Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Χατζή Μιχάλης Γιάνναρης των αρμάτων και των γραμμάτων

biblio«Λαέ της νέας γενεάς και δουλομένης Κρήτης / Τους πόθους των πατέρων σου ξετέλεψ’ ως πολίτης/ Σ’ αφιερώ τα βάσανα, σου μεταδίδω πόνους/ Και να φανής αντάξιος σαν ούλους τους προγόνους».
Με αυτό το εισαγωγικό τετράστιχο ο Χατζή Μιχάλη Γιάνναρης καλωσορίζει τον αναγνώστη στο ποιητικό πόνημά του “Κρητικοπούλα – Ητοι Αγώνες και πάθη της Κρήτης του 1866”, το οποίο μαρτυρά με τρόπο συναρπαστικό τους αγώνες των Κρητικών για την ελευθερία, ενώ συγχρόνως αποκαλύπτει την -άγνωστη σε πολλούς- δημιουργική φλέβα του μεγάλου Κρητικού επαναστάτη.
Το βιβλίο, που γράφτηκε το 1874, στα χρόνια της αυτοεξορίας του Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη στο Ταϊγάνι της Ρωσίας, επανεκδόθηκε πρόσφατα, έπειτα από πρωτοβουλία του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης και του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, σε επιμέλεια του Κώστα Φουρναράκη και παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, το κληροδότημα “Χατζη Μιχάλη Γιάνναρη” και το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης για τα 100 χρόνια από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Παράλληλα, η βιβλιοπαρουσίαση συνδυάστηκε με την πρώτη προβολή του ιστορικού δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ με τίτλο “1866” του Φώτη Κωνσταντινίδη, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. – ηθοποιός Μιχάλης Αεράκης και η ηθοποιός Νεκταρία Γιαννουδάκη.

Ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ
Αναφερόμενος στο πόνημα του Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη, την επανέκδοση του οποίου επιμελήθηκε, ο προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης Κώστας Φουρναράκης σημείωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους: «Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τον Χατζημιχάλη Γιάνναρη ως την ηγετική μορφή των αγώνων για την Ενωση. Σήμερα, μας αποκαλύπτεται ένας μεγάλος ποιητής. Την “Κρητικοπούλα” άρχισε να τη γράφει στο Ταϊγάνι της Ρωσίας που είχε αυτοεξοριστεί το 1874. Είναι πράγματι ένα μεγάλο έργο της νεοελληνικής λογοτεχνίας επηρεασμένο από τον Ερωτόκριτο. Θα το περιέγραφα ως τον Ερωτόκριτο της Τουρκοκρατίας και θα έλεγα επίσης ότι μέσα από αυτό αποκαλύπτεται ένας Μακρυγιάννης στον ποιητικό λόγο, ο Μακρυγιάννης της Κρήτης στον ποιητικό λόγο. Μακάρι αυτή η παρουσίαση και η εκδήλωση να είναι η απαρχή για να γνωρίσουμε όλοι αυτό το σημαντικό έργο», σημείωσε ο κ. Φουρναράκης, ενώ ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης  Μανώλης Πετράκης αναφέρθηκε στην ιδέα που γέννησε την επανέκδοση του βιβλίου «στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης βρήκαμε το βιβλίο αυτό που εκδόθηκε στο τέλος του 1890 στην Αθήνα. Διαβάζοντας τις πρώτες σελίδες είδαμε με πόσο πατριωτισμό ο Χατζή Μιχάλης Γιάνναρης μιλούσε για την πατρίδα μας και σκεφτήκαμε με τον προϊστάμενο του Ιστορικού Αρχείου ότι είναι μια καλή ευκαιρία αυτό το πράγμα να βγει προς τα έξω και να γεμίσει τους Κρήτες και τους Ελληνες. Καταφέραμε λοιπόν και επανεκδόσαμε το βιβλίο, ενώ παράλληλα μάθαμε ότι υπάρχει ένα ντοκιμαντέρ του Φώτη Κωνσταντινίδη, με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων ηθοποιών όπως οι Καζάκος, Βαλτινός, Αεράκης κ.ά. και πάνω από 200 κομπάρσων, που έχει άμεση σχέση με την “Κρητικοπούλα”, τα πάθη και τα ήθη των Κρητών».
Ο κ. Πετράκης σημείωσε ακόμα ότι το ιστορικό ντοκιμαντέρ, αλλά και το βιβλίο, πρόκειται να παρουσιαστούν μετά από τα Χανιά, την ερχόμενη Δευτέρα στην παλιά Βουλή στην Αθήνα όπου θα δώσουν το “παρών” και οι πρωταγωνιστές του έργου, δημοφιλής ηθοποιοί, Κώστας Καζάκος και Γρηγόρης Βαλτινός.

ΠΗΓΗ ΑΞΙΩΝ
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Το ντοκιμαντέρ βασισμένο στο βιβλίο “Κρητικοπούλα” μας καλεί να στρέψουμε το βλέμμα στο αιματοβαμμένο 19ο αιώνα και συγκεκριμένα στην συγκλονιστική επανάσταση του 1866. Ο συγγραφέας είναι επηρεασμένος από τον Ερωτόκριτο τον οποίο ταυτίζει με τα πάθη του κρητικού λαού που αγωνίζεται και ταλαιπωρείται για χάρη της αγαπημένης του Κρήτης». Ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε ακόμα ότι «στο ντοκιμαντέρ γίνεται αναφορά όχι μόνο στα γεγονότα και στα επεισόδια ηρωισμού, αλλά και στον μεγάλο αριθμό των ανθρωπίνων αξιών που πρέπει να προβάλλονται όσο γίνεται περισσότερο ειδικά στην εποχή μας» και πρόσθεσε: «Οι αγώνες και οι ξεσηκωμοί της Κρήτης για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την ανεξαρτησία είναι πολύ χρήσιμα πράγματα ειδικά στις μέρες που ζούμε. Και ακόμα σε ό,τι αφορά την τοπική ιστορία, όταν δεν ασχολούμαστε εμείς μαζί της, ασχολούνται κάποιοι άλλοι αλλάζοντας την όπως τους συμφέρει».
Τέλος, ο αντιδήμαρχος Χανίων Δημήτρης Λειψάκης τόνισε ότι «ο Χατζή Μιχάλης Γιάνναρης είναι μια από τις κορυφαίες μορφές του αγώνα για την ελευθερία και η επανάσταση του 1866 μια επίσης κορυφαία ιστορική στιγμή» και συμπλήρωσε ότι  εκδηλώσεις που τιμούν τη συμβολή τέτοιων κορυφαίων προσωπικοτήτων που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Κρήτης ανανεώνουν τα αποθέματα θάρρους και δύναμης που οφείλουμε να έχουμε ως απόγονοί τους για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες αυτής της εποχής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα