Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Noli turbare circulos meos (Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε)

@Καλά ξεκινάει η εβδομάδα μας. Με θετικά μηνύματα από όσους μπορούν και πρέπει να στέλνουν μηνύματα

@ Επανέρχομαι στο νοσοκομείο, για το οποίο σας είχα γράψει να μην γκρινιάζετε διότι έρχονται αλλαγές και χρήμα μπόλικο… Όπως μου ανέφερε ο Γιώργος Μπέας που διοικεί το Νοσοκομείο μας, δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια ο διεθνής διαγωνισμός για την αντικατάσταση των πατωμάτων του γενικού νοσοκομείου Χανίων συνολικής αξίας 580 χιλιάδων ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Τα πατώματα του νοσοκομείου είναι μία άθλια εικόνα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους νοσηλευόμενους και επισκέπτες. Θεωρείται ότι είναι πολλές φορές και εστία μικροβίων στην κατάσταση που βρίσκονται. Η αντικατάσταση τους λοιπόν είναι γεγονός και θα γίνει. Θεωρώ πως είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη η οποία συνοδεύει την προγραμματισμένη μερική ανακαίνιση των κλινικών του νοσοκομείου» μου είπε o κ. Μπέας, ενημερώνοντας με ταυτόχρονα ότι προχωράει το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει δοθεί σε νοσοκομείο στην Ελλάδα. «Πρόκειται για αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων, όλου του φωτισμού με LED, εγκατάσταση συστήματος γεωθερμίας χαμηλού βάθους, εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου, για να έχουμε έτσι ένα Πράσινο Νοσοκομείο, με θετικό αποτύπωμα τόσο για το νοσηλευτικό μας ίδρυμα όσο και για την κοινωνία μιας και τα νοσοκομεία να ξέρετε, είναι ενεργοβόροι οργανισμοί».

@Τι άλλο έμαθα για παρεμβάσεις στο νοσοκομείο η κατάσταση του οποίου δημιουργούσε στην κοινωνία εκνευρισμό;;; Ότι, ΠΡΩΤΟ το νοσοκομείο Χανίων με τη βοήθεια της περιφέρειας Κρήτης εντάχθηκε και είναι έτοιμο να δημοπρατήσει τις επόμενες 15 μέρες έργα του ΕΣΠΑ 2014-2020 αξίας 2.318.000 εκατομμυρίων ευρώ, για αντικατάσταση του ιατρούτεχνολογικού εξοπλισμού.

@Και τα λάστιχα με τους κουβάδες της ντροπής θα μείνουν ή θα φύγουν;;; «Σε ότι αφορά τα φαινόμενα που είχαν παρουσιαστεί τα προηγούμενα χρόνια με τις διαρροές από την οροφή, να πούμε ότι το νοσοκομείο Χανίων ανέθεσε σύμφωνα και με ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ να γίνουν εργασίες στεγάνωσης και αρμών. Ένα έργο που έχει ακόμα υπόλοιπο για να ολοκληρωθεί. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που δημιουργείται και δεν λύνεται εύκολα, είναι οι φθαρμένες σωληνώσεις του κλιματισμού σε όλο το δίκτυο του νοσοκομείου. Μιλάμε για σωληνώσεις εικοσαετίας οι οποίες στην κυριολεξία μπάζουν νερά. Εκεί λοιπόν γίνονται τεχνικές παρεμβάσεις και για αυτό βλέπουν οι συμπολίτες μας κάποιες φορές τους κουβάδες, τα λάστιχα, που βάζουν οι τεχνικοί για να μπορέσουν να προβούν στις απαραίτητες επιδιορθώσεις. Δυστυχώς είναι αναγκαίο κακό μέχρι την ολοκλήρωση της επιδιόρθωσης»

@Οπότε δεν θα ξαναδούμε, σύντομα ελπίζω κουβάδες και λάστιχα… είπα στον Γιώργο Μπέα. «Η απάντηση στις φωτογραφίες είναι ότι το νοσοκομείο Χανίων, στάθηκε επάξια στις δύσκολες συνθήκες, κράτησε το νόμο όρθιο στη διαχείριση της πανδημίας. Είχαμε πλέον των 800 νοσηλευομένων στις δύο κλινικές covid και στη ΜΕΘ covid. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε και μία υπερσύγχρονη ΜΕΘ covid δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έξι κλινών. Οπότε, ως νοσοκομείο διαθέτουμε πλέον των έξι κλινών ΜΕΘ από τη δωρεά Σταύρος Νιάρχος, την κλασική ΜΕΘ συν οχτώ κλίνες των καρδιοπαθών σύνολο 21 κλίνες ΜΕΘ covid. Δώσαμε επίσης στο σύστημα 72 κλίνες covid δεσμεύσαμε δύο κλινικές με την αντίστοιχη πίεση που υπήρχε σε κάποια νοσήματα, αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία και στα χειρουργεία, δημιουργήθηκε φυσικά μία πίεση και αναστάτωση στον κόσμο, αλλά όλα αυτά γίνανε για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων προάσπισης Δημόσιας Υγείας και αποφυγής της μετάδοσης της πανδημίας. Δηλαδή μπορέσαμε και μείναμε όρθιοι»

@Επειδή πολλές φορές βλέπουμε ένα κτίριο αλλά δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τι κυκλοφορία υπάρχει εντός του, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου, μάς δίνει τα φώτα του… «Ο αριθμός το νοσηλευόμενων στο νοσοκομείο σε ετήσια βάση είναι 40.000. Ο αριθμός των ημερών νοσηλείας είναι στις 140.000. Οι επισκέψεις στα ΤΕΠ φτάνουν τις 90.000. Στα τακτικά ημερήσια ιατρεία και στα απογευματινά ξεπερνάνε αυτά τα νούμερα. «Οπότε όπως καταλαβαίνετε σε ένα ίδρυμα με 1.300 μαχητές εργαζόμενους σε όλους του τομείς, στην κυριολεξία μαχητές, προσθέτουμε ασθενείς, συνοδούς, σε ένα χώρο 56.000 τ.μ σε μία επιφάνεια 200 στρεμμάτων, καταλαβαίνετε ότι θα υπάρχουν και κάποιες αστοχίες. Το νοσοκομείο έχει φθορές. Εδώ είμαστε μεθοδικά στρατηγικά να τις λύσουμε. Να γνωρίζουν όλοι οι συμπολίτες μας στα Χανιά και όχι μόνο, ό,τι υπάρχει αναπτυξιακό πλάνο για το νοσοκομείο μας, το οποίο μία φωτογραφία με κουβά και λάστιχο το αδικεί».

@«Η επόμενη μέρα για μένα είναι πιο αισιόδοξη γιατί ο τουρισμός θα συνδεθεί περισσότερο με τις τοπικές κοινωνίες», μου απάντησε ο Δημήτρης Φραγκάκης γ.γ. του ΕΟΤ όταν του εξέφρασα την αγωνία μου για τον τουρισμό στο μέλλον, με βάση το φόβο που έχουν διασπείρει οι συνθήκες που επικρατούν στην καθημερινότητα, οικονομικές και πανδημίας, στους εμπλεκόμενους με τον κλάδο. «Ο τουρισμός ήταν και θα παραμείνει ο κεντρικός πυλώνας ανάπτυξης της Κρήτης μας. Η πανδημία μας πλήγωσε πολύ αλλά είναι και μία μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε τον τουρισμό μας. Η αυθεντικότητα και η ταυτότητα θα παίξουν πρωταρχικό ρόλο στο τουριστικό προϊόν. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο ρόλο στους προορισμούς, στους ανθρώπους τους, στα προϊόντα, στα μοναδικά φυσικά τοπία, στην κουζίνα μας, στα αποστάγματα και τα κρασιά μας, στον πολιτισμό και την τοπική μας παράδοση. Αυτά είναι στοιχεία που θα μας διαφοροποιήσουν από τον διεθνή ανταγωνισμό. Αυτά είναι τα στοιχεία που θα δώσουν καλύτερη ποιότητα τουρισμού, μεγαλύτερα έσοδα (βιώσιμα έσοδα) και μεγαλύτερη διάχυση της ωφέλειας του τουρισμού στην κοινωνία. Από το 5στερο ξενοδοχείο μέχρι το μικρό παραδοσιακό καφενείο στην πλατεία ενός χωριού μας. Γι΄ αυτό δεν πρέπει να ανησυχούμε», είπε ο κ. Φραγκάκης για τον οποίο γνωρίζω, ότι παλεύει σε πολύ καλό επίπεδο αγώνα, το κομμάτι που του αναλογεί ως ο ιθύνων νους του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού

@Ο δήμαρχος Χανίων σε επιστολή που απέστειλε στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα σχολεία, με τις ενδεχόμενες συγχωνεύσεις τμημάτων σε Α’/θμια και Β’θμια Εκπαίδευση κάνει λόγο για τους προβληματισμούς του, ενώ μετέφερε και την ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας όπως επίσης μαθητών και γονέων τους. Αυτό όμως που μου έκανε θετική εντύπωση και το κουβέντιασα με ορισμένους είναι η ολοκληρωμένη επισήμανση του σχετικά με τη θέση των δασκάλων και καθηγητών στο σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Όπως τονίζει στην υπουργό ο Παναγιώτης Σημανδηράκης: «Η ψυχολογική στήριξη, η ανατροφοδότηση των μαθητών, η δημιουργία οικογενειακής ατμόσφαιρας, η ενθάρρυνση της διαπροσωπικής επικοινωνίας και συνεργασίας που επιδιώκουν παράλληλα με τη μάθηση, οι εκπαιδευτικοί, απαιτούν χρόνο και κόπο, κάτι που δεν επιτρέπει, η αύξηση του αριθμού μαθητών σε μια τάξη». Μέσα σε μία φράση η ουσία κι η αξία της εκπαιδευτικής διαδικασίας

@ Ο Νίκος Καλογερής ως αντιπεριφερειάρχης Χανίων επίσης εξέφρασε την ανησυχία του, για την περίπτωση συγχωνεύσεων των σχολικών τάξεων και είπε ότι η υπουργός θα έπρεπε να επανεξετάσει το ζήτημα που έχει προκύψει, διότι δεν πρέπει να ζήσουμε την περσινή κατάσταση «…με τα τμήματα να κλείνουν 3-3 διότι υπήρχανε θέματα ζητήματα και είδαμε να κλείνουν σχολεία. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε φέτος. Να εξασφαλιστεί η κανονικότητα στα παιδιά και θεωρώ ότι είναι μία πολύ κακή χρονική συγκυρία στο να γίνουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων. Να γίνει δηλαδή μία προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων πάνω στις πλάτες της παιδείας; Θα το βρούμε μπροστά μας στην υγεία αργότερα, έτσι εκτιμώ, αλλά και σε άλλα θέματα θα βρούμε μπροστά μία τέτοια απόφαση αν συμβεί», είπε ο Νίκος Καλογερής ο οποίος κάνει λόγο για μικρές τάξεις που διαθέτουμε στις σχολικές μονάδες, οι οποίες δεν θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν μεγαλύτερο αριθμό μαθητών στην περίπτωση των συγχωνεύσεων. «Ας αφήσουμε το θέμα να το εξετάσουμε του χρόνου», είπε.

@Πάω λοιπόν και ρωτάω τον πρώην υφυπουργό και βουλευτή Χανίων Βασίλη Διγαλάκη για το πως έχει η όλη κατάσταση. «Εκτιμώ πως δεν θα πάμε σε συγχωνεύσεις κάτι που δεν ήταν σωστό να γίνει ούτως ή άλλως, εν μέσω πανδημίας, ενάμιση μήνα μετά που άνοιξαν τα σχολεία», μου είπε ο κ. Διγαλάκης. Όπως εξήγησε: «…σε συνάντηση που είχαμε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, μετά από πρωτοβουλία μου, με τα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών με τον υπουργών Εσωτερικών κύριο Βορίδη, συζητήσαμε το πρόβλημα κι ήταν αρκετά υποστηρικτικός. Ακολούθησε τηλεδιάσκεψη με την Υπουργό Παιδείας και την υφυπουργό την κυρία Μακρή (Φωτ.), στην οποία μας είπαν ότι θα δοθούν 5.500 πιστώσεις αναπληρωτών, 2.500 ανακοινώθηκαν, 3.000 θα ανακοινωθούν άμεσα τις επόμενες ημέρες οπότε εκτιμώ ότι και με αυτές, μαζί με τις 31 χιλιάδες προσλήψεις που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα για θέσεις αναπληρωτών, δεν θα πάμε σε συγχωνεύσεις. Κάτι που δεν ήταν σωστό να γίνει Ούτως ή άλλως εν μέσω πανδημίας ενάμιση μήνα μετά που άνοιξαν τα σχολεία. Συν τοις άλλοις σχολεία όπως της Κανδάνου, δυσπρόσιτα, το να κάνεις το εξαθέσιο τριθέσιο, ουσιαστικά βάζεις τα παιδιά σε ένα μειονέκτημα σε σχέση με τα παιδιά που ζουν στις πόλεις σε αστικές περιοχές. Κάτι που προφανώς δεν το θέλουμε. Αυτό που θέλουμε είναι να στηρίξουμε την περιφέρεια, θέλουμε να επιστρέψει ο κόσμος στα χωριά, στην επαρχία και ο τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να του παρέχεις τα αγαθά που οφείλει να παρέχει η πολιτεία, όπως παιδεία, υγεία. Αυτό κάναμε. Είμαι χαρούμενος που υπάρχουν θετικές εξελίξεις»

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα