Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Ο γύρος του κόσμου με ένα ιστιοφόρο (video)

«Όλοι είμαστε άνθρωποι που ξέρουμε από “γιοτ” αλλά αυτό το ταξίδι θα είναι για όλους μας μοναδική εμπειρία!». Ο καπετάνιος του ιστιοφόρου “Slavyanka” Ανατόλι Στανικόφ που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στα Χανιά δηλώνει στα “Χανιώτικα νέα” πολύ σίγουρος για την επιτυχία του ταξιδιού του.

Εργασίες στο κατάρτι ύψους 25μ από μέλος του πληρώματος

Ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου από τη Μαρμαρίδα της Τουρκίας, πέρασε το Αιγαίο, παραμένει τώρα στην Κρήτη και τις επόμενες ημέρες θα φτάσει στο Γιβραλτάρ. Από εκεί θα περάσει τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι τη La Guaira στη Βενεζουέλα. Έπειτα θα περάσει τη διώρυγα του Παναμά θα κάνει τον διάπλου του Ειρηνικού με σταθμούε τη Χάβαη και την Αkita της Ιαπωνίας και αναμένεται να φτάσει στην ανατολική ακτή της Ρωσίας στο Βλαδιβοστοκ τον Απρίλη του 2021.
Σκοπός του ταξιδιού είναι να ακολουθήσει την πορεία των Ρώσων Ναυτικών των προηγούμενων αιώνων.

Στο 27ο επεισόδιο, περιμένοντας τα εμβόλια, ψάχνουμε λόγους για να εμβολιαστεί κανείς και ελπίζουμε σε κλείσιμο της χρονιάς με αισιόδοξα μηνύματα.

Το “Slavyanka” έχει οκτώ άτομα πλήρωμα και είναι αγκυροβολημένο στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού της Σούδας. Πώς αποφασίσατε αυτό το ταξίδι ρωτάμε τον καπετάνιο Στανικόφ: «Το 2019 συμμετείχα στο “East forum“ στο οποίο έδωσε “παρών” και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Μιλώντας με τον πρόεδρο του ζήτησα να ενισχύσει ένα project για τη θαλάσσια εκπαίδευση των παιδιών που θέλαμε να υλοποιήσουμε στον Οργανισμό “Seven Oceans” που είμαι υπεύθυνος. Η ιδέα άρεσε στον πρόεδρο, μου ζήτησε περισσότερες πληροφορίες και φέτος η κρατική εταιρεία “Rosmorrechflot” αγόρασε το σκάφος αυτό για μας. Αποστολή μας να ακολουθήσουμε τις διαδρομές των Ρώσων Ναυτικών στη Μεσόγειο, στον Ατλαντικό, στον Ειρηνικό μέχρι το Βλαδιβοστοκ στη Σιβηρία! Εκεί το σκάφος θα χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση των παιδιών» μας απαντάει.
Παράλληλα με την κουβέντα μας, τα άλλα μέλη του πληρώματος πραγματοποιούν εργασίες στην κουβέρτα, ενώ ένας εξ αυτών ανεβαίνει με μηχανισμό στο κεντρικό κατάρτι του “Slavyanka” ύψους 25 μέτρα!
Tους έμπειρους ιστιοπλόους δεν τους προβληματίζει κάτι ιδιαίτερο στο ταξίδι τους. «Ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι του ταξιδιού να είναι η Μεσόγειος θάλασσα όχι για τον κορωνοϊό αλλά για τον καιρό. Αυτήν την εποχή δεν είναι οι άνεμοι κατάλληλοι για ιστιοφόρα αντίθετα στον Ατλαντικό θα βρούμε καλύτερες συνθήκες» τονίζει ο καπετάνιος. Ήδη είδε τις δυνατότητες του “Slavyanka” σε μια πρώτη δοκιμασία στο Αιγαίο και όπως εξηγεί «τα πήγε εξαιρετικά, είχαμε μια πολύ θυελλώδη κακοκαιρία. Το σκάφος αποδείχθηκε ασφαλές και όλα πήγαν εξαιρετικά».
O καπετάνιος ανυπομονεί να συνεχίσει το ταξίδι, να βρεθεί στο Βλαδιβοστόκ και να αρχίσει η εκπαίδευση των παιδιών. «Θα πάμε στην Ιαπωνία όπου τα παιδιά θα εκπαιδεύσουν τα παιδιά εκεί στα μικρά σκάφη. Είναι πραγματικά πολύ ωραίες δραστηριότητες» καταλήγει.
Το σκάφος θα παραμείνει στη Σούδα μέχρις ότου παραλάβει ένα εξάρτημα που έχει ανάγκη και στη συνέχεια θα φύγει προς Δυτική Μεσόγειο

Το ιστιοφόρο και το ταξίδι σε αριθμούς
Μήκος: 32 μέτρα.
Ύψος  καταρτιού: 35 μέτρα.
Απόσταση που θα διανύσει:
15.000 ναυτικά μίλια.
Πλήρωμα: 8 άτομα.
Ταχύτητα: 8 κόμβοι με πανιά, 10 κόμβοι με μηχανή.
Βύθισμα: 3,7 μ.

 

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα