμε με υποβρύχιο».

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Στο μεταξύ, οι Φορείς της Κρήτης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην καταστροφη των χημικών με την πειραματική μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω στη Μεσόγειο. Σε ανακοίνωση από  το συντονιστικό του Ρεθύμνου γίνεται αναφορά στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή και τονίζεται ότι «επειδή ο υφυπουργός δεν απαντούσε επί της ουσίας, αλλά υπέκφευγε, του ζητήσαμε επιτακτικά να μας απαντήσει υπεύθυνα, γιατί να γίνει η καταστροφή των χημικών με αυτόν τον τρόπο στη Μεσόγειο θάλασσα και φυσικά να μας ξεκαθαρίσει, επειδή εκπροσωπεί το Υπουργείο εξωτερικών και την κυβέρνηση, ποια είναι η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα. Φυσικά η απάντηση ήταν ότι έχουν διαβεβαιώσεις και πως θα παρακολουθούν στενά την επιχείρηση. Δεν μας είπε όμως τι θα κάνει η κυβέρνηση εφόσον υπάρξει κάποιο ατύχημα και συμβεί οικολογική καταστροφή στα ανοικτά της Κρήτης και γενικότερα στη Μεσόγειο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Είναι απαράδεκτο στη λογική του μικρότερου κόστους να επιβαρύνεται με άγνωστες συνέπειες μια κλειστή θάλασσα όπως η μεσογειος. Η εντύπωση όλων μας είναι ότι δεν υπήρξε καμιά σοβαρή αντίδραση απο την κυβέρνηση μας και τα περί μη αρμοδιότητας διαμαρτυρίας μου μοιάζει νομοκίστικη δικαιολογία που τους βολεύει. Δεν υπάρχει η δυνατότητα άσκησης βέτο απο χώρες στον τροπο εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ; Αν δε μπορει η ευρωπαϊκή Ένωση μήπως μπορούν οι χώρες;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα