Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Ο “Καπετάν Μιχάλης” ως σύμβολο επανάστασης

“Ζορμπάς” και “Καπετάν Μιχάλης” αποτελούν τα πιο πολυδιαβιασμένα και δημοφιλή βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας στην Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία της “Κινέζικης Ακαδημίας Επιστημών”. Η σχετική ενημέρωση έγινε στα πλαίσια της διαδικτυακής λέσχης ανάγνωσης του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) το απόγευμα της Κυριακής.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε στην ημερίδα η κ. Ελένη Αβραμίδου στην ημερίδα.
Στην διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μια λογοτεχνική ξενάγηση στον “Καπετάν Μιχάλη” από τον κ. Ρούλα Βουράκη υπεύθυνη της τοπικής επιτροπής Χανίων της ΔΕΦΝΚ. Η κ. Βουράκη μίλησε αρχικά για την ατμόσφαιρα του βιβλίου μένοντας στον επικό χαρακτήρα του έργου του Καζαντζάκη μέσα από το οποίο περνάει «μια προσωπική ιστορία με Κρητική ταυτότητα, εθνικό μήνυμα και παγκόσμια εμβέλεια», ένα πολυπρόσωπο και πολυδύναμο μυθιστόρημα με υπερβατικές προεκτάσεις που οδηγούν σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα αναγνώσεων». Δίνοντας περισσότερα στοιχεία για το έργο αναφέρθηκε σε πέντε βασικά του χαρακτηριστικά. Το βιωματικό (οι παιδικές μνήμες του συγγραφέα), το ηθογραφικό (τα ήθη των ανθρώπων και της οθωμανικής κατοχής στην Κρήτη), το ψυχογραφικό (η αποκρυπτογράφηση του Καζαντζακικού ψυχισμού και οι σχέσεις του με τον βιολογικό πατέρα του) το ιστορικοκοινωνικό (η Καζαντζακική αποτύπωση του αγώνα απέναντι στον Τούρκο δυνάστη και οι απαραίτητες πολιτικές αιχμές) το ιδεολογικό (η ιδεολογική θέση του βιβλίου σε σχέση με τα λογοτεχνικά ρεύματα).
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ κ. Σήφης Μιχελογιάννης.«Στο πρόσωπο του Καπετάν Μιχάλη υπάρχει η πίστη και η λατρεία του αγωνιστικού και αντιστασιακού πνεύματος της Κρήτης. Συμβολίζει τον αγώνα του Κρητικού λαού για την απελευθέρωση του. Χάρις στο αντιστασιακό αυτό πνεύμα η Κρήτη έμεινε ζωντανή και κέρδισε την πανίσχυρη Αγγλική διπλωματία – που ήθελε την Κρήτη αυτόνομη ώστε να είναι υποχείριο της – και ενώθηκε με τη μητέρα Ελλάδα».
Ακολούθησαν τοποθετήσεις πάνω στην εισήγηση και συζήτηση αναφορικά με τις επόμενες δράσεις της ΔΕΦΝΚ που σε μεγάλο βαθμό θα συνδυαστούν με εκδηλώσεις για τον Μίκη Θεοδωράκη συνθέτη της μουσικής της ταινίας του “Ζορμπά”.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα