Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022

Nτύθηκαν παπάδες και πήγαν Θεσσαλονίκη για το χοίρο!

Σε αστυνομικό μυθιστόρημα παραπέμπουν κάποιες υποθέσεις από τις δεκάδες που περιλαμβάνονται στην δικογραφία-μαμούθ για την δράση των δύο εγκληματικών οργανώσεων.

Ο τρόπος που δούλευαν είναι πραγματικά εντυπωσιακός: αφιέρωναν μερόνυχτα για την προετοιμασία κάθε «χτυπήματος», διέθεταν ατελείωτες ώρες στην κατόπτευση των «στόχων», σκαρφίζονταν απίθανα πράγματα προκειμένου να επιτύχουν τον σκοπό τους (φόρεσαν μέχρι και ράσα), επιστράτευαν ακόμα και συνεργούς «αλεξιπτωτιστές» από την Αθήνα, ενώ αναφέρεται ότι δεν είχαν σε τίποτα να σκοτώσουν εφόσον «στράβωνε» η δουλειά.
Όπως μετέδωσε η ηρακλειώτικη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, εκτός από τις τρανταχτές υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας από την πρώτη ημέρα εξάρθρωσης των δύο εγκληματικών οργανώσεων (σχεδιαζόμενη βομβιστική επίθεση σε βάρος του Δημάρχου Σφακίων, ένοπλη επίθεση με σκοπό την εκβίαση Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία κλπ) στην δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλες σοβαρές υποθέσεις. Το «ξεκοκάλισμα του χοίρου»,όπως ήταν στην συνθηματική τους γλώσσα η έκνομη δράση, περιγράφεται λεπτομερώς.
Τα ράσα, η αποστολή εκτός Κρήτης και ο «Γαβρίλης» επιχειρηματίας

Αποκαλυπτική του τρόπου δράσης τους είναι η σχεδιαζόμενη ληστεία στην έπαυλη επιχειρηματία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Αν και τελικά το σχέδιο έμεινε στο προπαρασκευαστικό στάδιο, τα όσα αναφέρονται στην δικογραφία είναι εντυπωσιακά με τους εμπλεκόμενους να ταξιδεύουν εκτός Κρήτης, να μεταμφιέζονται σε ρασοφόρους προκειμένου να καταστρώσουν το σχέδιο, «ποντάροντας» στην συνεργασία ατόμου από το προσωπικό του επιχειρηματία, το οποίο τελικά φαίνεται να έκανε πίσω.

Στις κωδικοποιημένες συνομιλίες τους ο άνδρας στόχος αναφέρεται ως «Γαβρίλης» «καλόγερος», «συμπέθερος» ή «χασάπης». Στην υπόθεση αυτή φέρονται να εμπλέκονται ο 37χρονος κρεοπώλης από το Ρέθυμνο, ο φερόμενος αρχηγός της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, ο «συνέταιρος» του, ο 30χρονος αγρότης από το Ρέθυμνο, ένας 26χρονος Ηρακλειώτης, δύο έγκλειστοι των φυλακών Δομοκού και ένα ακόμα άτομο.
Με την συνεργασία των δύο κρατούμενων συλλέγουν πληροφορίες για τον επιχειρηματία και εκτιμούν ότι στην έπαυλη φυλάσσεται ένας θησαυρός που υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Οι Κρητικοί μεταβαίνουν στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρακολουθήσουν τον «στόχο» και να συγκεντρώσουν στοιχεία αναφορικά με την διαρρύθμιση της έπαυλης, τους πιθανούς τρόπους εισόδου, τα μέτρα φύλαξης, τα συστήματα συναγερμού και το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, τους χώρους φύλαξης των χρημάτων και των κοσμημάτων, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν οι ιδιοκτήτες αλλά και τους χρόνους απουσίας τους.
Όλα αυτά τα αποτύπωσαν σε χαρτί ώστε να καταστρώσουν στην συνέχεια το πλήρες σχέδιο.
Στην δικογραφία αναφέρεται ότι οι Κρητικοί ήρθαν σε επαφή μέσω έγκλειστου με εργαζόμενο στην έπαυλη, ο οποίος πιθανολογείται ότι είχε πόστο στην φύλαξη. Στόχος ήταν να δοθούν κρίσιμες πληροφορίες αλλά και να παρέμβουν στα συστήματα ασφαλείας προκειμένου οι ληστές να ενεργήσουν ανεμπόδιστα.

Επισημαίνεται ακόμα ότι η ομάδα των «Κρητικών» προκειμένου να προσεγγίσει την έπαυλη, είχε προμηθευτεί ιερατική ενδυμασία, καπέλα και γάντια. Επιπλέον είχαν φροντίσει να φέρουν από την Βουλγαρία ένα παραποιημένο αυτοκίνητο, τύπου κλούβα,το οποίο θα χρησιμοποιούσαν κατά την τέλεση της πράξης. Σκοπός τους ήταν να επέμβουν προκειμένου να μοιάζει με όχημα Ελληνικής εταιρείας ιδιωτικής φύλαξης. Το παραποιημένο αυτοκίνητο παρελήφθη στις 19 του περασμένου Μαϊου.

Επίσης μέσω έγκλειστου ζήτησαν να προμηθευτούν με τον απαραίτητο οπλισμό (πιστόλια ή καλάσνικοφ) για την ληστεία που είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Μαϊου. Παρά τις προπαρασκευαστικές πράξεις, το σχέδιο δεν προχώρησε «αφενός γιατί δεν εξασφαλίστηκαν τα απαιτούμενα χρήματα για να μεταβούν εκ νέου στην Θεσσαλονίκη, αφετέρου-όπως αναφέρεται- το άτομο που θα τους εξασφάλιζε την πρόσβαση στην έπαυλη, δεν συνεργάστηκε τελικά».

Ο υδραυλικός, ο κιμάς με το Λανέιτ και το χρηματοκιβώτιο
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η περίπτωση που αφορά στην διάρρηξη στο σπίτι 73χρονης στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Λασιθίου όπου χρειάστηκε να γίνουν κάποιες υδραυλικές εργασίες. Ο υδραυλικός που ανέλαβε την δουλειά αντιλήφθηκε ότι στο υπόγειο υπάρχει χρηματοκιβώτιο και υπέθεσε ότι θα φυλάσσονταν σε αυτό χρήματα και κοσμήματα μεγάλης αξίας. Έτσι έσπευσε να ενημερώσει λεπτομερώς τους δύο νεαρούς Ηρακλειώτες-μέλη της οργάνωσης.
«Οσμιζόμενοι» θησαυρό κανόνισαν κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υδραυλικό για να τα πουν αναλυτικότερα. Σίγουροι ότι έχουν «χτυπήσει» φλέβα, έδωσαν πλήρη αναφορά στον 30χρονο αγρότη από το Ρέθυμνο, εκ των φερόμενων ηγετών της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης.
Το σχέδιο καταστρώθηκε σε καντίνα κοντά στην πόλη του Ηρακλείου. Στο κόλπο μπήκε και ο 41χρονος Αλβανός, ο «κάπρος» ή «φρέζα» όπως τον αποκαλούσαν, ο οποίος σήμερα είναι έγκλειστος στις φυλακές Χανίων.

Ο τελευταίος κανόνισε να έρθουν από την Αθήνα ακτοπλοϊκώς δύο ομοεθνείς του προκειμένου να εισβάλουν στο σπίτι.
Η 73χρονη διέμενε στο σπίτι με τον γιο της και είχαν ως φύλακες δύο σκυλιά. Τα δύο ζώα εξουδετερώθηκαν με κρέας το οποίο ήταν εμποτισμένο με Λανέιτ.
Αναφέρεται ότι σε περίπτωση που η ιδιοκτήτρια ήταν μέσα στο σπίτι, εξέταζαν ακόμα και το ενδεχόμενο επίθεσης σε βάρος της, αδιαφορώντας ακόμα και αν της προκαλούσαν θανάτωση. Επίσης είχαν εφοδιαστεί με συσκευή ηλεκτροσυγκόλλησης.
Σχεδόν μετά από δύο 24ωρα «στησίματος», οι δράστες εισέβαλαν στο «χωράφι» (σπίτι).

Δεν κατάφεραν τελικώς να βρουν το χρηματοκιβώτιο και πήραν μόνο όσα χρήματα και κοσμήματα εντόπισαν στην κρεβατοκάμαρα. Η αιφνιδιαστική επιστροφή της 73χρονης τους υποχρέωσε σε φυγή με τους δυο Αλβανούν να καταφεύγουν σε beach bar από όπου τους παρέλαβε ώρες αργότερα ο 30χρονος Ρεθυμνιώτης. Με πολλή γκρίνια για την πενιχρή λεία, οι δύο αλλοδαποί έφυγαν για την Αθήνα το ίδιο βράδυ με αμοιβή 350 ευρώ. Τόσα φέρεται να έδωσε ενεχυροδανειστής για το λιώσιμο των κλοπιμαίων.
Στην δικογραφία γίνεται επίσης αναφορά για την διάρρηξη σε σπίτι στην Κασταμονίτσα απ’ όπου πήραν κοσμήματα συνολικής αξίας 20.000 ευρώ. Περιγράφεται λεπτομερώς ο ρόλος του κάθε εμπλεκόμενου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Εφυγε από τη ζωή ο Γ. Βίγλης

Εφυγε από τη ζωή ένας αγαπητός άνθρωπος που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή στη βραδινή διασκέδαση. Ο θάνατος του Γιώργου Βίγλη προκάλεσε θλίψη σε όλους όσοι...

Mια επένδυση… με ιστορία στο Λαφονήσι

Η είδηση της αγοράς της “Ελαφόνησος Α.Ε.” από μια τοπική ξενοδοχειακή επιχείρηση συζητήθηκε έντονα την περασμένη εβδομάδα. Το μεγαλύτερος μέρος της “Ελαφόνησος Α.Ε.” άνηκε σε...

Γερμανός επισκέπτεται 32 χρόνια την Κίσσαμο

Είναι ο Γερμανός που ερωτεύτηκε την Κίσσαμο και αγαπήθηκε από τους ντόπιους, καθώς την επισκέπτεται συνεχώς εδώ και 32χρόνια· πολλές φορές μάλιστα 2 και...

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων: Λευκή Νύχτα για τις Πολυεθνικές, μαύρη για τους εργαζόμενους

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων στα Χανιά εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αντιτίθεται στην επερχόμενη Λευκή Νύχτα του Εμπορικού Συλλόγου, όπου τα καταστήματα στις 30...

Η επίσκεψη του Μάθιου ΜαΚόναχι στην Κρήτη και το άρμεγμα της κατσίκας

Ο χολιγουντιανός σταρ βρέθηκε στην Άρβη μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του Διακοπές και στην Κρήτη, επέλεξε να κάνει το φετινό καλοκαίρι ο...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα