Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Ο φετινός εορτασμός της Ημέρας των Ευχαριστιών

Α΄ τάξη 4ου Γυμνασίου Χανίων

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Για την Ημέρα των Ευχαριστιών που γιορτάστηκε κι εφέτος, κόντρα στον κορωνοϊό, γι’ άλλη μια χρονιά, στο 4ο Γυμνάσιο Χανίων ο λόγος στον σημερινό Παιδότοπο. Στη γνωστή, στους αναγνώστες της στήλης και από άλλες εργασίες μαθητών της καθηγήτριας Αγγλικών του Σχολείου Χρύσας Κοντοχρήστου όλα τα εύσημα. Δική της ιδέα ο εορτασμός και βέβαια η ευθύνη του συντονισμού – ανάγκη γι’ αυτήν το ευχαριστώ στους μαθητές της. Με τη συμπαράσταση του διευθυντή του Σχολείου, ωστόσο, και βέβαια των μαμάδων των παιδιών, που ετοίμασαν τα πλούσια κεράσματα. Θαύματα γίνονται στα σχολεία μας, όταν λειτουργεί το τρίγωνο Δάσκαλος – Γονείς – Μαθητές! Συγχαρητήρια σε όλους! Και του χρόνου δίχως κορωνοϊό ο εορτασμός της Ημέρας!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης, δάσκαλος

Thanksgiving Day

Η Ημέρα των Ευχαριστιών γιορτάστηκε και φέτος στο 4ο Γυμνάσιο.
Το καθιερωμένο αφιέρωμα στην μεγάλη αυτή γιορτή των αγγλόφωνων χωρών πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο στο πλαίσιο του μαθήματος των Αγγλικών από την καθηγήτρια Χρύσα Κοντοχρήστου αποκλειστικά για τους μαθητές των 4 τμημάτων της Α’ τάξης.
Οι γονείς ετοίμασαν κατάλληλα για τη γιορτή κεράσματα, τα οποία λόγω των συνθηκών τοποθετήθηκαν σε ατομικές συσκευασίες και προσφέρθηκαν τους μαθητές.
Η Ημέρα των Ευχαριστιών είναι η μεγαλύτερη οικογενειακή γιορτή των Ηνωμένων Πολιτειών και όχι μόνο. Εορτάζεται κάθε 4η Πέμπτη του Νοεμβρίου. Είναι αργία, η οποία για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους εργαζόμενους σε τράπεζες, γιατρούς, κ.λπ. διαρκεί ένα τετραήμερο.
Την μέρα αυτή στρώνεται το μεγαλύτερο τραπέζι της χρονιάς. Οι παρευρισκόμενοι απολαμβάνουν την ψητή γαλοπούλα με γέμιση, πουρέ πατάτας, πίτα με κολοκύθα ή καρύδια πεκάν και όλου του κόσμου τα καλά. Ο καθένας έχει τον δικό του λόγο να εκφράσει ευχαριστίες στην οικογένεια, τους φίλους, τους συνεργάτες του κ.λπ.
Την επόμενη μέρα (Παρασκευή) τα καταστήματα είναι ανοιχτά.
Ευκαιρία λοιπόν για όσους δεν εργάζονται, να κάνουν τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια τους, με τις γενναίες – και πραγματικές – εκπτώσεις των καταστημάτων. Τα ράφια αδειάζουν και οι υποχρεώσεις των εμπόρων σβήνονται με τα κέρδη της ημέρας. Γι’ αυτό αποκαλείται Black Friday, και έφτασε πλέον ως εμάς!
(Από το Σχολείο)

Χρύσα Κοντοχρήστου: «I am thankful for my students»

Παναγιώτης Γαλανάκης, Α1: «Είναι η πρώτη φορά που κάποιος μας εξηγεί τόσο αναλυτικά για το Thanksgiving αλλά και το Black Friday»

Τώνια Καραμπινάκη, Α2: «Πέρασα τέλεια! Έμαθα πράγματα που δεν ήξερα και ήταν χρήσιμα»

Θανάσης Παπαντωνάκης, Α3: «Πέρασα πολύ καλά! Δεν ήξερα τι είναι το Thanksgiving, ούτε το Black Friday»

Μάνος Τσεμεντζής, Α4: «Είναι πολύ ωραίες και ευχάριστες γιορτές»

Ραζιέλα Πάπα, Α3: «Ήταν έκπληξη! Είχα ακούσει, μα δεν ήξερα τι είναι ακριβώς! Ευχαριστούμε την κυρία Κοντοχρήστου»

Γεωργία Λιονάκη, Α2: «Πέρασα τέλεια, δεν περίμενα να είναι τόσο εντυπωσιακό!»

Ειρήνη Πρωτοψάλτη, Α3: «Μάθαμε πολλά πράγματα , όλοι εντυπωσιαστήκαμε γιατί δεν γνωρίζαμε για ποιον λόγο γιορτάζαμε. Περάσαμε πολύ ωραία!»

Χάρης Τζανάκης, Α4: «Το Thanksgiving ήταν κάτι που δεν ήξερα, επειδή δεν το γιορτάζουμε εδώ στην Ελλάδα.. Πέρασα υπέροχα! ] Το μάθημα αυτό ήταν καταπληκτικό, πέρασα υπέροχα! Έμαθα πολλά καινούργια πράγματα»

Αφροδίτη Αρχοντάκη Α1: «Το Thanksgiving ήταν κάτι που δεν ήξερα, επειδή δεν το γιορτάζουμε εδώ στην Ελλάδα.. Πέρασα υπέροχα!»

Το ιστορικό της ημέρας

Στις ΗΠΑ η Ημέρα των Ευχαριστιών εορτάζεται κάθε χρόνο την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου (μεταξύ 22 και 28 του μηνός). Ο εορτασμός γίνεται για να εκφραστεί η ευγνωμοσύνη κάθε οικογένειας προς το Δημιουργό για τα αγαθά που συγκεντρώθηκαν με το τέλος της σοδειάς. Η γιορτή αποκαλείται και “Ημέρα της Γαλοπούλας” (Turkey Day), διότι σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου που κρατάει ως την Πρωτοχρονιά.
Στις ΗΠΑ η γιορτή των Ευχαριστιών δεν συνδέεται με θρησκευτικές εκδηλώσεις ούτε έχει συνδεθεί με συγκεκριμένη θρησκευτική ομάδα. Η γιορτή στηρίζεται στα αγροτικά φεστιβάλ που διοργάνωναν πολλοί λαοί από την αρχαιότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι τη γιορτάζουν οικογενειακά ή με φίλους που καλούν στο σπίτι. Μια αγροτική παράδοση που επιβιώνει είναι να μοιράζονται τους καρπούς τους με όσους ήταν πιο άτυχοι τη συγκεκριμένη χρονιά.
Η πόλη Ελ Πάσο του Τέξας  ισχυρίζεται ότι ήταν η πρώτη από τις σημερινές πόλεις των ΗΠΑ που διοργανώθηκε Εορτή Ευχαριστιών. Πάντως δεν ήταν αγροτική γιορτή. Συγκεκριμένα, στις 30 Απριλίου 1598 ο Ισπανός Δον Χουάν ντε Ονιάτε (Don Juan de Oñate) με την εξερευνητική του ομάδα οργάνωσε μια γιορτή Ευχαριστιών για να ξεκουράσει τους άντρες του.
Η πρώτη καταγραμμένη τελετή Ευχαριστιών έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 1565 στη σημερινή πόλη του Αγίου Αυγουστίνου της Φλόριντα. Εξακόσιοι Ισπανοί άποικοι υπό τον Πέδρο Μενέντεθ δε Αβιλές (Pedro Menéndez de Avilés) έφτασαν εκεί με σκοπό να δημιουργήσουν την μετέπειτα πόλη. Μόλις αφίχθησαν διοργάνωσαν μια Γιορτή Ευχαριστιών για την ασφαλή άφιξή τους στο Νέο Κόσμο.
Μια από τις πιο παλιές Γιορτή Ευχαριστιών που είναι γνωστή, είναι αυτή που έκανε ένα γκρουπ 38 Άγγλων αποίκων στις 4 Δεκεμβρίου 1619, μόλις έφτασαν στο Μπέρκλεϊ Χάντρεντ (Berkeley Hundred) στη Βιρτζίνια. Μάλιστα, η ομάδα αυτή των αποίκων αποφάσισε να καθιερώσει ετήσιο εορτασμό Ημέρας Ευχαριστιών εις ανάμνηση του ασφαλούς ερχομού της, όπως προκύπτει από σωζόμενο γραπτό ντοκουμέντο. Αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως η παλιότερη αναφορά Εορτής Ευχαριστιών ως καθιερωμένης ετήσιας γιορτής. Επίσης, υπάρχουν αναφορές ότι η πρώτη φορά που γιορτάστηκε η ημέρα είναι 3 Οκτωβρίου 1789 από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον.
ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org/wiki

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα