Στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, μίλησε ο Βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης του έργου της μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) στο τμήμα Χανιά-Ηράκλειο».
Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για τη σκανδαλώδη εξέλιξη της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπογραμμίζοντας «την απουσία πραγματικού σχεδίου και στρατηγικής», χαρακτηρίζοντας ως ένα «επικοινωνιακό σόου την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού στην ΑΑΔΕ».
Ως προς το ζήτημα αυτό, τόνισε ιδιαιτέρως ότι: «Για το ΠΑΣΟΚ, που πρώτο είχε αναδείξει το θέμα, είναι προτεραιότητα η διασφάλιση της διαφανούς και απρόσκοπτης καταβολής των ενισχύσεων και η αναπτυξιακή προοπτική του πρωτογενούς τομέα».
Επί του νομοσχεδίου, ο Μ. Χνάρης τόνισε την αυτονόητη επί της αρχής στήριξη του έργου, υπογραμμίζοντας ότι «ο ΒΟΑΚ είναι ένα μεγάλο έργο υποδομής που η Ελληνική Πολιτεία οφείλει εδώ και δεκαετίες στην Κρήτη».
Ωστόσο, άσκησε δριμεία κριτική για την απαξιωτική στάση της κυβέρνησης, η οποία έδρασε «χωρίς να διαβουλευτεί και να εξετάσει τις ιδιαιτερότητες και τις αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας ανά περιοχή και ουσιαστικά να αποφασίσει για την Κρήτη, χωρίς τους Κρητικούς».
Επιπλέον, ο Βουλευτής ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην παράβλεψη της μη σύνδεσης του ΒΟΑΚ με το Αεροδρόμιο Χανίων, η οποία «επηρεάζει πρωτίστως το Ρέθυμνο το οποίο δεν έχει άμεση πρόσβαση στις πύλες εισόδου και ειδικότερα μετά την λειτουργία του αεροδρομίου Καστελίου, θα εξαρτάται πλήρως από το αεροδρόμιο Χανίων», ενώ τόνισε ότι «Η διασύνδεση αυτή εκτός από θέμα ασφάλειας και διευκόλυνσης για τους κατοίκους του, είναι και μείζον ζήτημα ισόρροπης τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης».
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη της παράλληλης εκτέλεσης του Περιφερειακού Ρεθύμνου «όχι μόνο διότι θα ανακουφίσει την πόλη από την πίεση του κυκλοφοριακού φόρτου αλλά και για λόγους Πολιτικής Προστασίας», μεταφέροντας την πρόταση της τοπικής κοινωνίας «για την κατασκευή ενός σύγχρονου και λειτουργικού περιφερειακού δικτύου από τον κόμβο Αμαρίου έως τον κόμβο Ατσιπόπουλου».
Ακόμα, ο Μ. Χνάρης στηλίτευσε την Κυβέρνηση για την απουσία πρόβλεψης για το τμήμα Άγιος Νικόλαος – Σητεία, αφήνοντας ένα μεγάλο μέρος του νομού Λασιθίου εκτός σχεδιασμού, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δημόσια δέσμευση του Πρωθυπουργού «για έναν ΒΟΑΚ που θα ενώνει όλη την Κρήτη από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία».
Ακολούθως, ο Βουλευτής έκανε ειδική μνεία στο θέμα των διοδίων, επισημαίνοντας ότι «η σύμβαση εμπεριέχει ένα πολύπλοκο και αδιαφανές σύστημα τιμολόγησης, με σκιώδη και προσωρινά διόδια» ,αναδεικνύοντας τον κίνδυνο «οι Κρητικοί να πληρώσουν πολλαπλώς την κερδοσκοπία του παραχωρησιούχου».
Επιπροσθέτως, επεσήμανε ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αντιδράσεις της τοπικης κοινωνίας για συγκεκριμένα σημεία χάραξης του ΒΟΑΚ στο Δυτικό και Ανατολικό Τμήμα του Δήμου Ρεθύμνης», ενώ υπογράμμισε ότι «είναι ουσιώδεις οι παρατηρήσεις για τους κόμβους σύνδεσης του ΒΟΑΚ με το Δήμο Μυλοποτάμου, όπως πρότεινε και ο ίδιος ο Δήμος στην επιτροπή».
Τέλος, ο Μ. Χνάρης κατέληξε ότι «ο ΒΟΑΚ δεν είναι απλώς ένα έργο υποδομής. Είναι ένα έργο ενότητας με βαθιά πολιτικούς συμβολισμούς. Είναι το αίτημα μιας κοινωνίας που ζητάει ίση μεταχείριση με ασφάλεια και ανάπτυξη» και ως εκ τούτου συμπλήρωσε ότι «Οφείλουμε να διασφαλίσουμε στον Κρητικό λαό ότι ο ΒΟΑΚ δε θα είναι ένα προνόμιο για λίγους, αλλά ένα έργο ζωής για όλους. Η Κρήτη ζητάει και αξίζει το αυτονόητο. Και εμείς θα είμαστε εδώ, παρών, να το διεκδικήσουμε μέχρι τέλους».