Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Νόμος… οι αγροζημιές και οι καταπατήσεις

Σε απόγνωση οι κάτοικοι για την ατιμωρησία

Άλλοι… νόμοι ισχύουν στα χωριά της Δυτ. Κισάμου με τις αγροζημιές, τις καταπατήσεις, τις καταστροφές να αποτελούν καθημερινή πρακτική. Οι κάτοικοι στα Τοπόλια, στο Βουλγάρω, στο Μουρί που έχουν περιουσίες στην ευρύτερη περιοχή έχουν αγανακτήσει με τις πρακτικές ορισμένων κτηνοτρόφων που βάζουν τα αιγοπρόβατά τους στις περιουσίες τους, βγάζουν πλέγματα και περιφράξεις, καταπατούν εκτάσεις.

Απογοητευμένοι από την απουσία του κράτους οι κάτοικοι στα χωριά της Δυτ. Κισσάμου.

Μαζί με κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσίας επισκεπτόμαστε τις θέσεις “Καμπί” και “Κάτω Στέρνα” νότια από το Μουρί, όπου υπάρχουν ελαιώνες. Τα δέντρα είναι “ξυρισμένα” σε ύψος ενάμιση μέτρο από τη γη αφού τα πρόβατα έχουν φάει καρπούς και φύλλωμα, ενώ σε κάποια άλλα σημεία έχουν ξεφλουδίσει και τον κορμό των δέντρων! Λίγα μέτρα παραπάνω κτηνοτρόφος έχει τοποθετήσει ποτίστρες και ταίστρες με τα αιγοπρόβατα του να νέμονται την περιοχή χωρίς να είναι περιγραγμένα ! Συρματοπλέγματα έχουν “φύγει” από τις περιουσιές και έχουν τοποθετηθεί επί του αγροτικού δρόμου δημιουργώντας μια ιδιότυπη κατοχή του!

Παρασκευάς Περάκης και Ελένη Φουντουλάκη σχολιάζουν την επικαιρότητα και μπαίνουν… onLine με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ.) Ανδρέα Χίου και την Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια, Συγγραφέα Αννέτα Μαρκογιαννάκη

Με άλλους κατοίκους πηγαίνουμε προς τη θέση “Νησί” απέναντι από το φαράγγι των Τοπολίων. Τα ελαιόδέντρα εκεί επίσης έχουν “αποψιλωθεί” από τα αιγοπρόβατα. «Όλη η γύρω περιοχή είναι σε αυτήν την κατάσταση. Έχουμε κάνει καταγγελίες σε εισαγγελία, αντιπεριφέρεια, δήμο Κισσάμου, συνήγορο του πολίτη, στην αγροφυλακή, στην αστυνομία…αποτέλεσμα μηδέν!» μας αναφέρει κάτοικος της περιοχής και μας δείχνει ένα σωρό από χαρτιά με πάνω από 100 υπογράφες!

Και όμως όπως μας δείχνουν με έγγραφα υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος κτηνοτρόφων που όμως είναι όλες φυλακίσεις με αναστολή και πολύ μικρά πρόστιμα. Η νομοθεσία προβλέπει ότι όταν διαπιστώνονται αιγοπρόβατα σε ξένη περιουσία καλείται η αστυνομία που βεβαιώνει τη ζημιά και συνεργείο του τοπικού δήμου τα πιάνει και τα μεταφέρει στις Αγροτικές Φυλακές της Αγιάς όπου ο κτηνοτρόφος μπορεί να τα πάρει πίσω πληρώνοντας ένα τσουχτερό πρόστιμο. Ωστόσο η απροθυμία των Δήμων να κάνουν όσα προβλέπει η νομοθεσία και η αδυναμία της αστυνομίας να κάνει ότι ορίζεται από τα καθήκοντα της έχει αποθρασύνει όσους παρανομούν. «Πριν δύο χρόνια είχα βρει 25 αιγοπρόβατα στην περιουσία μου. Κάλεσα την αστυνομία βεβαίωσε ποιανού είναι αλλά ο Δήμος Κισάμου τότε δήλωσε αδυναμία να τα μαζέψει. Αλλα και η αστυνομία που τα βεβαίωσε τι του έκαναν τίποτα; Το ίδιο και η αγροφυλακή που είναι απούσα» λέει άλλος κάτοικος, ενώ αγρότης μας δείχνει μια σειρά από χαρτιά. «Την εποχή της βεντέμας έκανα 160 κιλά λάδι από 3 τόννους! Γιατί, μα αφού μου είχαν ρημάξει τα ελαιόφυτα τα αιγοπρόβατα!»

«Παίρνουμε τηλέφωνο τα ΤΑΕ, τους Ειδικούς Φρουρούς. Τους έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν έχει κανένα νόημα να έλθουν πριν τις 9 το βράδυ και τις 6 το πρωί αν θέλουν να τα πιάσουν μέσα στις περιουσίες μας τα αδέσποτα αιγοπρόβατα. Ε λοιπόν θα έλθουν στις 10 το πρωί ! Είνα να κτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο !» επισημαίνουν οι κάτοικοι.

Ωστόσο επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο οι άνθρωποι της περιοχής δηλώνουν πως είναι αποφασισμένοι αυτή τη φορά να αναγκάσουν τους υπεύθυνους και αρμόδιους φορείς να κάνουν τη δουλειά τους καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι ίδιοι θα οδηγηθούν σε οικονομική καταστροφή.

1 Comment

  1. έμαθα ότι υπάρχει πρόγραμμα επιδότησης για κατασκευή στάνης και γέλασα ολα τα κοπάδια είναι αδέσποτα και έχουν ρημάξει όλη την περιοχή της Κισάμου,στα εννια χωριά η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου , όλες οι ξερολιθιές έχουν γκρεμιστεί,φυτά έχουν εξαφανιστεί θεωρώ την κατάσταση σχεδόν μη αναστρέψιμη. ΄Οσο για την πανίδα ούτε λόγος ,περισσότερα πουλιά βλέπω και ακούω στα νότια προάστια της Αττικής παρά στο χωριό μου.
    Μόνο αν κοπούν επιδοτήσεις και γίνουν αποτελεσματικοί έλεγχοι για τα αδέσποτα αυστηροποιηθούν οι ποινές ώστε να μην υπάρχει αναστολή εκτέλεσης και να θεωρείται η αδεσποτία προσβολή και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας μπορεί να υπάρξει ελπίδα. Ο κίνδυνος ατυχημάτων στο δρόμο είναι σοβαρός και έπειτα θέλουμε τουρισμό. Χθές είχα ατύχημα με το αυτοκίνητο μου όταν πρόβατο έπεσε πάνω του στην προσπάθεια του να φύγει με αποτέλεσμα να μου προκαλέσει σοβαρή ζημιά ………………………………..

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες