Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ο νους “δραπετεύει”…

«Διαβάζοντας, ξεχνιέμαι και ηρεμώ» μας λέει ο 24χρονος Φ. κρατούμενος στο “Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης της Αγιάς” και τακτικός θαμώνας της βιβλιοθήκης της φυλακής.  Από τον Ιανουάριο του 2018, η βιβλιοθήκη της φυλακής αποτελεί μέλος του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος που αριθμεί 176 βιβλιοθήκες !

Χάρις στις προσπάθειες του προσωπικού, τη στήριξη φορέων και πολιτών, ο φιλόξενος χώρος της  βιβλιοθήκης με το αναγνωστήριο, τα πρόχειρα αλλά προσεκτικά τοποθετημένα ράφια, τα 6.000 βιβλία, αποτελεί μια ευχάριστη διαφυγή για τους κρατούμενους.
«Με το βιβλίο  ξεφεύγεις. Δεν μπορείς να βγεις έξω από τη φυλακή, νοητά όμως μέσα από τις σελίδες του το κατορθώνεις» είναι τα λόγια του Δ.  φίλος της βιβλιοθήκης  και αυτός. «Ξεκίνησα να διαβάζω περισσότερο στη φυλακή. Το περιβάλλον εδώ στην Αγιά είναι εκπληκτικό. Έχω αλλάξει 6 φυλακές και είναι η καλύτερη βιβλιοθήκη.  Ποίος  είναι ο αγαπημένος  μου συγγραφέας; Ο Ντοστογιέφσκι…και ο Κοέλιο. Διαβάζω πιο πολύ λογοτεχνία και ιστορία και κάποια βιβλία ψυχολογίας, όπως  Ι.  Γιάλομ» μας λέει. Τον ρωτάμε αν θα ήθελε να δει να αλλάζει κάτι. «Περισσότερα βιβλία! Και εκδηλώσεις όπως αυτή που κάναμε με το μαραθώνιο ανάγνωσης της “Οδύσσειας”. Ήταν τέλεια,  ήλθαν και κρατούμενοι που δεν έρχονται στη βιβλιοθήκη.»
Ο Φ. Μας δείχνει με τη σειρά του το  αγαπημένο του βιβλίο . “Ο χάρτης της Αγάπης του Α. Σουιφ”.  «Η  βιβλιοθήκη σε φυλακές δεν είναι πολυτέλεια, πρέπει να υπάρχει αν και δεν διαβάζουν όλοι είναι όμως κάτι καλό και για μας γιατί μαθαίνεις πράγματα » είναι τα λόγια του Φ. που στις άδειες που παίρνει για να πάει στον τόπο του σε  άλλο νομό της Κρήτης δανείζεται βιβλία από την εκεί Δημοτική βιβλιοθήκη!

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ – ΜΟΡΦΩΣΗ
2Ο άνθρωπος που “τρέχει” τα της βιβλιοθήκης είναι η  κοινωνική λειτουργός  κ. Ζωή Χατζή. Στέλνει έγγραφα σε φορείς και οργανισμούς ζητώντας την αποστολή βιβλίων, συνομιλεί με εθελοντές και κοινωνικές υπηρεσίες για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στη βιβλιοθήκη που θα κινητοποιήσουν τους κρατούμενους. « Η βιβλιοθήκη υπήρχε εδώ και καιρό όμως στην πορεία εμπλουτίσθηκε με νέα βιβλία. Ως επί το πλείστον με δωρεές από φορείς, εκδοτικούς οίκους, ιδιώτες, οργανισμούς. Κάποιοι στέλνουν από μόνοι τους, στους περισσότερους έχουμε αποστείλει εμείς αιτήματα και ζητάμε τη στήριξη τους.   Πέρυσι είχαμε μια πολύ σημαντική προσφορά, 90 κούτες βιβλία από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Π. Φαλήρου, με τη συνδρομή και της ΑΝΕΚ που μας τα έφερε δωρεάν. Επειδή έχουμε πολλούς ξένους κρατούμενους έχουμε στείλει αιτήματα και σε ξένες πρεσβείες για να μας στείλουν και αυτοί βιβλία αν και δεν έχουμε την ανταπόκριση που θα θέλαμε» μας λέει η κ. Χατζή.
Στην προσπάθεια της αναβάθμισης που ξεκίνησε πρόσφατα υποβλήθηκε αίτημα για ένταξη στο   Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης που έγινε δεκτό τον Ιανουάριο του 2018. Όμως εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο! «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, να φέρουμε περισσότερους κρατούμενους στη βιβλιοθήκη. Αν είχαμε ένα βιβλιοθηκάριο-βιβλιοθηκονόμο θα μπορούσε να οργανώσει καλύτερα το υλικό μας, και να βοηθήσει περισσότερο τους κρατούμενους. Από την άλλη η βιβλιοθήκη μας έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να γίνει φορέας εκπαίδευσης και επανένταξης για τους κρατούμενους» δηλώνει η κοινωνική λειτουργός.
Στα βιβλία που κερδίζουν το ενδιαφέρον για τους κρατούμενους αυτά για   υπολογιστές και πληροφορική, σπορ και φυσική κατάσταση, τα λεξικά και βιβλία που έχουν να κάνουν με την παγκόσμια ιστορία.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Για να αυξηθεί το ενδιαφέρον των κρατούμενων η Βιβλιοθήκη με τη στήριξη της διοίκησης της φυλακής έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά εκδηλώσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις, προγράμματα.
Μια κίνηση που δείχνει να έχει αποτελέσματα αφού αγκαλιάζεται από τους κρατούμενους. Ορισμένα από αυτά…
• Συνεργασία πέρυσι με το Δίκτυο “Διαβάζω για τους άλλους” με δύο δημιουργικά εργαστήρια, μια συνεργασία που θα συνεχιστεί και φέτος.
•  Μαραθώνιος ανάγνωσης όπου διαβάστηκαν αποσπάσματα από την “Οδύσσεια”  με την Ειρήνη Γαβριλάκη, αρχαιολόγο-συγγραφέα. Μια εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή.
•   Σε συνεργασία με την “Επάνοδο” του Υπουργείου Δικαιοσύνης πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας με τη συμμετοχή 18 κρατούμενων και συνέχιση του με Β΄κύκλο.
•  Σεμινάριο προσωπικής ανάπτυξης με τον Αχιλλέα Γεωργίου για το νόημα της ζωής και τη μετατροπή των εμποδίων σε ευκαιρίες,  σεμινάριο ηχοθεραπείας, θεατρική παράσταση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα