Σάββατο, 22 Ιανουαρίου, 2022

Ο μύθος του υπερτουρισμού στα Χανιά

Κύριε διευθυντά

τη Δευτέρα το απόγευμα, περίπου στις 4, περπάτησα στο παλιό λιμάνι. Μετά περπάτησα την ίδια διαδρομή στις 9.30 το βράδυ.

Από το σιντριβάνι μέχρι τον Ίστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων, ζήτημα αν συνάντησα είκοσι ανθρώπους το απόγευμα και δέκα το βράδυ -τότε μάλιστα τα αδέσποτα σκυλιά ήταν περισσότερα από τους ανθρώπους που περπατούσαν στο παλιό λιμάνι.

Στη Βενετία θα είχα συναντήσει, σε ανάλογες βόλτες, χιλιάδες ανθρώπους.

Γιατί κάνω αυτήν την σύγκριση;

Την κάνω επειδή αρκετοί άνθρωποι στα Χανιά, μεταξύ αυτών και τοπικοί άρχοντες όπως ο κ. Βάμβουκας, ισχυρίζονται πως τα Χανιά, και ιδιαίτερα η παλιά πόλη, πάσχουν από υπερτουρισμό, όπως π.χ. η Βενετία.

Το συγκλονιστικό είναι πως αυτοί οι άρχοντες θέλουν με παρεμβάσεις όπως τον νέο κανονισμό κοινόχρηστων χώρων και το νέο χωροταξικό, που ψηφίστηκε πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο, αν και έμμεσα και μη ομολογουμένως, να μειώσουν τον αριθμό των τουριστών.

Πως αυτό;

Ο κανονισμός για τους κοινόχρηστους χώρους προβλέπει την απομάκρυνση του ενός τρίτου των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων στην παλιά πόλη.

Το χωροταξικό προβλέπει δρόμοι όπως η οδός Μουσούρων και η οδός Ποτιέ να μην έχουν καθόλου εστίαση!

Με τον κανονισμό κοινόχρηστων χώρων και το χωροταξικό μαζί, θα έχουμε δηλαδή μείωση τραπεζοκαθισμάτων στην παλιά πόλη στο περίπου 50%!!

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν οι τουρίστες έρχονται στα Χανιά και δεν θα βρίσκουν να καθίσουν και όταν βρουν να καθίσουν θα δουν τιμές πολύ ψηλές επειδή η ζήτηση για τραπεζοκαθίσματα θα είναι πολύ πιο υψηλή από την προσφορά, πολλοί από αυτούς δεν θα έρθουν ξανά και θα κάνουν επίσης αρνητική διαφήμιση.

Συγκλονιστικό, γιατί τα Χανιά ζουν από τους τουρίστες. Κανένας τουρίστας δεν περισσεύει στα Χανιά!

Επίσης είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις που κρατούν τα κτήρια της παλιάς πόλης όρθια, κυριολεκτικά, δίχως αυτές η παλιά πόλη θα είχε καταρρεύσει προ πολλού, άσχετα πως πολλοί πιστεύουν πως η παλιά πόλη θα υπήρχε και με τους μισούς τουρίστες, θα ήταν ακμαιότατη, γεμάτη με ντόπιους μόνιμους κάτοικους. Μια παρανοϊκή φαντασίωση πραγματικά. Οι μισοί τουρίστες να έφευγαν, ούτε ένας ντόπιος παραπάνω δεν θα κατοικούσε στην παλιά πόλη -η παλιά πόλη άρχισε να αδειάζει δραματικά από ντόπιους όταν ακόμα ο τουρισμός στα Χανιά δεν ήταν ούτε στα μισά του σημερινού.

Τον Νοέμβριο είναι άδεια η παλιά πόλη. Τον Δεκέμβριο, Μάρτιο επίσης. Τον Απρίλιο έχει κάποιο κόσμο. Τον Μάιο μέτρια πράγματα, τον Οκτώβριο ανάλογα.

Τον Ιούνιο έχει κόσμο, αλλά όχι πατείς με πατώ σε. Τον Ιούλιο έχει πολύ κόσμο, αλλά όχι και τόσο που θα πούμε πως δεν τον σηκώνει η παλιά πόλη.

Τον Δεκαπενταύγουστο, μόνο, η παλιά πόλη γεμίζει με ανθρώπους, ιδιαίτερα από τις 6 μ.μ ως τις 11 μ.μ. περίπου.

Τον Σεπτέμβριο η καμπύλη πάει απότομα προς τα κάτω.

Να μιλάει κανείς λοιπόν για υπερτουρισμό στα Χανιά, με έξι νεκρούς μήνες και μόνο μισό μήνα αιχμής το χρόνο και ως συνέπεια να πυροβολεί τα πόδια της παλιάς πόλης και να βάζει έτσι σε κίνδυνο τον τουρισμό, είναι παράλογο και εγκληματικό.

Εκτός του κ. Βάμβουκα θα είναι επίσης ο κ. Σημαντηράκης (που είναι σχεδόν σε όλα η συνέχεια και ολοκλήρωση του κ. Βάμβουκα) και τα άλλα μέλη του δημοτικού συμβούλιου (που ψηφίζουν απερίσκεπτα τους κανονισμούς) υπεύθυνοι για ό,τι καταστροφικό προκύψει από την λανθασμένη ανάγνωση της πραγματικότητας της παλιάς πόλης.

Πιθανό είναι να μην εφαρμοστούν ποτέ οι κανονισμοί αυτοί, γιατί θα τους μπλοκάρει η δύναμη της πραγματικότητας, της αλήθειας δηλαδή.

Αλλά και πάλι: Τι κρίμα να έχουμε δήμαρχους, αντιδήμαρχους και δημοτικούς σύμβουλους που αντί να προωθούν τα συμφέροντα της πόλης, να λειτουργούν ενάντια σε αυτά.

Πως τα Χανιά μένουν στην εξέλιξη τους πίσω από άλλους νομούς της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας γενικά, εξηγείται σε μεγάλο βαθμό με την ανικανότητα αυτών των ανθρώπων να κάνουν ορθολογική και χωρίς προκαταλήψεις ανάγνωση της χανιώτικης πραγματικότητας.

Την φωτογραφία την τράβηξα στο παλιό λιμάνι Τετάρτη 10/11/2021 9.42 μ.μ.

Γιώργος Κιαγιάς

3 Comments

  1. Γιώργο σε χαιρετώ,
    αν αναπτυχθεί ο τουρισμός στα Χανιά και την παλιά πόλη,θα είναι καλό για όλους μας!
    Θεωρώ ωστόσο σημαντικό και οι μόνιμοι κάτοικοι να αυξηθούν και να υπάρχει ζωή στην παλιά πόλη όλο τον χρόνο!
    Αν ήμουν στον Δήμο θα προσπαθούσα για παιδικές χαρές και κούνιες και θα δημιουργούσα κίνητρα μόνιμης διαμονής στην παλιά πόλη!

  2. Πολύ σωστά Μιχάλη, απλά δεν θα αυξηθούν οι μόνιμοι κάτοικοι με το να μειωθούν οι τουρίστες, ούτε έχει νόημα να “αγοράσουμε” κάτοικους, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν φυσιολογική εξέλιξη. Ζωή τον χειμώνα θα υπήρχε αν στα Νεώρια προσφερόταν ζωντανές δραστηριότητες, όπως πσιδική χαρά μέσα σε ένα από αυτά, ζωντανή μουσική σε άλλο, μουσικό κλάμπ για νεόυς πάλι σε άλλο, μόνιμη λαϊκή αγορά σε άλλο και άλλα ζωντανά πράγματα, αλλά δεν υπάρχει νοοτροπία τέτοια στους τοπικούς άρχοντες, φοβούνται το καθετί ζωντανό και σύγχρονο, θεωρούν τα Νεώρια μουσεία, θεωρούν πολιτισμό μόνο ό, τι δεν ζει πια, δεν καταλαβαίνουν τα Χανιά ούτε τους καιρούς μας. Με αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ.

  3. Αξιότιμε κ.Καγιά,διάβασα με προσοχή το άρθρο σας το οποίο ως γνωστόν θίγει τον τουρισμό δηλαδή την βαριά βιομηχανία της χώρας όπως αποκαλείται.Αφού μας πήρε μερικές δεκαετίες να αποβάλλουμε από τα μυαλά μας την σαχλαμάρα “δεν θα γίνουμε τα γαρσόνια της Ευρώπης” και να αντιληφθούμε ότι ο τομέας των υπηρεσιών είναι ενα από τα σημαντικώτερα κομμάτια της οικονομίας(βλέπε Ελβετία,Αυστρία,Γαλλία,Ιταλία κλπ.χώρες που διαθέτουν βαριά βιομηχανία και εν τούτοις ο τουρισμός αποτελεί μεγάλο τμήμα του προϋπολογισμού τους)είναι καιρός να εκσυγχρονίσουμε και να επικαιροποιήσουμε,όπου είναι απαραίτητο,το προϊόν μας. Συμφωνώ μαζί σας ότι οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι προσεκτικές και δεν σημαίνει ότι,για να διατηρήσω το χρώμα ,την παράδοση και το ύφος της όμορφης πόλης μας ακολουθώ την τακτική του Στάλιν στην οικοδόμηση της Μόσχας μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Βρίσκω θετικό το γεγονός ότι,έχει ανοίξει σοβαρά η συζήτηση για την χρονική επέκταση της σεζόν στο νησί μας και στην χώρα γενικώτερα.Πιστεύω ότι με κατασταλαγμένες και εξειδικευμένες απόψεις ο εν λόγω στόχος είναι εφικτός και παράλληλα να διατηρηθεί το ιστορικό περιβάλλον της πόλης μας.΄Ενα άλλο κομμάτι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι και η βελτίωση των όποιων υποδομών που απαιτούν γνώση και λεπτούς χειρισμούς ,που όπως έχει αποδείξει η πράξη είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν αν δει κανείς κάποιες μονάδες η ανακαινισμένα υπέροχα κτίσματα που υπάρχουν εκεί.Τέλος έχετε δίκιο ότι η πόλη μας υστερεί σε σύγκριση με άλλες ιστορικές-παραδοσιακές πόλεις της Μεσογείου (π.χ.πόλεις των Δαλματικών ακτών ,καθώς και Ιταλικών,Γαλλικών και Ισπανικών πόλεων).Θεωρώ επίσης ότι αυτά που αναφέρετε για τα Νεώρια,μαζί με όποιες άλλες ανάλογες ιδέες πρέπει να μπουν στο τραπέζι και να συζητηθούν πρός όφελος της πόλης και της ζωής όλων μας….Με εκτίμηση

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα