Στις κρίσιμες ώρες με την Τουρκία, δεν πρέπει να ακούμε ρητορική που παραπέμπει σε ονειροπαρμένους στρατηλάτες. Το πλέον χρήσιμο είναι να μιλά ο κ. Κοτζιάς.
Η Τουρκία τον Απρίλιο έχει ένα κρίσιμο δημοψήφισμα για τις υπερεξουσίες του Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος αναζητά εναγωνίως τις ψήφους των ακροδεξιών “Γκρίζων λύκων” για να κερδίσει το δημοψήφισμα. Συνεπώς, το επόμενο δίμηνο είναι ένα δίμηνο όξυνσης στο Αιγαίο. Παράλληλα, στην Κυπριακή ΑΟΖ γίνονται οι τελικές κινήσεις για τις αδειοδοτήσεις στο φυσικό αέριο.
Η Ελλάδα πρέπει να είναι διπλωματικά και επιχειρησιακά έτοιμη. Με το «εγώ θ’ ανέβω στα Ιμια» του Τσαβούσογλου και το «…να δούμε πώς θα κατέβεις» του κ. Καμμένου, δεν θα βγάλουμε άκρη ποτέ. Θέλω να πω ότι η ακροβατούσα ρητορεία ευνοεί τα τετελεσμένα.
Η Ελλάδα απαντά στις προκλήσεις με περισσότερη ειρήνη. 20 χρόνια μετά την κρίση στα Ιμια ο Ερντογάν κάνει μια “εσωτερική επανάσταση”. Πουλά τον εαυτό του ως έναν υπερβατικό Κεμάλ. Εξ ου και το «θα σας πετάξουμε στη θάλασσα» του Μπαχτσελί.
Κομματική εκμετάλλευση στα εθνικά θέματα δε νοείται… Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα με αίσθημα καθήκοντος.
Χθες, είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι έκαναν παρέμβαση δια της διπλωματικής οδού οι ΗΠΑ για να πέσουν οι τόνοι της Αγκυρας. Η ηρεμία στο Αιγαίο είναι κομμάτι της περιφερειακής στρατηγικής της Αμερικής. Ελπίζω να το κατανοεί αυτό στο έπακρον ο κ. Τραμπ.
Στα καθ’ ημάς τώρα, η τουρκική πρόκληση συμπίπτει με την κορύφωση της αξιολόγησης της τρόικας. Αρα έχουμε διπλωματικό έργο σύνθετο, ισορροπιών, επίπονο. Ελπίζω όλοι να αντιλαμβάνονται τη σημασία της ελληνικής παραμονής στο Ευρωσύστημα.
Αλλιώς θα υποτροπιάσουν τα γεγονότα…