Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Ο Αποκόρωνας εντάσσεται στο πρόγραμμα εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων

Στο πρόγραμμα εκπόνησης τοπικών κι ειδικών πολεοδομικών σχεδίων εντάσσεται ο δήμος Αποκορώνου, μετά από την απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εκδόθηκε την Τετάρτη και μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα του Δήμου Αποκορώνου στο ΥΠΕΝ από το 2016, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αποκορώνου ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του, και αφορά και τις 6 δημοτικές Ενότητες του Δήμου (Δ.Ε. Αρμένων, Κρυονερίδας, Γεωργιουπόλεως, Ασή Γωνιάς, Βάμου και Φρε).

Αναλυτικά, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Δήμου:

«Εκδόθηκε στις 15/02/2023 η Απόφαση Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ/ΓΓΧΣΑΠ/12773/6/15.02.2023 (ΦΕΚ 784/15.02.2023 τεύχος Β’), με την οποία εγκρίνεται το τμήμα Η’ των Προγραμμάτων εκπόνησης Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, το οποίο περιλαμβάνει τις μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ (Δ.Ε. ΑΡΜΕΝΩΝ, ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΑΣΗ ΓΩΝΙΑΣ, ΒΑΜΟΥ, ΦΡΕ).
Τα Προγράμματα εκπόνησης μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων εγκρίνονται τμηματικά, με χρονικό επιμερισμό των αναθέσεων των μελετών, με στόχο την ολοκλήρωσή τους έως την 30ή Ιουνίου 2025.
Η εκπόνηση των μελετών των ως άνω Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) – ΣΑΤΑ 075, με κωδικό έργου 2021ΤΑ07500001, υπό την ονομασία τίτλου Έργου «(Sub.1) Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ.) – (Sub.2) Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (Ε.Π.Σ.)», υπό τη γενική ονομασία τίτλου Έργων «ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ».
Κύριος των ως άνω Προγραμμάτων και μελετών είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με τη δημοσίευση αυτής της Απόφασης, άρχεται η όλη διαδικασία που προβλέπεται στις κείμενες διατάξεις για την εκπόνηση των 14 μελετών μια εκ των οποίων είναι και του Δήμου Αποκορώνου για όλες τις Δημοτικές του Ενότητες.
Αναφερόμενος ο Δήμαρχος Αποκορώνου τόνισε ότι:
Μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα του Δήμου Αποκορώνου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το 2016 για την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, στην Απόφαση του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκρίθηκε η εκπόνηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων και για τις 6 δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας (Δ.Ε. ΑΡΜΕΝΩΝ, ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΑΣΗ ΓΩΝΙΑΣ, ΒΑΜΟΥ, ΦΡΕ).
Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου ανέφερε ότι τα ΤΠΣ έρχονται να λύσουν χρόνια προβλήματα που βάζουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου μας και συγχρόνως καθορίζουν: α) τις Οικιστικές Περιοχές (ΟΙΚ), β) τις Περιοχές παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ΠΕΔ), γ) τις Περιοχές Προστασίας (ΠΕΠ) και Περιοχές με ειδικό νομικό καθεστώς (ΠΕΚ) & δ) τις Περιοχές ελέγχου χρήσεων γης (ΠΕΧ) και πέραν των ανωτέρω, με το Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδονται, οριοθετούνται προσωρινά οι οριογραμμές των υφιστάμενων, εντός των προς πολεοδόμηση περιοχών, υδατορεμάτων καθώς επίσης εγκρίνεται προκαταρκτική μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας στις περιοχές, για τις οποίες δεν υπάρχει γεωλογική μελέτη.
Υφιστάμενες Ζ.Ο.Ε και Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π που έχουν ενσωματωθεί σε αυτά, παύουν να ισχύουν ως αυτοτελείς ρυθμίσεις και ισχύουν οι ρυθμίσεις του ΤΠΣ.
Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου δήλωσε την ικανοποίηση του αφού άλλος ένας στόχος της δημοτικής αρχής που είναι εργαλείο ανάπτυξης του τόπου επετεύχθη και ευχαριστεί την τέως Υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη για την καθοριστική συμβολή της σε αυτό».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα