Σάββατο, 8 Μαΐου, 2021

Ο διεθνής τύπος για τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου

Την προσοχή του διεθνούς Τύπου προκάλεσε η έντονη αντιπαράθεση και το λεκτικό μπρα ντε φερ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Η έκφραση των χρόνιων διαφωνιών μεταξύ των δύο χωρών σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο και μάλιστα μπροστά στην κάμερα, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, απασχόλησε τα διεθνή πρακτορεία, κάνοντας λόγο για οξείες κατηγορίες και σφοδρή σύγκρουση.

Ειδικότερα, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι στόχος της συνάντησης ήταν η άμβλυνση των εντάσεων για τις διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο, με τον κ. Δένδια να υποστηρίζει μάλιστα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ελλάδας θα λάβει ως απάντηση ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Τα σχόλια του Έλληνα υπουργού, συμπληρώνει το Reuters, συνάντησαν την οργισμένη αντίδραση του Τσαβούσογλου, που τα χαρακτήρισε «απαράδεκτα», οδηγώντας τον Νίκο Δένδια να του απαντήσει πως εκπλήσσεται που ο Τούρκος ομόλογός του ανέμενε η ελληνική πλευρά να λειτουργεί «σαν να μην συμβαίνει τίποτε» στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

«Οι κορυφαίοι διπλωμάτες της Τουρκίας και της Ελλάδας αντιπαρατέθηκαν δημοσίως το απόγευμα της Πέμπτης μετά από έναν γύρο συνομιλιών που σκοπό είχε τη μείωση της έντασης γύρω από τις εδαφικές διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών και το διχοτομημένο νησί της Κύπρου», αναφέρουν οι Financial Times με την εφημερίδα να τονίζει ότι «ο Νίκος Δένδιας ταξίδεψε στην Τουρκία για πρώτη φορά αφότου τα πολεμικά πλοία των δύο χωρών βρέθηκαν πέρυσι σε ‘επικίνδυνη αντιπαράθεση’ στην Ανατολική Μεσόγειο για τη γεώτρηση υδρογονανθράκων, προκαλώντας απειλές για κυρώσεις από την ΕΕ».

Το βρετανικό Μέσο αναφέρει επίσης πως οι δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ «εξόργισαν εμφανώς τον υπουργό Εξωτερικών της Άγκυρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε τον Δένδια ότι κινήθηκε εκτός σεναρίου από ένα ‘θετικό’ μήνυμα που είχαν συμφωνήσει κατά τη διάρκεια των κλειστών συνομιλιών φτάνοντας σε ‘εξαιρετικά απαράδεκτες κατηγορίες’ για να απευθυνθεί στην ελληνική κοινή γνώμη όταν ήταν μπροστά από τις κάμερες».

«Η Τουρκία δήλωσε ότι θέλει να «γυρίσει μια νέα σελίδα» με την ΕΕ, αλλά οι πρόσφατες διπλωματικές της προσεγγίσεις επισκιάστηκαν από ενοχλητικές γκάφες», συνεχίζει το άρθρο αναφερόμενο στο «Sofagate» που προέκυψε από την πρόσφατη επίσκεψη της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Για σύγκρουση των δύο υπουργών Εξωτερικών «σε ευρεία γκάμα ζητημάτων» κάνει λόγο και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), «στην πρώτη τους συνάντηση εδώ και πάνω από ένα χρόνο».

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι συνομιλίες στόχευαν στη μείωση της έντασης μεταξύ των δύο γειτόνων, μετά από ένα χρόνο αυξημένης έντασης.

«Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με συμφιλιωτικό τόνο από τον Τσαβούσογλου για τον πολύ θετικό διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο, στην τοποθέτηση του Ν. Δένδια τέθηκε μία σειρά ζητημάτων της τουρκικής πολιτικής που ενοχλούν την Ελλάδα, από τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στην Μεσόγειο έως ζητήματα της ελληνικής ορθόδοξης μειονότητας στην Τουρκία και το μεταναστευτικό», αναφέρει το πρακτορείο.

Συμπληρώνει δε ότι ενώ πιθανολογείτο ότι θα μπορούσε να ανακοινωθεί μια συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη, τελικώς το μόνο που ανακοινώθηκε είναι μια πρόσκληση του κ. Δένδια στον ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα το προσεχές διάστημα.

«Η έντονη λεκτική αντιπαράθεση υπογράμμισε τη δυσκολία που υπάρχει τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για το NATO, να καταλαγιάσουν τα πάθη στην ιστορική αντιπαλότητα Ελλάδας – Τουρκίας», σημειώνει ακόμη το Γαλλικό Πρακτορείο.

Με τίτλο «Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συγκρούονται σε συνέντευξη τύπου» κάλυψε το επεισόδιο το Αljazeera.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας αντάλλαξαν κατηγορίες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κατά τη διάρκεια μιας ευμετάβλητης συνέντευξης τύπου στο τέλος της πρώτης τους συνάντησης για πάνω από ένα χρόνο» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και δημοσίευμα του France24.com, το οποίο μιλά για σύγκρουση των δύο υπουργών εξωτερικών στην κοινή συνέντευξη τύπου.

«Οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου και του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Δένδια είχαν ως φαινομενικό στόχο να ξεπεράσουν τις διαφορές τους μετά από ένα χρόνο περίπλοκων διαφορών» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

1 Comment

  1. Ο ΥΠΕΞ ΔΕΝΔΙΑΣ ΜΙΛΗΣΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ. ΚΑΙ ΕΒΑΛΛΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑ ΞΕΝΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ. ΕΒΑΛΛΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΕΛΙΑΜΕΠ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ. ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΜΕ ΤΟ 1821 ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΚΛΑΒΩΘΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟ 2021.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες