Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Noli turbare circulos meos (Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε)

Noli turbare circulos meos (Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε)

@Η τοποθέτηση νέων συσκευών απινιδωτών, που όπως έχει προγραμματισθεί από πλευράς δήμου στα Χανια θα τοποθετηθούν στα δημοτικά κτίρια, σε αθλητικούς χώρους, είναι απόφαση η οποία έπρεπε να έχει ληφθεί χρόνια πίσω από τις κατά καιρούς δημοτικές αρχές. Ας μη γελιόμαστε… Οι απινιδωτές έχουν σώσει ζωές σε στιγμές που ήταν αναγκαίοι και σε μέρη στα οποία η ζωή των ανθρώπων βρισκόταν σε κίνδυνο και στα όρια της.

@Είναι σημαντικό ο κάθε πολίτης, να γνωρίζει πως σε κοντινή απόσταση από το σημείο που κινείται, υπάρχει ένα όργανο, ένας μηχανισμός ζωής, που θα μπορούσε σε μία δύσκολη στιγμή να είναι η σωτηρία του. Εργαζόμενοι, πολίτες, αθλητές, έχουν ανάγκη την αίσθηση αυτής της ασφάλειας μιας και κανείς μας δε γνωρίζει, πότε μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο.

@Με την ευκαιρία, για μία ακόμη φορά θα διατυπώσω την άποψη μου, για το πόσο αναγκαία είναι η στάθμευση στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή του Πολυτεχνείου, η στάθμευση ενός ασθενοφόρου, ενός περιπολικού. Άπειρες είναι οι φορές που έχω ακούσει, έχω διαπιστώσει την αγωνία συμπολιτών μας στην περιοχή του Ακρωτηρίου, για να φτάσουν μετά από ένα επείγον περιστατικό υγείας, στο Νοσοκομείο μας στις Μουρνιές. Η χιλιομετρική απόσταση είναι μεγάλη και στις περιπτώσεις, εγκεφαλικών ή για παράδειγμα καρδιακών επεισοδίων ή εγκυμονούσας, κάθε λεπτό είναι κρίσιμο. Μία επίσημη απόφαση που θα δημιουργούσε σταθμό αναμονής ασθενοφόρου και περιπολικού στην αναφερόμενη περιοχή, θα γινόταν μετά βαΐων και κλάδων αποδεκτή από τους περίπου 25.000 χιλιάδες κατοίκους του Ακρωτηρίου.

@Ακούμε το τελευταίο διάστημα να γίνεται λόγος για πιθανή υποψηφιότητα του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη για τον δήμο Χανίων. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει αυτή η πιθανότητα, αυτή η σκέψη, πως δεν σκέφτηκε το στίβο της αυτοδιοίκησης στα Χανιά μιας και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Προτιμάω να είμαι χρήσιμος σε όλο το νομό Χανίων, σε όλους τους Χανιώτες, να βοηθήσω στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων του τόπου μας και για το λόγο αυτό εξετάζω σε πολύ σοβαρό επίπεδο, την πιθανότητα να ασχοληθώ με την κεντρική πολιτική σκηνή. Από την οποία φυσικά, θεωρώ πως έχω πολλά να προσφέρω για τα Χανιά σε περίπτωση που τελικά αυτό συμβεί». Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, έχει σύμφωνα με την ενημέρωση μου, πλήθος σημαντικών παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο και αυτό το οποίο προκαλεί απορία, είναι το γιατί δεν κοινοποιεί τις κινήσεις του ως Επικεφαλής της Περιφερειακής Αντιπολίτευσης, γιατί δεν γνωστοποιεί τις παρεμβάσεις του και τα θέματα τα οποία προσπαθεί να βοηθήσει στην επίλυση τους.

 

@Μου έλεγε μία φίλη, η οποία συνεργάζεται μαζί του και γνωρίζει το πως αντιλαμβάνεται ο συγκεκριμένος αυτοδιοικητικός την δημοσιότητα, πως ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης είναι ο άνθρωπος που συνεχώς ρωτάει, μαθαίνει, προσπαθεί, πιστεύοντας ότι το αποτέλεσμα το φέρνουν οι ομάδες, οι παρέες και όχι οι δημόσιες σχέσεις με τα φώτα της δημοσιότητας. Πάντως ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, που απασχόλησε η σχέση του με τη Νέα Δημοκρατία την τοπική κοινωνία, μαθαίνω ότι είναι απόλυτα δίπλα στον Αλέξανδρο, τον βοηθάει όπου μπορεί και τον συμβουλεύει όποτε του ζητηθεί για σοβαρές κινήσεις του Αλέξανδρου.

@Επίσης αντιλήφθηκα, ότι έχει ξεκινήσει μία συζήτηση γύρω από το όνομα του Λευτέρη Κοπάση, πρόεδρος του ΟΑΚ και περιφερειακός σύμβουλος, σύμφωνα με την οποία ο κ. Κοπάσης θα παραιτηθεί από τον Οργανισμό, ώστε να είναι υποψήφιος για το δήμο Χανίων. Βρέθηκα μπροστά σε μία συζήτηση που είχε ο κ. Κοπάσης, με συμπολίτη μας σε κεντρικό δρόμο της αγοράς και τον άκουσα να λέει: «Το αν αποχωρήσω από τον ΟΑΚ δεν το έχω αποφασίσει, θα σε ενημερώσω. Το πότε θα γίνει, αν γίνει θα σε ενημερώσω. Το αν αποφασίσω να είμαι υποψήφιος για το δήμο δεν το έχω αποφασίσει, θα σε ενημερώσω. Αν το αποφασίσω, το πότε θα το ανακοινώσω, θα σε ενημερώσω».

 

@Γέλασα με την ψυχή μου, διότι έβλεπα στα μάτια του συντοπίτη μας που είχε ενδιαφέρον για τις κινήσεις Κοπάση, την απογοήτευση για το ότι δεν πήρε καμία απάντηση. Απευθυνόμενος στον φίλο, του είπα ότι για μένα, σύμφωνα με την απάντηση του κ. Κοπάση, όλα είναι ανοιχτά. Ο Λευτέρης Κοπάσης τοποθετήθηκε λέγοντας: «Ευτυχώς που ξεκίνησε η περίοδος στη χώρα μας και στον τόπο μας να ανοίξουν διάπλατα πόρτες, παράθυρα και δρόμοι κι ο καθένας να επιλέξει πιο δρόμο θα ακολουθήσει, σε πιο σπίτι θα μπει, από πιο παράθυρο θα ατενίσει τον ορίζοντα και όχι να άγεται και να φέρεται με βάση το τι θα του υποδείξουν άλλοι».

@Το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο θα ακουστεί το ΑΞΙΟΣ για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, κατά την τελετή ενθρόνισης του. Όπως επισημοποιήθηκε και καλώς φυσικά εχόντων των πραγμάτων και συνθηκών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα τιμήσει τον νέο Αρχιεπίσκοπο με την παρουσία του στην τόσο ιδιαίτερη πνευματική αλλά και ανθρώπινη στιγμή του Ευγένιου. Ο Σεβασμιότατος τις επόμενες ημέρες θα κληθεί στο Προεδρικό Μέγαρο ώστε ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, να δώσει την ευλογία του στην πράξη διαβεβαίωσης και την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος σχετικό με την εκλογή του ως Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

 

@Οι μέρες αυτές ξυπνούν μνήμες σε προσωπικό επίπεδο, από την πορεία εκλογής του Μακαριστού Χριστόδουλου μέχρι τη μέρα της ενθρόνισης του στον Μητροπολιτικό Ναό της Πρωτεύουσας. Γνώριζα πολύ καλά την αλλαγή φυσιογνωμίας που θα υπήρχε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, από την παρουσία του Χριστόδουλου, την αλλαγή νοοτροπίας που θα ξεκινούσε και θα βοηθούσε κατά πολύ τους πολίτες να αισθανθούν τη θέρμη που μπορεί να προσφέρει, όχι μόνο ο άνθρωπος που βρίσκεται στην Αρχιεπισκοπή αλλά και το έργο που θα ξεκινούσε εντός και εκτός της τεράστιας αγκαλιάς του Χριστόδουλου. Πολλά ακούστηκαν κατά καιρούς, όπως άλλωστε πάντα ακούγονται, οι αλήθειες όμως ήταν τόσο συγκεκριμένες και τόσο μεγαλειώδεις για την προσωπικότητα, την παρουσία του και την πνευματικότητα του, που όσοι βρεθήκαμε δίπλα του μπορέσαμε να γίνουμε αν όχι καλύτεροι άνθρωποι, σίγουρα πιο αληθινοί.

@Είναι ευκαιρία να πω, ότι όλα όσα ακούγονται για ιερείς που διαδραματίζουν ρόλο καθοδηγητών, σχετικά με το πως πρέπει οι πολίτες να διαχειριστούν τον κίνδυνο του Κορωνοϊού, με αρνητικά πολλές φορές αποτελέσματα για την υγεία τους, όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με ρασοφόρους, που εμπλέκονται σε ζητήματα σεξουαλικής φύσης ή και όλα όσα μαθαίνονται για κακοδιαχείριση σε οικονομικά θέματα από εκπροσώπους της εκκλησίας, δεν είναι, αυτό, η Εκκλησία. Δεν είναι, αυτό η πίστη, δεν είναι αυτό, το κύτταρο της Ορθοδοξίας. Χαρακτηρίζω ως λυπηρό, εξ αιτίας μεμονωμένων περιστατικών, να υπάρχει γενίκευση και ισοπέδωση στο έργο σημαντικών ιεραρχών, ιερέων με τεράστια κοινωνική, ανθρωπιστική προσφορά, ρασοφόρων που η ταπεινότητα τους μετουσιώνεται σε προσευχή για όλους τους ανθρώπους.

@Φυσικά παντού υπάρχουν τα πάντα. Είναι αποδεδειγμένο επίσης ότι όπου κι αν σκαλίσεις όλο και κάτι θα βρεις. Αναρωτιέμαι όμως… Είναι δίκαιο για κάθε περίπτωση ιερέα που τίθεται προς κρίση από τα εκκλησιαστικά πειθαρχικά όργανα ή προς απόφαση της δικαιοσύνης, να κηλιδώνεται το σώμα της εκκλησίας και να αποδυναμώνεται στις συνειδήσεις μας πίστη και ορθοδοξία; Ερώτηση θέτω, η οποία όμως πρέπει να μας απασχολήσει και να δοθεί απάντηση, δεδομένης της αξίας που προσάπτει στην κληρονομιά και ταυτότητα μας, η σχέση κλήρου και λαού. Άσχετα αν το συγκεκριμένο που αναφέρω το δέχεται ή όχι κάποιο ποσοστό συμπολιτών μας.

*Ο Μιχαήλ π. Λαμπαθάκης γράφει … με το αποτύπωμά του
michaillampathakis@hotmail.com


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Εικόνες της Δημoτικής Αγοράς

Φωτογραφίες από την παλιά Δημοτική Αγορά αλλά και σχέδια για το πώς θα είναι μετά την ανακαίνισή της τοποθετήθηκαν πάνω στις λαμαρίνες που περικυκλώνουν...

Δικαστική απόφαση: Δολοφονήθηκε η Έφη Τσιχλάκη

Ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ψήφους 5-2, κρίθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο κατηγορούμενος για την δολοφονία της Έφης...

Θανατηφόρο τροχαίο στα Σφακιά

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στα Σφακιά και συγκεκριμένα στην Ανώπολη όταν κάτω από αδιευκρίνιστες έως αυτή την στιγμή συνθήκες ένα...

Περιοριστικούς όρους στον τουρίστα για το τροχαίο στον ΒΟΑΚ

Περιοριστικούς όρους σε έναν Βέλγο υπήκοο επέβαλλαν ο Εισαγγελέας και η Ανακρίτρια Χανίων για τον σοβαρό τραυματισμό 36χρονου Χανιώτη το μεσημέρι του Σαββάτου στο...

Κατέληξε η γυναίκα από το τροχαίο στον Πλατανιά

Κατέληξε, πριν από λίγο, η γυναίκα  που νοσηλεύονταν βαριά τραυματισμένη στο νοσοκομείο Χανιών και είχε παρασυρθεί το βράδυ της Κυριακής από μηχανάκι στον Πλατανιά...

Με ελικόπτερο η διάσωση τουριστών που εξέπεμψαν “SOS” στα ορεινά των Σφακίων

Με ελικόπτερο πραγματοποιήθηκε η μεταφορά από τα ορεινά των Σφακίων, ενός ζευγαριού από το Βέλγιο το οποίο κάλεσε σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα