Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Noli turbare circulos meos (Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε)

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Πολλές φορές μαθαίνουμε για παροχές στο πλαίσιο της κρατικής Πρόνοιας, αρχικά μέσω πιλοτικών εφαρμογών σε επιλεγμένα μέρη ή επιλεγμένες ομάδες πολιτών. Νομοθετήθηκε αυτό το διάστημα η υπηρεσία «Προσωπικός βοηθός για ΑΜΕΑ» η οποία έρχεται να καλύψει ένα διαχρονικό αίτημα του αναπηρικού κινήματος. Παράλληλα δίνει την ευκαιρία, οι συνάνθρωποι μας με ειδικές ανάγκες, να αποκτήσουν μία διαβίωση η οποία θα έχει αρκετά από τα χαρακτηριστικά που διέπουν τη λεγόμενη ανεξαρτησία. Έρχεται παράλληλα να συμπληρώσει τις όποιες προσπάθειες εδώ και χρόνια των κυβερνήσεων, για τη λεγόμενη ένταξη των συγκεκριμένων συνανθρώπων μας τόσο στην κοινωνία όσο και στην αγορά εργασίας.

@ Είναι όμως προβληματικό, όταν τέτοιου είδους παροχές Πρόνοιας ξεκινούν με Πιλοτικές Εφαρμογές και συγκεκριμενοποιούνται σε τοποθεσίες και μέρος του πληθυσμού των ΑμεΑ. Στην περίπτωση της υπηρεσίας «Προσωπικός βοηθός για ΑΜΕΑ» προβλέπεται Πιλοτική Εφαρμογή μόνο για την περιφέρεια Αττικής, αποκλείοντας την υπόλοιπη χώρα. Είναι ηλίου φαεινότερο πως οι κεντρικές υπηρεσίες και το υπουργείο κάνουν λάθος, δεδομένου ότι με την επιλογή να λειτουργήσει η συγκεκριμένη υπηρεσία, Πιλοτικά στην Αττική, υποβαθμίζει τις άλλες περιφέρειες, αποξενώνει τα υπόλοιπα μέλη του πληθυσμού των ΑμεΑ κυρίως όμως, δημιουργεί ανισότητα και ανισομέρεια στην εξέλιξη τους και στην προοπτική τους για καλύτερη δυνατότητα διαβίωσης όχι μόνο των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Αξίζει η επίσημη πολιτεία να επανεξετάσει το ζήτημα της Πιλοτικής Εφαρμογής, σκεπτόμενη ότι η κάθε ημέρα για τους συνανθρώπους μας με Ειδικές Ανάγκες, με Ξεχωριστές Ανάγκες, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από ότι εμείς οι υπόλοιποι της προσδίδουμε. Είναι σίγουρο ότι πρόκειται για λανθασμένη εκτίμηση η οποία θα διορθωθεί. Αν όχι, τότε δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η ευκαιρία μας, στο να διορθώσουμε τελικά αυτή την τόσο τσαλακωμένη καθημερινότητα και κοινωνία μας.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Έχει δημοσιοποιηθεί ότι παύτηκε από τα καθήκοντα του, ως πρωτοσυγγελεύων της Ιεράς Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, ο Ηγούμενος της Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων Δαμασκηνός Λιονάκης και στη θέση του βρέθηκε ο Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Γεωργιλάς. Προσωπικά γνωρίζω, πως για διάφορους λόγους τους οποίους δε θα αναπτύξω μήτε θα σχολιάσω, ο Ηγούμενος και συνάμα Επίσκοπος Δορυλαίου, όντως αποχώρησε, αλλά στη διακονία του Πρωτοσυγγελεύοντος και όχι Πρωτοσύγγελου, προσωρινά με επιλογή του Μητροπολίτη μας Δαμασκηνού, βρίσκεται ο Αρχιμανδρίτης και μέλος της αδελφότητας της Αγίας Τριάδος, Νικηφόρος Εικοσιδέκας και όχι ο π. Γεωργιλάς.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Ο αρχιμανδρίτης κ. Νικηφόρος, είναι στενός συνεργάτης του Ηγουμένου στην Αγία Τριάδα, εφημέριος της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου στα Κουνουπιδιανά με καταγωγή από την Κόρινθο. Το καλοκαίρι που μας πέρασε μάλιστα, χειροθετήθηκε με εντολή του Παναγιωτάτου, ύστερα από πρόταση του Επισκόπου Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Αφήστε λοιπόν τα σχόλια και τα κουτσομπολιά κι εμπιστευτείτε το γεγονός ότι, διαχρονικά η Εκκλησία μπορούσε πάντα να επιλύει τα εσωτερικά της θέματα με σύνεση, διάκριση και φώτιση. Όπως επίσης εμπιστευτείτε το πρόσωπο του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου.

@ Αναταραχή επικρατεί στις τοπικές οργανώσεις των κομμάτων, απόρροια της έντονης φημολογίας, ότι θα υπάρξει έκπληξη για την ημερομηνία διεξαγωγής των Εθνικών Εκλογών. Αυτό που μπερδεύει τόσο τους κομματικούς όσο και τους ψηφοφόρους, είναι το εξής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κυβέρνηση του, δείχνουν μία κυριαρχία στο πολιτικό γίγνεσθαι την ίδια ώρα, που παρά τις δημοσκοπήσεις οι οποίες αποτυπώνουν σκαμπανεβάσματα στη διαφορά μεταξύ των κομμάτων, κρυφές δημοσκοπήσεις υπερθεματίζουν -προς το παρόν- ότι το σενάριο η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ να είναι αρκετά μεγάλη, είναι πολύ ζωηρό.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Πληροφορίες από το περιβάλλον τη Κυβέρνησης αναδεικνύουν τον προβληματισμό του πρωθυπουργού, σχετικά με πρόωρες εκλογές, όμως ως τεχνοκράτης αυστηρός που είναι, σε πρώτο πλάνο βάζει τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει και που έχει σε τροχιά υλοποίησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζει επίσης αρκετά καλά, ότι οι πολίτες όλοι, περιμένουν πάντα αποτελέσματα από τους ηγέτες τους με αποτέλεσμα, όσο ο ίδιος δείχνει μεταρρυθμιστικό έργο που θα εξυπηρετεί την κοινωνία ή ακόμα και το όραμα για το αύριο των παιδιών τους, τόσο η θέση του εκλογικά δε θα κλυδωνίζεται.

@ Γνωρίζει επίσης ότι ως μία χώρα γερασμένη, οφείλει η κυβέρνηση του, να εξυπηρετήσει και να γιατρέψει την ανασφάλεια και τις ανάγκες των άνω των 45 ετών. Οι ηλικίες δηλαδή που εξυπηρετούν την ύπαρξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις σπουδές των νέων, τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Είναι πιστός ο κ. Μητσοτάκης, στη θέση του, ότι η αντιπολίτευση μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να εξαργυρώσει τις όποιες δύσκολες στιγμές της διακυβέρνηση του, ενώ θεωρεί πολύ δύσκολο -όπως δείχνουν και οι κινήσεις κι οι δηλώσεις του- ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει λύση σχετικά με το άνοιγμα του στην κοινωνία και στο ρόλο του στο Κεντρώο Αριστερό χώρο.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την άλλη, προσπαθεί σοβαρά να αυξήσει τα εκλογικά του ποσοστά, δεν έχει όμως ακόμα ισορροπήσει το βλέμμα του στα δεξιά ή στα αριστερά του πολιτικού κόσμου, από όπου θα αντλήσει δυνάμεις, με αποτέλεσμα να δείχνει στις εκτιμήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, αρκετά πολιτικά αδρανής, για να εκμεταλλευτεί το χρόνο είτε μέχρι τις εκλογές, ή ακόμα και την περίπτωση που αποφασίσει ο πρωθυπουργός πρόωρες εκλογές.

@ Όλο αυτό το σκηνικό είναι που έχει δημιουργήσει την αναστάτωση που υπάρχει στα επιτελεία των Τοπικών Οργανώσεων των κομμάτων, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί η ουσία σε συζητήσεις, επαφές μεταξύ προσώπων, προγραμματισμούς στήριξης. Στην πολιτική λένε ότι, καλό είναι να παίζει το όνομα σου, άσχετα με το τι λένε για σένα. Στις εποχές όμως που διανύουμε, το κάθε όνομα καλό είναι να παίζει σε σοβαρές κουβέντες, για σοβαρά θέματα, σύμφωνα με σοβαρές αναλύσεις, για όλα όσα συμβαίνουν και συντρέχουν τα οποία είναι όντως, πολύ σοβαρά.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Στα Χανιά ο διπολισμός καλά κρατεί, με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο τερέν των πολιτικών διαβουλεύσεων και όλων όσων οι θεατές παρακολουθούν και κατόπιν επεξεργάζονται. Οι εκπλήξεις θα είναι μεγάλες, τίποτα δε θεωρείται δεδομένο, πλην του ότι θα υπάρξει σοβαρό παιχνίδι για DEAL και ανταλλαγή ΑΣΣΩΝ μεταξύ των τριών βασικών κομμάτων, κατά την περίοδο λίγο πριν και αμέσως μετά του διαστήματος μεταξύ Εθνικών και Αυτοδιοικητικών Εκλογών. Ένας από τους καλούς ΑΣΣΟΥΣ ο ΚΟΥΠΑ δηλαδή, είναι στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, άσχετα αν το χρώμα της Κούπας είναι το ΚΟΚΚΙΝΟ. Οπότε το ζήτημα των πρόωρων εκλογών θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το τι μέλλει γενέσθαι στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο πρώτος επιβάτης ελληνικού αεροπλάνου

Μέσα στα στενά όρια της Ιστορίας του τόπου μας, που μαθαίνουμε στα σχολεία, δεν περιλαμβάνονται συνήθως και ορισμένα περιστατικά, καθοριστικά για την εξέλιξη και...

16 χρόνια Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στα Χανιά

Σχολείο... πρώτης ευκαιρίας είναι το ΣΔΕ Χανίων και τα τμήματά του σε Πλατανιά και Κίσσαμο για περίπου 1.300 μαθητές που εγγράφησαν σε αυτά από...

Αγοράκι ηλικίας 2 ετών εντοπίστηκε λιπόθυμο στη θάλασσα – Συνελήφθη ο πατέρας του

Στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής νοσηλεύεται αγοράκι ηλικίας 2 ετών, το οποίο εντοπίστηκε, σε λιπόθυμη κατάσταση, στη θαλάσσια περιοχή Παλιουρίου, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Το ανήλικο αγόρι...

Χανιά: Προφυλακιστέος 38χρονος για ασέλγεια στις κόρες του

Νέα υπόθεση ασέλγειας σε βάρος ανήλικων συγκλονίζει τα Χανιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.” στις 21 Ιουνίου, συνελήφθη στα Χανιά κατόπιν εντάλματος σύλληψης...

Στη Σούδα για πρώτη φορά το κρουαζιερόπλοιο της Disney

Στη Σούδα κατέπλευσε νωρίς το πρωί το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο “Disney Magic” το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που ανήκει και διαχειρίζεται η Disney Cruise Line, θυγατρική της...

Σπάνια σύνοδος πέντε πλανητών – Δεν θα υπάρξει ξανά έως το 2040

Μόλις ξεκίνησε επίσημα το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο και στον ουρανό έχουν δώσει «ραντεβού» πέντε πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος). Η σπάνια σύνοδός...

2 Comments

 1. Πολλά υπονοούμενα για το εκκλησιαστικό παρασκήνιο. Δυστυχώς ή ευτυχώς (ισχύουν και τα δύο) ο κόσμος λίγα μαθαίνει από όσα συμβαίνουν.
  …Και θέλουν, ύστερα από αυτά, να μην επηρεάζονται οι πιστοί…
  [γιαυτό και η έκκληση «Αφήστε λοιπόν τα σχόλια και τα κουτσομπολιά κι εμπιστευτείτε το γεγονός ότι, διαχρονικά η Εκκλησία μπορούσε πάντα να επιλύει τα εσωτερικά της θέματα με σύνεση, διάκριση και φώτιση», που όμως δύσκολα γίνεται αποδεκτή]

  • Συμπληρωματικά των παραπάνω:
   Η Εκκλησία δεν είναι ιδιοκτησία (τσιφλίκι) κανενός. Ανήκει σε όλα τα μέλη της – τα οποία δικαιούνται να γνωρίζουν τι συμβαίνει. Δεν νοείται π.χ. να βγαίνει ανώτατος κληρικός και να καταγγέλλει δημοσίως αλλά αορίστως κάποιους ζηλόφθονες, οι οποίοι τον υπονομεύουν ή τον μισούν λόγω των προσόντων που διαθέτει. Οι θέσεις όλων πρέπει να είναι καθαρές. Ό,τι είναι άρρωστο και φθαρμένο πρέπει είτε να θεραπεύεται είτε να αποκόπτεται. Και, πάντως, να αποκαλύπτεται και για επανόρθωση και για παραδειγματισμό. Ο δεσποτισμός (κατά την κυριολεκτική σημασία του εδώ) μόνο κακό κάνει.
   Αυτά, αν θέλουμε να μην απορφανιστεί περισσότερο η Εκκλησία μας, σε μια εποχή μάλιστα η οποία έχει σωρεύσει πολλά δεινά γύρω μας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα