Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021

Ο καύσωνας “έφαγε” τον δάκο

Μεγάλος εχθρός του δάκου ο καύσωνας, με τις ακραίες θερμοκρασίες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη, να εξοντώνουν το έντομο που αποτελεί “εφιάλτη” για τους ελαιοπαραγωγούς.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ο δεύτερος γενικός δολωματικός ψεκασμός ολοκληρώθηκε πριν τον μεγάλο καύσωνα του Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια του καύσωνα δεν πραγματοποιήθηκαν ψεκασμοί, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, αφενός δεν ήταν οι συνιστώμενες για τη διενέργεια τους και αφετέρου ήταν από μόνες τους δυσμενέστατες για την ανάπτυξη και δραστηριότητα του εντόμου.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στις δακοσυλλήψεις στο δίκτυο παγίδων κατά τις προηγούμενες αλλαγές, οι οποίες είναι σε γενικές γραμμές χαμηλές εκτός λίγων εξαιρέσεων, σε ορεινές κυρίως περιοχές.
Επίσης, οι δειγματοληψίες καρπού που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δείχνουν ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του καύσωνα, καθώς και η παρατεταμένη διάρκεια του, είχαν ως αποτέλεσμα την υψηλή θνησιμότητα των σταδίων του δάκου, που είναι ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίες (αυγό και πρώτα προνυμφικά στάδια).
Ο τρίτος δολωματικός ψεκασμός θα ξεκινήσει, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν και αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα των δακοσυλλήψεων και των δειγματοληψιών καρπού. Ο κύριος στόχος της υπηρεσίας μας είναι να μην επιτραπεί στους πληθυσμούς του δάκου να αυξηθούν αλλά και να μην σπαταληθούν οι πολύτιμοι για τη φθινοπωρινή περίοδο πόροι του προγράμματος.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης υπενθυμίζει ότι για την πορεία της δακοκτονίας οι παραγωγοί ενημερώνονται με συνεχή δελτία τύπου, τα οποία μαζί με τις ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες ψεκασμών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.crete.gov.gr Αρχική/Ενημέρωση/ΓραφείοΤύπου/Ανακοινώσεις/ΕνημέρωσηΑγροτών/Δακοκτονία/ΔακοκτονίαΠ.Ε.Χανίων/ΔακοκτονίαΠ.Ε.Χανίων2021.
«https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/grafeio-typoy/release/enimerosi-agroton/dakoktonia/dakoktonia-p-e-chanion/dakoktonia-p-e-chanion-2021/»
Τηλ. επικοινωνίας 2821346500, 2821346570-20-40-43, 2822022005.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα