Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Noli turbare circulos meos (Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε)

@Το παράπονό του και την ανησυχία του για το πως διαχειρίζεται το έργο της η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χανίων, εκφράζει ο Χρήστος Τσοντάκης, επηρεασμένος από την απουσία του Αντώνη Ροκάκη από την υπογραφή για την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής προστασίας Ευάγγελου Τουρνά. Όπως σχολιάζει ο Χρήστος Τσοντάκης, η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χανίων, ήταν ο μεγάλος Απών τη στιγμή των υπογραφών, την ώρα που όλοι έστελναν το μήνυμα ότι η Δημοτική Αγορά μέσω της σημαντικής ανακατασκευής της θα υποδεχτεί το μέλλον. «Για μία ακόμη φορά το Επιμελητήριο Χανίων ήταν απών, η διοίκηση του οποίου μάλλον είχε πιο ενδιαφέρουσες ασχολίες», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοντάκης.

@ Είναι γεγονός ότι έχει ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση για το αύριο του Επιμελητηρίου στον τόπο μας, με τους ενδιαφερόμενους για τη διοίκηση να έχουν ήδη λάβει θέσεις. Στις επερχόμενες εκλογές, όλα δείχνουν ότι θα δημιουργηθεί μέτωπο παραταξιακό για να ανακοπεί, όπως αναφέρουν ορισμένοι, η πορεία της σημερινής διοίκησης η οποία έχει δημιουργήσει ένα συγκρουσιακό κλίμα -κατά την άποψη τους- το οποίο οδηγεί συνεχώς σε αρνητικές καταστάσεις που ανακόπτουν την εξέλιξη του Επιμελητηρίου και όλων όσων θα έπρεπε να κάνει.

@ Σίγουρα η σιωπή του προέδρου Αντώνη Ροκάκη, σε πολλά ζητήματα δημιουργεί πεδίο συζητήσεων, όμως αυτό που βλέπω να λείπει, είναι ο διάλογος επιμελητηρίου, κοινωνίας της οικονομίας. Ενδιαφερόμενος για τη θέση του προέδρου, προερχόμενος από τα σπλάχνα της Νέας Δημοκρατίας, έχει ζητήσει συνεργασία με την ομάδα που χειρίστηκε της προηγούμενες εκλογές για την παράταξη της αντιπολίτευσης, με το ενδεχόμενο συνεργασίας να είναι ανοιχτό και οι συζητήσεις να έχουν ανεβάσει το θερμόμετρο του ενδιαφέροντος.

@ Πληροφορίες που έχω, από πρωτογενή πηγή του χώρου της Εκκλησίας και δη της Ιεράς Συνόδου, με διαβεβαιώνουν ότι ο Μητροπολίτης Κνωσού κ.κ. Πρόδρομος θα είναι η επιλογή των Ιεραρχών για τη θέση του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Πρόκειται για έναν ιεράρχη νέο σε ηλικία (του 1979) με έργο, κοινωνική και πνευματική παρουσία η οποία ενθουσιάζει καθώς επίσης διαθέτει το θετικό πρόσημο, ότι είναι πνευματικό παιδί του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου. Στενός συνεργάτης επίσης, για χρόνια του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, με βαθιά καλλιέργεια, γνώστης των εκκλησιαστικών θεμάτων, με ειλικρινή αγάπη για τους νέους και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Οι πληροφορίες μου, κάνουν λόγο για την επιθυμία του Κρήτης Ευγένιου, να τον διαδεχθεί στη Μητρόπολη Ρεθύμνης, ένας ιεράρχης το ήθος και την πνευματικότητα του οποίου γνωρίζει, εμπιστεύεται και θεωρεί ότι θα είναι χρήσιμος σε κλήρο και λαό του αγαπημένου του Ρεθύμνου. Δεν είναι άλλος από τον κ. Πρόδρομο.

@Σοκαριστικές είναι οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που φτάνουν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αυτές τις ημέρες, παρά την αναγραφή της έκπτωσης – επιδότησης από πλευράς της πολιτείας. Η δυσαρέσκεια είναι μεγάλη, εμφανής, έχοντας φέρει σε αδιέξοδο μεγάλο ποσοστό νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

@Η κυβέρνηση σύμφωνα με τον πρωθυπουργό έχει πάρει την απόφαση ότι θα στηρίξει το σύνολο των παροχών, ώστε να μπορέσουν όλοι οι πολίτες να σταθούν όρθιοι, όσο αυτό είναι δυνατό, στο στροβίλισμα της οικονομίας από την παγκόσμια αναταραχή στις τιμές της ενέργειας, προσπαθώντας όπως λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να φτάσουμε χωρίς μεγάλες απώλειες στην περίοδο της αποκλιμάκωσης του φαινομένου των αυξήσεων.

@ Ο πρωθυπουργός επιμένει πως οι επιχειρήσεις, πρέπει να μείνουν σε τροχιά ανάπτυξης… Όμως το μεγάλο ερώτημα παραμένει στο κατά πόσο οι μικρές τοπικές κοινωνίες πληρούν τις προϋποθέσεις, για να ενισχύσουν αλλά και να δημιουργήσουν τοπίο ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες. Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει, να είναι το ζητούμενο της αυτό, όμως οι συνθήκες στην επαρχία, με σημαντικό έλλειμα σε θέματα παραγωγής και μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων, δε βοηθάει στο σχεδιασμό της κυβέρνησης. Το βάρος σε πρώτο επίπεδο δίνεται, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό στην ανακούφιση των νοικοκυριών, όμως είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις, οι μικροί έμποροι, οι μικρές και χωρίς δύναμη παρέμβασης σε αποφάσεις τοπικές αγορές, να ενισχυθούν για να μην ομοιάζει το οικονομικό περιβάλλον στην περιφέρεια ως ένα βομβαρδισμένο τοπίο με κλειστά καταστήματα, αδρανή τοπική οικονομία, ανύπαρκτους καταναλωτές, χρεωμένες επιχειρήσεις.

@ Είναι σίγουρα προς τη θετική κατεύθυνση, να επενδύουμε στο μέλλον, να υπάρχουν προγράμματα τα οποία ενισχύουν στη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία και οικιακή οικονομία με ηλεκτρικές συσκευές χαμηλής κατανάλωσης. Όμως αυτό που έχει σημασία για τους περισσότερους πολίτες, είναι το ΑΜΕΣΟ, αφού νοικοκυριά και επιχειρήσεις σήμερα είναι που βρίσκονται σε τεντωμένη κλωστή, σήμερα είναι που πρέπει να μην παραδώσουν όπλα, να μην αφήσουν τη μάχη για ένα καλύτερο αύριο. Δυστυχώς σε περιόδους όπως η σημερινή, έχουμε ανάγκη ως χώρα ως κοινωνία, από κοινοβουλευτική, πολιτική σύμπνοια. Δύσκολο θα μου πείτε. Δεκτό θα απαντήσω… αλλά ας μην κρυβόμαστε, είναι αναγκαία… Η σύμπνοια είναι το μοναδικό εργαλείο για να μη χάσουμε άλλο χρόνο.

@ Η δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας τις μέρες αυτές, της εταιρείας GPO δείχνει την τάση που υπάρχει σχετικά με τα ποσοστά των κομμάτων. Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερο πρόβλημα στο μέλλον και όσο φτάνουμε προς την προεκλογική περίοδο. Οι αλλαγές είναι μεγάλες σε ποσοστά με τη διαφοροποίηση να αυξάνεται υπέρ του κόμματος με πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν, με τον Αλέξη Τσίπρα να καθυστερεί σε αποφάσεις για χειρουργική επέμβαση στα κύτταρα του πρώην 3% τα οποία «καρκινοποιούν» πολιτικά τον κεντροαριστερό προσανατολισμό, που θα ωφελούσε το κόμμα το οποίο κυβέρνησε στην πιο δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας.

@Η δημοσκόπηση φανερώνει επίσης, μία υστέρηση στη διάθεση του κόσμου να ενισχύσει το ΠΑΣΟΚ στα Χανιά, με το αποτέλεσμα της να εγείρει συζητήσεις αλλά και προβληματισμό για το πως θα έπρεπε να κινηθούν στελέχη που επιθυμούν να βρεθούν στην πρωτοπορία της αναγέννησης του κόμματος στον τόπο μας. Η συγκεκριμένη δημοσκοπική εικόνα θεωρώ ότι δύσκολα θα αλλάξει, δεδομένου του ενδιαφέροντος Κυριάκου Μητσοτάκη για την έδρα στα Χανιά.

*Ο Μιχαήλ π. Λαμπαθάκης  γράφει … με το αποτύπωμά του
michaillampathakis@hotmail.com


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Εικόνες της Δημoτικής Αγοράς

Φωτογραφίες από την παλιά Δημοτική Αγορά αλλά και σχέδια για το πώς θα είναι μετά την ανακαίνισή της τοποθετήθηκαν πάνω στις λαμαρίνες που περικυκλώνουν...

Δικαστική απόφαση: Δολοφονήθηκε η Έφη Τσιχλάκη

Ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ψήφους 5-2, κρίθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο κατηγορούμενος για την δολοφονία της Έφης...

Θανατηφόρο τροχαίο στα Σφακιά

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στα Σφακιά και συγκεκριμένα στην Ανώπολη όταν κάτω από αδιευκρίνιστες έως αυτή την στιγμή συνθήκες ένα...

Περιοριστικούς όρους στον τουρίστα για το τροχαίο στον ΒΟΑΚ

Περιοριστικούς όρους σε έναν Βέλγο υπήκοο επέβαλλαν ο Εισαγγελέας και η Ανακρίτρια Χανίων για τον σοβαρό τραυματισμό 36χρονου Χανιώτη το μεσημέρι του Σαββάτου στο...

Κατέληξε η γυναίκα από το τροχαίο στον Πλατανιά

Κατέληξε, πριν από λίγο, η γυναίκα  που νοσηλεύονταν βαριά τραυματισμένη στο νοσοκομείο Χανιών και είχε παρασυρθεί το βράδυ της Κυριακής από μηχανάκι στον Πλατανιά...

Με ελικόπτερο η διάσωση τουριστών που εξέπεμψαν “SOS” στα ορεινά των Σφακίων

Με ελικόπτερο πραγματοποιήθηκε η μεταφορά από τα ορεινά των Σφακίων, ενός ζευγαριού από το Βέλγιο το οποίο κάλεσε σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα