Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Ο Άγιος Αντώνιος των γκρεμνών και της θάλασσας στα Σφακιά

Ο Άγιος της Ερήμου, ο Άγιος Αντώνιος, τιμάται σε έξι εκκλησάκια στα Σφακιά, που όλα ευρίσκονται μέσα σε σπηλιές. Σε ένα από αυτά τα εκκλησάκια θα αναφερθώ δι’ ολίγων, μιας και για το σπήλαιό του υπάρχουν πολλά ερωτηματικά.
Για το ποιος ασκήτευσε εκεί, ποιος το οικοδόμησε, τι άλλη χρήση είχε το σπήλαιο, τι είναι ο εκεί τοίχος και άλλα…
Κοντά στην περιοχή της Σελούδας, μεταξύ της τοποθεσίας Τραπέζια και του Αγίου Παύλου, ψηλά πάνω από την ακτή, ευρίσκεται ο Άγιος στη μικρή κόγχη ενός μεγάλου διώροφου σπηλαίου με ιστορία και θρύλους. Ο παπά Γιώργης Χιωτάκης έχει πολλά να πει για την ιστορία της εκκλησούλας, που την έχτισε ένας καλόγερος ο οποίος για χρόνια μόναζε στον Άγιο Σάββα της Παλαιστίνης και μετά σε μοναστήρι της Ηπείρου. Μετά από κάποια γραφτά που ‘πεσαν στα χέρια του παπά Γιώργη, και από κάποια διαίσθηση, ψάχνοντας βρήκε στο πάτωμα κλεισμένο το παλιό σημαντήρι, άλλα αντικείμενα καθώς και ανθρώπινα οστά.
Το σπήλαιο ευρίσκεται ακριβώς στην ανατολική πλευρά της εκκλησίας που εξερευνήσαμε την 26-8-1994. Η κυρίως και κάτω αίθουσα του έχει διαστάσεις περ. 50 x 20 μέτρα και στο βάθος του υπάρχει δίοδος για τον επάνω όροφο που έχει χαμηλή οροφή και τρύπα από την οποία φαίνεται ο χώρος του πρώτου ισογείου.
Στην κάτω κεντρική είσοδο δεξιά υπάρχει τοίχος από παλαιό κτήριο πάχους ενός μέτρου, μήκους περ. 10 μέτρων και πλάτους κτηρίου 3 μέτρων, που ίσως ανήκε στο μοναστηράκι του καλόγερου. Έξω ακριβώς στην είσοδο είναι φυτρωμένη μεγάλη χαρουπιά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα