Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Ο φίκος του Κήπου

Εύλογες οι διαμαρτυρίες πολιτών για το κλάδεμα χθες του “φίκου της Βεγγάλης” στον Δημοτικό Κήπο Χανίων. Είναι ένα ιστορικό δέντρο – σήμα κατατεθέν και αυτό του Δημοτικού Κήπου το κλάδεμα του οποίου προϋποθέτει, όπως έλεγαν, οι διαμαρτυρόμενοι, ειδική γεωτεχνική μελέτη.
Οι διαμαρτυρίες, ωστόσο, δίνουν αφορμή για μια ακόμη επισήμανση που αφορά τη, μέχρι τώρα, μη ανάδειξη του ιστορικού αυτού δέντρου που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες πολλοί από τους οποίους φωτογραφίζονται μπροστά του.
Οπως έχουμε ξαναεπισημάνει, ο φίκος της Βεγγάλης ως δέντρο – μνημείο του Δημοτικού Κήπου θα μπορούσε να είχε αναδειχθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Χανίων;
Πώς; Μα, με την τοποθέτηση μία καλαίσθητης πινακίδας στην ελληνική και αγγλική -τουλάχιστον- γλώσσα που να αφορούσε στην ιστορία του. Ετσι, ο επισκέπτης θα πληροφορούνταν ότι ο φίκος της Βεγγάλης, ηλικίας περίπου 150 ετών, φυτεύτηκε μαζί με άλλα που έφερε το 1870 ο Ρεούφ Πασάς, για να δημιουργηθεί αυτή η όαση πρασίνου στην πόλη των Χανίων.
Τι πιο απλό από αυτό; Αλλά ζητούμενο παραμένουν ακόμα και τα προφανή…

1 Comment

  1. ΔΕΝ είναι όλα τα δέντρα ίδια. Άλλοι γεωπόνοι εξειδικεύονται στις ελιές, άλλοι στα αμπέλια, άλλοι στις πορτοκαλιές και σε όλα τα συγγενεί τους είδη και πάει λέγοντας. Όπως οι γιατροί. Έτσι και τα δέντρα αυτά, μιας και η προέλευσή τους είναι η ζούγκλα, θέλουν και γεωπόνους που να έχουν πιστοποιημένη σχέση με το αντικείμενο. Οι γεωπόνοι του Δήμου είναι πιστοποιημένοι για αυτού του είδους υψηλής βλάστησης ή θα τα κάνουν… “κουλουκουρίδες” (κακοκουρεμένα) και θα έχει σαν αποτέλεσμα να ξεραθούν; Θέλουν ή όχι ειδική μεταχείριση;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα