Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Ο υπ. Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς εγκαινίασε το ανακαινισμένο θέατρο της Απτέρας (φωτος)

«Συγκλονιστικής ομορφιάς» χαρακτήρισε το Αρχαίο Θέατρο της Απτέρας μετά την αποκατάσταση του σημαντικού μνημείου,ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς που το μεσημέρι του Σαββάτου επισκέφθηκε τον χώρο , εγκαινιάζοντας ουσιαστικά το Αρχαίο Θέατρο.
Τον υπουργό συνόδευε  η γενική γραμματέας Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.
Αναλυτικότερα, ο κ. Μπαλτάς, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου – παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες-  επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας όπου έγινε η παρουσίαση του Αρχαίου Θεάτρου μετά την αποκατάσταση του σημαντικού μνημείου.

Το θέατρο, η αποκατάσταση του οποίου έγινε με κονδύλια 2,8 εκατομμυρίων ευρώ του ΕΣΠΑ μέσω του ΠΕΠ Κρήτης βρίσκεται σε φυσική πλαγιά, με θέα προς τα Λευκά Όρη, κοντά στο νότιο τείχος της αρχαίας πόλης. Ανήκει στη ρωμαϊκή φάση, αλλά κατά τις εργασίες αναστύλωσης εντοπίστηκαν και ίχνη της ελληνιστικής περιόδου.

Είχε υποστεί σοβαρές ζημιές σε νεότερα χρόνια, από τη λειτουργία κυκλικής ασβεστοκαμίνου που ήταν κατασκευασμένη με πρόχειρη λασπόχτιστη αργολιθοδομή. Σε σημεία της υπάρχουν ενσωματωμένα αρχιτεκτονικά μέλη του θεάτρου, μεταξύ των οποίων και μια επιγραφή της ελληνιστικής περιόδου.

Ο χώρος του θεάτρου είναι πλέον λειτουργικός, έχει δυνατότητα φιλοξενίας 300 θεατών και αποτελεί τμήμα του συνόλου του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας « Απτέρας».

Ο κ. Μπαλτάς δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις εργασίες που έχουν επιτευχθεί κάνοντας λόγο για έναν χώρο συγκλονιστικής ομορφιάς και εξήρε την δουλειά των αρχαιολόγων.  «Κάτι ακόμα προστίθεται στην Κρήτη, με αυτό το έργο, το οποίο τελειώνει και το εγκαινιάζουμε. Ελπίζουμε ότι θα αναπτυχθεί με όλους τους δυνατούς τρόπους, το Θέατρο θα ”γεμίσει”, θα ενωθεί ο αρχαίος πολιτισμός με τον σύγχρονο και όσοι θα έρχονται εδώ θα καταλαβαίνουν το βάθος της Κρήτης, τόσο σε επίπεδο ιστορίας όσο και στο επίπεδο της σημερινής πραγματικότητας» ανέφερε ο Υπουργός Πολιτισμού.

 

Για ένα μεγάλο έργο Πολιτισμού στην Κρήτη έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, ο οποίος σημείωσε ότι υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Κρήτης με προυπολογισμό 2,8 εκατομμύρια ευρώ. «Εμείς θέλουμε να συνεχιστεί και την επόμενη περίοδο μέσα από το Περιφερειακό πρόγραμμα η ολοκλήρωση του έργου. Και θεωρούμε ότι ένα σημαντικό ποσό θα κατανεμηθεί για να συνεχιστεί αυτό το πολύ μεγάλο έργο πολιτισμού όχι μόνο για την Κρήτη, για την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης οι βουλευτές Βάγια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού.

ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΕΓΚΑΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗ ΧΑΛΕΠΑ

Αύριο Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, στο νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Χαλέπα ο υπουργός θα εγκαινιάσει την περιοδική έκθεση με θέμα “Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων από τον 19ο αιώνα στον 21ο αιώνα, μια περιπετειώδης πορεία στον χώρο και στον χρόνο”. Η έκθεση θα περιλαμβάνει φωτογραφικό, αρχειακό υλικό και εντάσσεται στο πλαίσιο ενός έργου Ε.Σ.Π.Α. το οποίο εκτελείται με επίκεντρο τον εξοπλισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων και την εκπόνηση της μουσειογραφικής – μουσειολογικής μελέτης που θα οδηγήσει στην οργάνωση της μόνιμης έκθεσης κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, όπως ανέφερε στα “Χανιώτικα νέα” η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων δρ Ελένη Παπαδοπούλου.
Η εκδήλωση θα αποτελέσει ένα πρώτο “άνοιγμα” προς την κοινωνία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείο Χανίων καθώς οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί κατά 95%. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσα στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην αίθουσα Περιοδικών εκθέσεων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα