Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022

Noli turbare circulos meos (Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε)

@ Εκ νέου η πρόσκληση ώστε να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 του Γενάρη, σε ειδική επαναληπτική συνεδρίαση, η εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στο δήμο Χανίων. Το ότι ο δήμαρχος Χανίων έλειπε στην Αμερική, δημιούργησε αντιδράσεις για το εάν πρέπει ή όχι να γίνει η συνεδρίαση την προηγούμενη εβδομάδα, με αυτοδιοκητικούς της Κυδωνίας να βρίσκουν ευκαιρία ώστε να υψώσουν ανάστημα για να βγουν από τη σιωπή και την αφάνεια.

@ Άκουγα διάφορα για το αν έπρεπε να γίνει ή όχι η συνεδρίαση απόντος του δημάρχου και ψέλλιζα στον εαυτό μου για την κακομοιριά που κυριαρχεί στη σκέψη και τις αντιδράσεις ορισμένων, την οποία μάλιστα έχουν βούτυρο στο ψωμί τους αποκλειστικά και μόνο για να πουν, όταν φυσικά βρουν την ευκαιρία το οτιδήποτε. Αυτή την κακομοιριά –συγνώμη για την θλιβερή αυτή λέξη και τον χαρακτηρισμό- δεν την μπορώ καθόλου και δεν μας πρέπει. Να λοιπόν η ευκαιρία για το αύριο του τόπου μας. Να εκλείψει η ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑ. Μπας και χαμογελάσουμε δημιουργικά και όχι συμφεροντολογικά.

@ Με την ευκαιρία αυτή να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου από μία συνάντηση που είχα με τον νευροχειρουργό Αντώνη Κρασουδάκη και την οδοντίατρο και Εντεταλμένη Σύμβουλο της Περιφέρειας Σοφία Μαλανδράκη. Μιλώντας μαζί τους, διαπίστωσα μία τάση που είχαν να οδηγούν την κουβέντα μας σε πλεύση αισιοδοξίας, με τον γιατρό να κάνει λόγο για δυσκολίες που υπάρχουν σε πολλούς τομείς της ζωής μας, που όμως όλοι μαζί μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Κάποια στιγμή μάλιστα, ανέφερε ότι: «…μέσα στο νοσοκομείο μας, δε συμβαίνουν μόνο άσχημα πράγματα. Υπάρχουν τόσες όμορφες στιγμές, από τόσο υπέροχους ανθρώπους και στεναχωριέμαι όταν αυτά δεν τα αντιλαμβάνονται και δεν τα κουβεντιάζουν στην κοινωνία».

@ Η κα Μαλανδράκη εξέφρασε στην κουβέντα μας, την αγωνία της για το πως μπορεί όλο αυτό το έργο από τις ομάδες πολιτισμού σε όλους τους τομείς της τέχνης, να φτάσει αγόγγυστα στην κοινωνία. «Θεωρώ πως γίνεται τόσο μεγάλο έργο, υπάρχει τόση παραγωγή στον πολιτισμό, που αν και είμαστε μικρή κοινωνία, αυτό το μεγαλείο δεν αγκαλιάζεται από το σύνολο. Ο πολιτισμός, έχει ανάγκη το σύνολο. Το σύνολο είναι η μεγαλύτερη δύναμη μιας κοινωνίας», είπε η Σοφία Μαλανδράκη.

 

@ Πιστεύω πως ναι μεν τα προβλήματα μας τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο είναι πολλά, δημιουργούν αναχώματα στην καθημερινότητα, στις επιλογές μας, όμως πρέπει να κατανοήσουμε, στρίβοντας αλλιώς το τιμόνι της διάθεσης μας, ότι με την συλλογική δράση, την αισιόδοξη ματιά, την ουμανιστική προσέγγιση στα πράγματα, μάλλον θα καταφέρουμε περισσότερα, ως άνθρωποι, ως ομάδες, ως κοινωνία.

 

@ Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, είναι κατά την άποψη μου, ο πλέον κατάλληλος για το έργο που κλήθηκε να αναλάβει. Αυτό της προστασίας, ανάδειξης, της Εκκλησίας της Κρήτης. Συνεργαζόμενος μαζί του για χρόνια, έχοντας κάνει πολλές κοινωνικές, πολιτικές, πνευματικές συζητήσεις, είμαι σε θέση να εκφράσω ότι ο άνδρας αυτός, ο ιερωμένος και επαναστάτης λογικής και συναισθήματος, δε φέρει ψεγάδια, δεν άγεται και φέρεται από καθρεπτισμούς, δεν φοβάται, δεν λυγά, δεν υποκύπτει. Είναι τόσο ελεύθερος άνθρωπος, έχει τόσο θεό μέσα του, αγαπάει τόσο τους συνανθρώπους του, τη νεολαία, τη φύση, που οδηγείται συνεχώς σκαλί, σκαλί σε επίπεδα υπαρξιακά, ανθρώπινα, πνευματικά, ζηλευτά και σεβασμού.

@ Ο Ευγένιος, λόγω μέσης ηλικίας θα μακροημερεύσει, θεού θέλοντος, στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, διακονώντας και λειτουργών προς όφελος όλου του νησιού μας αλλά και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας. Οι συνοδικοί μητροπολίτες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως σας είχα επικοινωνήσει σε προηγούμενη αναφορά μου, ήξεραν πως να εκλέξουν, τι ζητούσε η θέση της Αρχιεπισκοπής, ποιος είχε τα εχέγγυα, ποιος την πνευματικότητα, ποιος το έργο προς θεό και ανθρώπους. Σεβασμός στους ετέρους του τριπρόσωπου και χάρηκα για τον τρόπο που αποδέχτηκαν το αποτέλεσμα της εκλογής 7-5 και τη διαδικασία.

 

@Στα πηγαδάκια του αυτοδιοικητικού κουτσομπολιού, έχει ακουστεί επανειλημμένα το όνομα του δημάρχου Πλατανιά, σχετικά με το αν επιθυμεί ή όχι να κατέλθει ως υποψήφιος για το δήμο Χανίων. Ξεχάστε τη συγκεκριμένη πιθανότητα για υποψηφιότητα του Γιάννη Μαλανδράκη. Ο δήμαρχος Πλατανιά έχει σχεδιασμούς και έργο για το δήμο του, εκκρεμότητες, όπως επίσης δημότες προς τους οποίους νιώθει την ηθική υποχρέωση της συνέχειας και της συνέπειας. Οπότε, αφαιρέστε οι ενδιαφερόμενοι το όνομα του από την ημερήσια διάταξη των κοινωνικών σχολιασμών σας, όπως λέγεται κι αλλιώς το κουτσομπολιό.

@ Η Ελευθεροτυπία, ο πλουραλισμός, η δημοσιογραφία της αλήθειας, του δικαίου και της άποψης, είναι στυλοβάτες της δημοκρατίας, των ελεύθερων κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό της σκέψης και της αποδοχής, η είδηση ότι μία εφημερίδα αναστέλλει την ημερήσια έκδοση της, οδηγεί σε σκέψεις και προβληματισμό, στενάχωρη διάθεση κι ένα μεγάλο γιατί. Αναφέρομαι στην εφημερίδα Αυγή, η οποία για 70 χρόνια πιστή στην ενημέρωση στη στήριξη του χώρου της Αριστεράς, κάθε μέρα κατέθετε μέσω των συναδέλφων δημοσιογράφων, την αλήθεια της, την άποψη της, τη γνώμη για ζητήματα που απασχολούσαν μεταξύ άλλων πολιτική και κοινωνία. Σύμφωνα με τον διευθυντή της εφημερίδας ΑΥΓΗ, οι συνθήκες, τα οικονομικά κι οι μειωμένες πωλήσεις οδήγησαν στην απόφαση αυτή, η οποία, χωρίς να επιθυμώ τους θρήνους και τις υπερβολές, έχει σοκάρει τη δημοσιογραφική οικογένεια, τους εργαζόμενους, τις οικογένειες τους κι όσους για δεκαετίες, για χρόνια εμπιστευόντουσαν την ΑΥΓΗ για την ενημέρωση τους.

 

@ Μερικοί θα χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη στην εφημερίδα για πολιτική ρητορική και ίσως για αντιπολιτευτικά επιχειρήματα. Προσωπικά δεν θα τα παρακολουθήσω, επιμένοντας στην άποψη μου, ότι το να αναστείλει μία εφημερίδα τη λειτουργία της, το μόνο που προκαλείται είναι ένα σοβαρό κάταγμα στην Ελευθεροτυπία και στον πλουραλισμό.

@Παρακολουθώντας τη συνέντευξη του προέδρου ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη σε τηλεοπτικό σταθμό, διαπίστωσα ότι δεν έχει βρει ακόμη το βηματισμό του στην ηγεσία, δεδομένου της έλλειψης αντιπολιτευτικού ισχυρού λόγου. Οι απαντήσεις του είχαν μία σχεδόν συνηγορία σε κυβερνητικές επιλογές, μένοντας μακριά από κοινωνικές ενστάσεις που κουβεντιάζονται σήμερα και αφορούν σε οικονομικά θέματα των εργαζομένων, όπως επίσης σε ζητήματα, προβληματισμούς της πανδημίας

@ Φυσικά, ο χρόνος προσαρμογής, του χρειάζεται, όπως είναι επίσης απαραίτητο να του επιτραπεί να ανασάνει εντός της Πράσινης Πολιτείας επί της Χαριλάου Τρικούπη. Όμως θα τον προέτρεπα, για κάποιο χρονικό διάστημα να αφιερώσει το είναι του, το χρόνο του, σε άμεση επαφή με τη βάση, τους απλούς πολίτες, την καθημερινότητα τους, σε χώρους της αγοράς, της εστίασης, εργασιακούς χώρους, σε γειτονιές, ώστε να ακούσει καθαρά χωρίς παρεμβολές συμβούλων και συμβουλών, τους ήχους και τις ανάσες τις κοινωνίας.

Υ.Γ
Για να αναπτυχθεί η τοξικότητα χρειάζεται κοπριά εξίσου τοξική. Μιας και το σκέφτηκα είπα να το γράψω.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Ουρές ταλαιπωρίας σε δρόμους του Καστελίου

Ουρές ταλαιπωρίας στο Καστέλι Κισσάμου, καθώς η "εκρηξη" επισκεψιμότητας τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τον Αύγουστο επιδεινώνει το πρόβλημα που παρατηρείται διαχρονικά. Ντόπιοι κι...

Υπερφυσικά… φαινόμενα στα Χανιά

Μέρες της Παναγιάς και πολλοί είναι αυτοί που προσδοκούν θαύματα που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Κατά πως φαίνεται, σε θαύμα ή μάλλον σε...

Τουρίστες… βούτηξαν στα νερά του ενετικού λιμανιού των Χανίων (φωτ.)

Τις βουτιές τους στο ενετικό λιμάνι των Χανίων αποφάσισε να απολαύσει μια παρέα τουριστών το βράδυ της Τετάρτης! Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες μια παρέα...

Στο νοσοκομείο μετά από επίθεση σκύλων στη Γαύδο

Στο νοσοκομείο Χανίων μεταφέρθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, μία γυναίκα η οποία δέχθηκε επίθεση από δύο Ροτβάιλερ, στη Γαύδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 39χρονη γυναίκα...

Χανια: Ριζίτικα στο Ενετικό Λιμάνι

  Με ριζίτικα αντήχησε το Ενετικό Λιμάνι το βράδυ της Τρίτης στα πλαίσια της “Παραδοσιακής στράτας”. Μέλη της “Ομοσπονδίας Συλλόγων και Φορέων Ριζίτικου Τραγουδιού” ξεκίνησαν από...

Τα Χανιά δεν «έβγαλαν» Σουμπερίτες

Ιστορικό ντοκιμαντέρ που έχει προβληθεί κατ’ επανάληψη από την Cosmote tv και αναφέρεται στη ζωή και δράση ενός από τους ευάριθμους και ηρωικούς καπεταναίους...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα