Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Ο Γιάννης Αποστολάκης στρώνει… το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Οι μέρες των Χριστουγέννων πέρα από ευχές, είναι γεμάτες με μυρωδιές αλλά και νοστιμιές! Όπως κι άλλες χρονιές, έτσι και φέτος ζητήσαμε από τον σεφ Γιάννη Αποστολάκη, μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας, να μοιραστεί μαζί μας κάποιες γιορτινές συνταγές. Έτσι λοιπόν, έστρωσε με χαρά το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και μας προσκαλεί να δοκιμάσουμε τις προτάσεις του.

 

Σταμναγκάθι τεμπούρα

ΥΛΙΚΑ

• 250γρ. σταμναγκάθι
• 150γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
• 1 μπύρα κρύα
• Μια πρέζα “μπέικιν πάουντερ”
• Ανθό του αλατιού, πιπέρι
• Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι ,προσθέτουμε το “μπέκιν παουντερ”, το αλάτι, πιπέρι και τη μπύρα αναμιγνύουμε καλά ώστε να έχουμε ένα παχύρρευστο χυλό. Πλένουμε το σταμναγκαθι, διαλέγουμε τα πιο τρυφερά, τα βουτάμε στο κουρκούτι και τα τηγανίζουμε .
Η σύστασή μας είναι το μυστικό για να είναι τραγανό το σταμναγκαθι να μην είναι βρασμένο, το κουρκούτι να είναι κρύο και να είναι τηγανισμένα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Τσουκνίδα βελουτέ η σούπα τσουκνίδας

ΥΛΙΚΑ
• 200 γρ. τσουκνίδα χωρίς κοτσάνια ,μόνο τα φυλλα
• Ένα καρότο, μια πατάτα, ενα πράσο, ένα κλωνάρι σέλερι, ένα κρεμμύδι
• 2 σκελίδες σκόρδο
• Ένα γιαούρτι πρόβειο
• 150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• Ανθό του αλατιού, πιπέρι
• 1 κουταλάκι σούπας δυόσμο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό περίπου ελαιόλαδο και τα χοντροκομμένα λαχανικά, τα τσιγαριάζουμε λίγο, προσθέτουμε περίπου 1500ml νερό ή ζωμό κότας και τα βράζουμε, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι. Όταν είναι έτοιμα τα πολτοποιούμε, σερβίρουμε με μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι, λίγο δυόσμο και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.

 

Σύγκλινο με λάχανo

ΥΛΙΚΑ

• 600γρ σύγκλινο
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μάτσο φρέσκο κρεμμύδι
• 250γρ λάχανο, 2τεμ. πράσα 1τεμ. καρότο, 1 κλωνάρι σέλερι.
• 1 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
• 2κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• Λίπος από το σύγκλινο
• 100ml κρασί λευκό
• Άνθο του αλατιού, πιπέρι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Κόβουμε τα λαχανικά σε λεπτά μπαστουνάκια και το σύγκλινο σε φέτες. Ρίχνουμε τα λαχανικά, το σύγκλινο, το κρεμμύδι, σκόρδο, τζίντζερ στη κατσαρόλα, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, όταν μαραθούν λίγο, τα σβήνουμε με το κρασί προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα