Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

“Ο δρόμος του ταχυδρόμου” παρουσιάστηκε στα Σφακιά

Συνδετικός κρίκος απομονωμένων περιοχών με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν επί δεκαετίες οι αγροτικοί ταχυδρόμοι οι οποίοι ακολουθούσαν συγκεκριμένα μονοπάτια για να φτάσουν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές μεταφέροντας τα γράμματα. Μία από τις περιοχές αυτές, ήταν η Αγία Ρουμέλη στην οποία η αλληλογραφία έφτανε με ταχυδρόμο που ξεκινούσε από τη Χώρα Σφακίων και περνούσε, μεταξύ άλλων, από την Ανώπολη, την Αράδαινα και τον Αγ. Ιωάννη για να ακολουθήσει το μονοπάτι που τον οδηγούσε στην Αγ. Ρουμέλη.
Αυτός ο δρόμος, ο δρόμος του ταχυδρόμου, αποτελεί σήμερα πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο τη δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος και ιστοσελίδας για την τουριστική προώθηση της περιοχής και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σφακίων.
Το πρόγραμμα με γενικό τίτλο: “Ο δρόμος του ταχυδρόμου, ενώνοντας τα φαράγγια” πραγματοποιείται από το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και την Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Οπως ανακοίνωσε ο Δήμος Σφακίων, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, συγκινητική ήταν η παρέμβαση του παλιού ταχυδρόμου κ. Βοτζάκη  που συνέχιζε να κάνει το μονοπάτι με τα πόδια μέχρι το 1984 και μοιράστηκε με τον κόσμο ιστορίες για τον τόπο, τη διαδρομή και τους παλιούς κατοίκους των Σφακίων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνη του 2020. Θα περιέχει πολλές δράσεις με τους κατοίκους, μικρούς και μεγάλους. Στην παρουσίαση ασχοληθήκαμε με τα ερωτήματα τι σημαίνει ένα τοπίο, τι περιεχόμενο του δίνουμε και πώς μπορεί να αλληλεπιδράσει το φυσικό περιβάλλον με τον άνθρωπο δημιουργώντας πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Ο αγροτικός ταχυδρόμος σαν συνδετικός κρίκος “φέρει” τον πολιτισμό σ’ αυτήν την απομονωμένη περιοχή. Στόχος είναι η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος αλλά και ενός βίντεο και μιας ιστοσελίδας για την τουριστική προώθηση της περιοχής την οποία ενοποιεί η διαδρομή  του αγροτικού διανομέα».
Στην εκδήλωση, ήταν παρόντες οι κάτοικοι των χωριών Ανώπολης, Αι Γιάννη, Λύκου, Χώρας Σφακίων, Αράδαινας, από το Δήμο Σφακίων ο δημοτικός σύμβουλος  Εμμ. Φασουλάκης Εμμανουήλ και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χώρας Σφακίων Γιάννης Μπραουδάκης.
Επίσης, ήταν παρόντες ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων, Πέτρος Λυμπεράκης και ο εργαζόμενος στον Φορέα, Αντώνης Μπαρνιάς, ο προϊστάμενος των ΕΛΤΑ Χανίων κ. Λαδάκης, ο κ. Σημαντηράκης του φιλοτελικού συλλόγου Χανίων και ενδιαφερόμενοι από τα Χανιά.
Μίλησαν επίσης από το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος η Πηνελόπη Γκίνη και από την Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Αρης Αναγνωστόπουλος.
Οπως μας είπε η Π. Γκίνη ο ταχυδρόμος έκανε τη διαδρομή περίπου 2- 3 φορές την εβδομάδα διανύοντας σχεδόν 45 χιλιόμετρα και περνώντας από τρία φαράγγια. «Πρόκειται για ένα μονοπάτι με μοναδική ποικιλομορφία σε οικοσυστήματα από δασικό έως παράκτιο και πλούσιο σε ιστορία όπως η ιστορία των Σφακίων».
Με την ανακοίνωσή του ο Δήμος Σφακίων ευελπιστεί «στην συμμετοχή και την εμπλοκή των κατοίκων για να μπορέσει αυτό το μονοπάτι να αναβιώσει στις μνήμες των παλαιοτέρων και τη δραστηριότητα των νέων που θα το περπατήσουν».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα