Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

Ο Μέγιστος Βυζαντινολόγος – ερευνητής

Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Με αξιόλογες έρευνες και εκδόσεις. Ένας σπουδαίος επιστήμονας έβαλε τα θεμέλια, προχώρησε και καταξιώθηκε το μεγάλο αυτό ίδρυμα για την Κρήτη και ολάκερη την επιστήμη. Οι ειδικοί Ιστορικοί της Βυζαντινής  – Μεταβυζαντινής Ενετικής και Αναγεννησιακής περιόδου, αναφέρονται πάντα στις έρευνες και στο τεράστιο ερευνητικό του έργο. Ο Μανούσος Μανούσακας, άοκνος, ανύπνωτος και ανήσυχος, εξαντλούσε πάντα κάθε πηγή για κάθε θέμα που ερευνούσε. Με μεράκι, ζήλο, αγάπη για την έρευνα.
Το έργο του, τιμά, την επιστήμη, την Κρήτη, ολάκερη την πατρίδα και τους όπου γης ερευνητές. Δείχνει το σωστό και δύσκολο της έρευνας. Λίγοι υπάρχουν σήεμρα σε ψυχομετρημό, στο μπόϊ του. Λιγοστεύουν και δεν υπάρχει διαδοχή. Ο Μεγάλος πολιτισμός της πατρίδας μας, ξεπέφτει σε αγράμματους, αδιάφορους αδαείς και πνευματικά ενδεείς. Οι φωνές για τα πνευματικά αγαθά, δεν εισακούονται από τους ειδικούς αρμόδιους αδιάφορους. Τα πολιτισμικά αγαθά ξέπεσαν εις χείρας μετρίων και απαίδευτων που πέρασαν από τα υποβαθμισμένα πανεπιστήμια της μεταπολιτευτικής εποχής. Στη συνέχεια, οι ομάδες των τοπικών αυτοδιοικήσεων διαχειρίζονται και υποβαθμίζουν έτι περισσότερον τα πολιτισμικά αγαθά του τόπου, προσφέροντας εκδηλώσεις υποκουλτούρας, πνευματικού ξεπεσμού και εξαφάνιση κάθε πνευματικής αξίας. Ταΐζοντας τη νεολαία σκύβαλα μαγαρισιές απόβλητα και λύμματα κάθε λογής για να παίρνουν ψήφους. Προσανατολίζοντάς την στο τίποτα στο πουθενά και σε κάθε είδους μαγαριστιά. Ουδείς από τις κουστωδίες τις Τ.Α. δεν πρότεινε ένα μεγάλο κεντρικό δρόμο, των μεγάλων πόλεων της Κρήτης. Και το λυπηρό είναι οτι όλοι οι Δήμαρχοι έχουν περάσει από τα πανεπιστήμια και μπορεί κάτι να έχουν υποψιαστεί από πολιτισμό και παιδεία. Όμως προέχουν οι ψήφοι, η δημαγωγία, ο αποπροσανατολισμός, για να κάνουν τις δουλειές τους. Ο Πολιτισμός της Κρήτης ξεχάστηκε. Αγυρτεία! Ο Μανούσος Μανουσάκας, ο πρωτοπόρος της επιστήμης και θεμελιωτής του Πανεπιστημίου Κρήτης θάφτηκε.
Τίμησαν όμως τον υμνητή και θαυμαστή των εγκληματειών  – “Ιπποτών” του Γ’ Ράϊχ με τήβενο. Εκεί δυστυχώς κάποιοι έφτασαν, να τιμούν τους κόλακες των συμμοριτών – ουρανιτών που κατάκαψαν, ρήμαξαν ατίμασαν δεν άφησαν λίθο πάνω σε λίθο στην Κάντανο, στη Βιάνο στη Καλή συκιά και στα αποδέλοιπα χωριά της Κρήτης, ολοκαυτώματα, επειδή αντιστάθηκαν στο φασισμό.
Τοπική αυτοδιοίκηση, Πανεπιστήμιο, Κρατικός μηχανισμός, Πολιτικοί, Επιστήμονες έχουν ξεχάσει στο περιθώριο, τον Πολιτισμό. Η αδιαφορία τους, εξολοθρεύει τους ενεργούς πολίτες, τους Εκκεκάκηδες. Ενδιαφέρονται για τα πιλάφια, τις ρακές, τις ρωμαϊκές γιορτές της υποκουλτούρας, για να μαζευτούν ψήφοι και σύμβουλοι της φιγούρας και της φαγούρας. Όλοι αυτοί συνθέτουν μια θλιβερή λιτανεία μαζί με τους αυτόκλητους “Πολιτιστικούς” Συλλόγους που πορεύεται από το τίποτα στο πουθενά και στο ποτέ. Μια νέα μάστιγα – ακρίδα εναντίον κάθε πολιτισμικού αγαθού.
Μετά τιμής

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες