29.4 C
Chania
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025

Ο κινηματογράφος πάει σχολείο

Την “αθέατη” πλευρά του κινηματογράφου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν δάσκαλοι και καθηγητές των Χανίων, που συμμετείχαν σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα με στόχο την αξιοποίηση της 7ης Τέχνης στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Η πρώτη φάση του προγράμματος που διοργάνωσαν -με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας- η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων και τις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων, ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, ενώ τον ερχόμενο Οκτώβριο οι εκπαιδευτικοί – μαθητευόμενοι κινηματογραφιστές θα μεταφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στις τάξεις των σχολείων τους.
Συγκεκριμένα, 53 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρακολούθησαν σε πρώτη φάση έναν κύκλο σεμιναρίων διάρκειας 44 ωρών μαθαίνοντας τα “μυστικά” του κινηματογράφου και δημιουργώντας τις δικές τους μικρού μήκους ταινίες.
Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής ήταν να εξοικειωθούν με τις πολύπλευρες απαιτήσεις της κινηματογραφικής τέχνης (σενάριο, σκηνοθεσία, υποκριτική κ.λπ.) και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας τις δικές τους ταινίες.
«Ο στόχος είναι αυτά τα πράγματα που είπαμε σε 44 ώρες να μεταφερθούν στα παιδιά μέσα απ’ έναν νέο κύκλο που θα γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο, για ακόμα 44 ώρες, με τους εκπαιδευόμενους να έχουν πλέον τον ρόλο των εκπαιδευτών στις τάξεις τους κι εμάς ως επιβλέποντες, προκειμένου τα παιδιά να μάθουν μέσα απ’ τον κινηματογράφο, κάνοντας κινηματογράφο», σημείωσε σχετικά ο κριτικός κινηματογράφου και ερευνητής του ελληνικού κινηματογράφου Κώστας Κωνσταντινίδης που μαζί με τον κινηματογραφιστή Θοδωρή Θωμαδάκη ανέλαβαν να μυήσουν τους εκπαιδευτικούς στην Τέχνη του σινεμά.
«Στο πλαίσιο αυτό, στην πρώτη φάση του προγράμματος, γυρίσαμε 6 ταινιάκια διάρκειας 3 – 4 λεπτών, με τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν ενεργά στις ασκήσεις, τα μαθήματα αλλά και στη δημιουργία των ταινιών», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης, ενώ ο κ. Θωμαδάκης υπογράμμισε την εκπαιδευτική διάσταση του προγράμματος όταν αυτό μεταφερθεί μέσα στη σχολική αίθουσα: «Τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με την εικόνα, αλλά από εκεί και πέρα παρ’ότι υπάρχει ένας καταιγισμός εικόνων στη ζωή μέσα από την τηλεόραση κ.λπ. δεν ξέρουν πώς να φτιάξουν εικόνες. Αρα είναι ένα πρώτο στάδιο να τους δείξουμε πώς φτιάχνεται μία ταινία».
Τα μαθήματα άλλωστε που μπορεί να αντλήσει ένας μαθητής κάνοντας κινηματογράφο είναι πολλά και δεν αφορούν μόνο το γνωστικό κομμάτι τόνισε ο κ. Θωμαδάκης και εξήγησε ότι το σινεμά προϋποθέτει ομαδικό πνεύμα, αφού είναι μία Τέχνη που δεν μπορεί να γίνει από έναν.
«Συγχρόνως, ο κινηματογράφος είναι αφηγηματικός πράγμα το οποίο λείπει απ’ την παιδεία μας και γι’ αυτό ο κόσμος δεν ξέρει να αφηγείται ιστορίες. Μέσα όμως από τον κινηματογράφο και γράφοντας ένα σενάριο τα παιδιά μπορούν να μάθουν να αφηγούνται από ένα απλό γεγονός μέχρι συναισθήματα και σκέψεις, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ο κινηματογράφος συνδυάζει πολλές και διαφορετικές τέχνες καθώς περιέχει λόγο, εικόνα, κίνηση, υποκριτική, μουσική, αλλά και σύγχρονες τεχνολογίες. Ουσιαστικά είναι δηλαδή μία Τέχνη συνδυασμός όλων των υπολοίπων και συγχρόνως μία υπέρβαση», σχολίασε ο κ. Θωμαδάκης, ενώ και οι δύο εκπαιδευτές υπογράμμισαν τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του προγράμματος που εφόσον καθιερωθεί θα καταστήσει τα Χανιά την πρώτη πόλη στην Ελλάδα, που θα αποκτήσει ένα πρόγραμμα κινηματογραφικής παιδείας στα σχολεία.

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ»

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μίλησαν με ενθουσιασμό για τα μαθήματα τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο κινηματογράφος μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία. «Αυτή ήταν και η πρόθεση όσων συμμετείχαν στο σεμινάριο καθώς ο κινηματογράφος είναι ένας διαφορετικός δρόμος που τα παιδιά μπορούν να προσεγγίσουν τη λογοτεχνία, τη γλώσσα αλλά και να μάθουν να προσλαμβάνουν και να αποκωδικοποιούν τα μηνύματα που περιέχουν οι εικόνες», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η φιλόλογος από το Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου Λίζα Παΐζη, ενώ η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων Αρετή Μαρματάκη ανέφερε ότι μέσα απ’ το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο κινηματογράφος μπορεί να προσεγγίσει περισσότερα παιδιά και σχολεία: «Σκεφτήκαμε ότι υποστηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς να μπορούν να υλοποιήσουν προγράμματα με τους μαθητές τους, θα έχουμε μία αποτελεσματικότερη διάχυση, και όχι όπως γίνονταν μέχρι τώρα μέσα απ’ τις μαθητικές ομάδες που ασχολούνταν με τον κινηματογράφο έχοντας ανάγκη την οικονομική στήριξη από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων».
Τέλος η προϊσταμένη Διά βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Κατερίνα Ζομπανάκη αναφέρθηκε στον δεύτερο κύκλο των εργαστηρίων που θα γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο με τα γυρίσματα ταινιών από τις κινηματογραφικές ομάδες των σχολείων με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών που παρακολούθησαν το πρόγραμμα και υπογράμμισε: «Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων είναι απόλυτα ικανοποιημένη απ’ την επιτυχία του προγράμματος και θα ήθελε να εκφράσει τις ευχαριστίες της τόσο στους εκπαιδευτές όσο και στις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων που συνεργαστήκαμε άριστα. Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η εκπαιδευτική κοινότητα των Χανίων εργάζεται ακούραστα και ανιδιοτελώς, πέρα απ’ το πλαίσιο που ορίζει το επαγγελματικό καθήκον, για την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών μας και αυτό είναι το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα που λαμβάνουμε ως κοινωνία που έχει ως πρώτιστο μέλημά της τη συνέχειά της μέσα στον χρόνο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα