22.4 C
Chania
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

Ο εορτασµός της 25ης Μαρτίου

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ*

 

Με υπερηφάνεια γιορτάζουµε την επέτειο της επανάστασης του 1821 και νιώθουµε βαθιά ευγνωµοσύνη για τους προγόνους µας, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να κατακτήσουν την ελευθερία της πατρίδας µας. Η 25η Μαρτίου, ηµέρα του Ευαγγελισµού της Θεοτόκου, συµβολίζει την έναρξη του Αγώνα που αποδείχτηκε το σηµαντικότερο γεγονός της νεότερης ιστορίας µας, αφού οδήγησε στην απελευθέρωση και τη δηµιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
Ο Αγώνας του 1821 δεν ήταν απλά ένας πόλεµος για την απελευθέρωση από την οθωµανική κυριαρχία. Ήταν η εκδήλωση µιας εθνικής και πνευµατικής αφύπνισης, ήταν η πίστη ενός λαού στον εαυτό του, που αψηφώντας την αντίπαλη δύναµη και το γενικότερο αρνητικό για τις επανάστασεις κλίµαστην Ευρώπη αποφάσισε µε τις δικές του δυνάµεις να διεκδικήσει την Ελευθερία του. Ήταν η εποχή που οι Έλληνες αποφάσισαν να παλέψουν µε ανείπωτο θάρρος και αφοσίωση για να ελέγξουν τη µοίρα τους και να καθορίσουν το µέλλον τους και το µέλλον των παιδιών τους.
Καταλυτικό ρόλο για όσα έγιναν το 1821 έπαιξε η αναγέννηση της Παιδείας που είχε προηγηθεί στα µέσα του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο Νεοελληνικός ∆ιαφωτισµόςβοήθησε το έθνος µας να αποκτήσει τη συνείδηση της ύπαρξής του και δηµιούργησε πρόσφορο έδαφος στις καρδιές των Ελλήνων για τις ιδέες της Φιλικής Εταιρίας. Θα πει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σε οµιλία του στην Πνύκα, στις 8 Οκτωβρίου 1838: «Εἰς αὐτὴν τὴν δυστυχισµένη κατάσταση µερικοὶ ἀπὸ τοὺς φυγάδες γραµµατισµένους ἐµετάφραζαν καὶ ἔστελναν εἰς τὴν Ἑλλάδα βιβλία, καὶ εἰς αὐτοὺς πρέπει νὰ χρωστοῦµε εὐγνωµοσύνη, διότι εὐθὺς ὁποὺ κανένας ἄνθρωπος ἀπὸ τὸ λαὸ ἐµάνθανε τὰ κοινὰ γράµµατα, ἐδιάβαζεν αὐτὰ τὰ βιβλία καὶ ἔβλεπε ποίους εἴχαµε προγόνους, τί ἔκαµεν ὁ Θεµιστοκλῆς, ὁ Ἀριστείδης καὶ ἄλλοι πολλοὶ παλαιοί µας, καὶ ἐβλέπαµε καὶ εἰς ποίαν κατάσταση εὑρισκόµεθα τότε. Ὅθεν µᾶς ἦλθεν εἰς τὸ νοῦ νὰ τοὺς µιµηθοῦµε καὶ νὰ γίνουµε εὐτυχέστεροι. Καὶ ἔτσι ἔγινε καὶ ἐπροόδευσεν ἡ Ἑταιρεία».
Η σύγχρονη εκπαίδευση, µε στόχο την ατοµική πρόοδο και τη συλλογική ευηµερία, στο πλαίσιο πολλών προκλήσεων και σύνθετων προβληµάτων, οφείλει να διδάσκει και να ενισχύει τις αξίες της ελευθερίας, της δηµοκρατίας και της δικαιοσύνης. Το σχολείο, ως θεµέλιο της ανάπτυξης, της προόδου και της αναγέννησης, πρέπει να αγωνίζεται για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τον σεβασµό των ανθρώπινων δικαιωµάτων.

*Ο Εµµανουήλ Καρτσωνάκης είναι περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα