Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο αδέσποτος Λορέντζο ως πηγή έμπνευσης

Φιλοζωικός και νηπιαγωγείο Μάλεμε στέλνουν μήνυμα ευαισθητοποίησης για τα ζώα

Το δικό τους μήνυμα ενσυναίσθησης, φιλοζωίας και ενεργής στάσης απέναντι στο πρόβλημα της αδεσποτίας στέλνουν οι μικροί μαθητές του νηπιαγωγείου Μάλεμε μέσα από μια καλλιτεχνική ηχητική συλλογή – podcast που δημιούργησαν εθελοντές του Συλλόγου Χανίων “Η προστασία των Ζώων” και στο οποίο αφανής πρωταγωνιστής είναι ο αδέσποτος Λορέντζο!

O λόγος για ένα λευκό, νεαρό, τραυματισμένο σκυλί που εντοπίστηκε από τους εθελοντές του Συλλόγου έξω από το νηπιαγωγείο του Μάλεμε, στο οποίο πήγαιναν στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης εκπαιδευτικής δράσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. «Μαζί μας εκείνη την ημέρα ήταν, για πρώτη φορά, και η Clio, η οποία ήθελε να παρακολουθήσει μια δράση του Συλλόγου για να δει πως μπορεί κι αυτή να προσφέρει εθελοντικά στο έργο του», σημειώνει η εθελόντρια του Συλλόγου – κοινωνική λειτουργός, Ζένια Ζέτσεβα και πρόσθεσε ότι την ίδια εκείνη ημέρα εντοπίστηκε αποστεωμένος και χτυπημένος ο Λορέντζο έξω από το σχολείο. Αμέσως οι εθελοντές αναζήτησαν τρόπους για να βοηθήσουν το τραυματισμένο σκυλί: «Πήραμε τηλέφωνο στον Δήμο Πλατανιά αλλά δεν είχαν περισυλλογέα και στη συνέχεια μας παρέπεμψαν στον Φιλοζωικό του Πλατανιά. Τελικά, μετά από λίγες ημέρες με μεσολάβηση της προέδρου του Φιλοζωικού Συλλόγου “Η μικρή κιβωτός του Νώε” Σίλκε Βρόμπελ, βρέθηκε άνθρωπος ο οποίος ανέλαβε τα έξοδα για το χειρουργίο που χρειάζονταν και την περίθαλψη του σκυλιού έως ότου αυτό βρει κάποιο σπίτι να υιοθετηθεί». Η περιπέτεια αυτή του Λορέντζο σε συνδυασμό με τη συνάντηση με τα παιδιά του νηπιαγωγείου, έδωσε το ερέθισμα στην Γαλλοκύπρια Clio Van de Walle, η οποία διαμένει στα Χανιά τον τελευταίο χρόνο, να μετουσιώσει όλη την εμπειρία σε μια καλλιτεχνική ηχητική συλλογή – podcast, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα της αδεποστίας. «Ήταν μια σπουδαία εμπειρία όλο αυτό. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε μια δράση του Φιλοζωικού και ήθελα πολύ να κάνω κάτι για τα ζώα», τονίζει, εκφράζοντας παράλληλα τον ενθουσιασμό της για το εκπαιδευτικό έργο που έχει αναπτύξει ο Φιλοζωικός Σύλλογος.

Όπως λέει η ίδια και στη Γαλλία υπάρχουν παρόμοια προβλήματα με τα αδέσποτα ζώα, σε μικρότερη ίσως έκταση. «Το θέμα, ωστόσο, είναι τι κάνει ο καθένας μας απέναντι σε αυτό», συμπληρώνει. Έχοντας εμπειρία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, η ιδέα να
δημιουργήσει ένα ηχητικό έργο τέχνης της ήρθε αβίαστα στο μυαλό. «Το εντυπωσιακό είναι ότι μέσα σε τρεις μόλις ημέρες από τη στιγμή που μίλησα γι’ αυτή την ιδέα στον Σύλλογο, πήραμε την έγκριση από το σχολείο και προχωρήσαμε στην υλοποίησή της», αναφέρει η Clio και προσθέτει πως η υπεύθυνη του νηπιαγωγείου Μάλεμε Χριστίνα Δεμένεγα με τις συναδέλφους της, αγκάλιασαν αμέσως την ιδέα και συνέβαλλαν στην υλοποίησή της.

ΔΡΑΣΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ… ΘΛΙΨΗ

Η φιλοσοφία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας όπως εξηγεί η Clio ήταν να περάσει το μήνυμα στα παιδιά και όλους τους άλλους ακροατές, ότι απέναντι σε ένα πρόβλημα δεν θα πρέπει να μας καθηλώνει η στεναχώρια και η θλίψη, αλλά θα πρέπει να κρατάμε μια ενεργητική στάση: «Το μήνημα είναι να μην μένουμε παθητικοί και να βυθιζόμαστε στη λύπη. Να δρούμε. Κι ένας τρόπος είναι και μέσω της τέχνης». Στο πλαίσιο αυτό, οι εθελοντές του Φιλοζωικού επισκέφθηκαν ξανά το νηπιαγωγείο του Μάλεμε και μίλησαν με τα παιδιά ηχογραφώντας τις αυθόρμητες αντιδράσεις τους γύρω από την περιπέτεια του Λορέντζο.

«Αφήσαμε τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα, διατυπώνοντας απλές ερωρήσεις προς αυτά: Τι νομίζετε ότι θέλει τώρα ο Λορέντζο; Τι έχει ανάγκη; Πώς νιώθετε γι’ αυτόν; Κι οι απαντήσεις τους ήταν αυθόρμητες: Σπίτι θέλει! Παιχνίδια! Τον αγαπάμε!», αναφέρει η Clio και συμπληρώνει πως όλη αυτή η διαδικασία τόνωσε στα παιδιά το αίσθηση της συμπερίληψης και τις ενσυναίσθησης. Το υλικό αυτό αποτέλεσε την πρώτη ύλη για τη δημιουργία της καλλιτεχνικής ηχητικής συλλογής – podcast, η οποία είναι προσβάσιμη στο κοινό μέσα από το κανάλι του συλλόγου:

Μια συλλογή που, όπως επεσήμανε και η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου “Η προστασία των ζώων” Έφη Τσεκμέζογλου, μιλώντας στα “Χ.ν.”, εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δράσεις που αναπτύσσει ο Σύλλογος και οι οποίες θα συνεχιστούν καθώς «δυστυχώς η Πολιτεία δεν έχει καταρτίσει ακόμα ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο ευαισθητοποίησης και αντιμετώπισης του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, με συνέπεια οι Φιλοζωικοί να την υποκαθιστούν».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα