Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022

Noli turbare circulos meos (Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε)

@ Βάλτε στο περιθώριο της ζωής σας τους τοξικούς ανθρώπους, εκείνους που θέλουν να σας υποτιμούν, που νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους, όσους διαπιστωμένα, άλλα σας λένε τη μία μέρα άλλα την άλλη. Αυτό που θα κερδίσετε είναι πέρα από τον αυτοσεβασμό σας, μία απέραντη ηρεμία στιγμών ειδικά σήμερα που οι καιροί επιτάσσουν να προστατεύουμε τους εαυτούς μας εφ όλης της ύλης, πολύπλευρα δηλαδή και ουσιαστικά.

@Το παιχνίδι της προεκλογικής μαγειρικής τέχνης, ξεκίνησε με ένταση και βροντώδη τρόπο μέσα στη Βουλή από τον Αλέξη Τσίπρα. Τι παιχνίδι είναι αυτό καλέ άνθρωπε;;; Το παιχνίδι της μάζωξης, των με ταυτότητα πολιτικής βόσκησης αμνοεριφίων. Να μαζέψουμε δηλαδή στο μαντρί τα δικά μας, μην και γίνουν δικά τους εν μία νυκτί.

 

@ Η Κεντροαριστερά ξεκίνησε δυναμικά την παρουσία της, με τους τηλεοπτικούς δέκτες να γεμίζουν από δηλώσεις επί δηλώσεων, από εικόνες και πλάνα του έως σήμερα ανύπαρκτου σχεδόν ιστορικού ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του, το οποίο μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, έχει ενθρονισθεί εκ νέου στα τηλεοπτικά παράθυρα, απειλώντας τις ισορροπίες στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

@Κάλεσε ο κ. Τσίπρας τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές. Ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «…δώσετε το δικαίωμα στον Ελληνικό λαό να σας κρίνει… καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αντισταθούν στην αλαζονεία, στη διαφθορά και στη φθορά που εκπροσωπείτε», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

@Μα η αλαζονεία, η διαφθορά, η φθορά κ.Τσίπρα είναι ίσως το κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής ταυτότητας της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Ή κάνω λάθος;;; Γιατί, αντί να ζητάτε εκλογές καλέ μου Άνθρωπε Αλέξη, δε ζητάς σύσσωμη η βουλή, όλοι μαζί οι βουλευτές, να καταστείλει ο κοινός σας αγώνας τη διαφθορά, τη διαπλοκή, την ανομία, την αλαζονεία, τη φθορά των κοινωνιών και την ψυχική φθορά των πολιτών. Καλιά σου θα έβγαινε μία τέτοια πρόταση, παρά οι εκλογές που προτείνεις, σε τούτη την περίοδο και δη με τη συνθήκη ενός ανερχόμενου ΠΑΣΟΚ, να ταλανίζει τις σκέψεις στελεχών και ψηφοφόρων σου.

@ Στο μεταξύ, ο Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος είναι ο πλέον σοβαρός και ξεκάθαρος πολιτικός που έχω γνωρίσει τα τελευταία χρόνια, κάνει λόγο για την πιο αδιαφανή διαχείριση που έχουμε ως χώρα στο υγειονομικό σκέλος της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη και όπως χαρακτηριστικά λέει, αυτό συμβαίνει για να μπορεί να υποστηριχθεί το έωλο κυβερνητικό αφήγημα “ότι όλα είναι καλώς καμωμένα”. Είναι ίσως απαραίτητο, η κυβέρνηση μέσω των Υ.ΠΕ να δώσει στοιχεία στη δημοσιότητα τα οποία θα είναι ικανά να σβύσουν μία τέτοια πολιτική κατηγορία, προερχόμενη από έναν πολιτικό ο οποίος στάθηκε δίπλα στον υπουργό υγείας κ. Πλεύρη για το ζήτημα σχετικά με το αν υπάρχουν κενά κρεββάτια σε ΜΕΘ μόνο για επώνυμους και διάσημους. Βρέθηκε ο Ανδρέας Ξανθός, σύμμαχος του κ. Πλεύρη κυρίως της ανθρώπινης και επιστημονικής λογικής, οπότε η κυβέρνηση θα ήταν σκόπιμο να μη λάβει τα καταγγελλόμενα Ξανθού ως λόγο αντιπολιτευτικό, αλλά ως μία σοβαρή πρόκληση για προβολή στοιχείων διαφάνειας.

@Μεγάλη κουβέντα γίνεται για τη δημιουργία ενός αυτοδιοικητικού σχήματος με επικεφαλής, πρόσωπο το οποίο έχει και το παρουσιαστικό (προδόθηκε;;;;) και την αυτοδιοικητική εμπειρία, μα και τον τρόπο να στήσει μπλοκ στην πορεία της δημοτικής αρχής. Οι συζητήσεις είναι πυρακτωμένες, γίνονται σε στενό κύκλο, πολύ στενό κύκλο και αν τελικά βγει άσπρος καπνός από τις «διαπραγματεύσεις» μάλλον θα ξεκινήσει μία νέα ταραχώδης περίοδος για τα αυτοδιοικητικά του κεντρικού μητροπολιτικού δήμου του νομού. Η συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή τα όσα ακούγονται, σχετικά με το ότι δεν υπάρχει καμία αντιπολίτευση που να κινητοποιεί αυτοδιοικητικό λόγο, πράξεις και συνθέσεις ή αντιθέσεις, στο δήμο Χανίων.

@ Η πλάκα είναι ότι βγήκανε ορισμένα σκούρα παπαγαλάκια και έσπερναν με το ράμφος τους από δω και από εκεί τα σποράκια της είδησης, πως ο δήμαρχος Χανίων βρίσκεται στην Αθήνα για συζητήσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, σχετικά με θέση που θα αναλάβει δίπλα στον κ. Ανδρουλάκη. Σας παρακαλώ, μην ξεχνάτε, για όσους ασχολείστε με παπαγαλάκια, πως εγκυμονεί ο κίνδυνος για ψιττακίαση, την ασθένεια των παπαγάλων. Επίσης είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε στους καλούς μας ανθρώπους, πως όταν κάποιος παρακολουθεί τις πτήσεις των παπαγαλακίων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από σπασμωδικότητα και ταχύτητα, υπάρχει μέγας κίνδυνος νευροκαβαλικέματος.

@Τα κρούσματα πολιτών που νοσούν από τον κορονοϊό, είναι σε πολύ υψηλό ποσοστό επί του γενικού πληθυσμού. Είναι γνωστό πλέον, πως στα Χανιά τα κρούσματα σε σχολικές μονάδες αφορούν σε δεκάδες μαθητών. Η ευθύνη των υπευθύνων στις σχολικές μονάδες είναι αυξημένη, όπως αυξημένη είναι κι η ευθύνη γονέων, μαθητών, στο να ενημερώνουν τον περίγυρο τους χωρίς φόβο, χωρίς ντροπή. Είναι πολλά τα μηνύματα που λαμβάνω τα οποία αφορούν σε μαθητές που έχουν νοσήσει, ευτυχώς χωρίς σοβαρά προβλήματα, που όμως δεν γνωστοποιούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Προτιμούν να πουν ένα ψέμα παρά την αλήθεια, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη δημόσια ασφάλεια. Έχω την αίσθηση πως η συγκεκριμένη στάση ορισμένων που νοσούν, αφορά στον κοινωνικό φόβο, απόρροια της κοινωνικής αναταραχής λόγω της πανδημίας, καθώς και στην λανθάνουσα εκτίμηση ότι, «…αν δεν το πω θα είμαι πιο ελεύθερος, ελεύθερη, στις κινήσεις μου». Η κοινωνική ευθύνη είναι δείγμα πολιτισμού και σεβασμού προς τους συμπολίτες μας.


@Η εστίαση αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα, με τους επιχειρηματίες να βρίσκονται ανίκανοι στο να αντιδράσουν σε όλα όσα ως εμπόδια έχουν σωρευθεί εμπρός τους. Οι πελάτες, δικαίως έχουν απομακρυνθεί, λόγω των υγειονομικών μέτρων, από τα καφέ και τα καφενεία, εστιατόρια, μπαρ, όμως οι πληρωμές κυρίως των πάγιων εξόδων ούτε κατά διάνοια δεν έχουν μειωθεί. Όσοι έχουν το γνωστό «λίπος» για να αντέξουν ίσως τα καταφέρουν. Αρκετοί έχουν κλειδώσει τις εξώπορτες των καταστημάτων τους και κάποιοι άλλοι περιμένουν το πως θα διαμορφωθούν οι συνθήκες αμέσως μετά τις εορτές, ώστε να λάβουν τις όποιες αποφάσεις. Ένα νέο ξημέρωμα, σίγουρα όχι φωτεινό διαφαίνεται στον ορίζοντα με πέπλο τις αυξήσεις, την ακρίβεια, την ανασφάλεια, τα άδεια πορτοφόλια. Μπορεί οι οικονομικοί δείκτες να εμφανίζονται αισιόδοξοι για το αύριο, όμως το αύριο για τις επιχειρήσεις εστίασης, αφορά στο σήμερα.

*Ο Μιχαήλ π. Λαμπαθάκης γράφει … με το αποτύπωμά του
michaillampathakis@hotmail.com


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Εφυγε από τη ζωή ο Γ. Βίγλης

Εφυγε από τη ζωή ένας αγαπητός άνθρωπος που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή στη βραδινή διασκέδαση. Ο θάνατος του Γιώργου Βίγλη προκάλεσε θλίψη σε όλους όσοι...

Mια επένδυση… με ιστορία στο Λαφονήσι

Η είδηση της αγοράς της “Ελαφόνησος Α.Ε.” από μια τοπική ξενοδοχειακή επιχείρηση συζητήθηκε έντονα την περασμένη εβδομάδα. Το μεγαλύτερος μέρος της “Ελαφόνησος Α.Ε.” άνηκε σε...

Γερμανός επισκέπτεται 32 χρόνια την Κίσσαμο

Είναι ο Γερμανός που ερωτεύτηκε την Κίσσαμο και αγαπήθηκε από τους ντόπιους, καθώς την επισκέπτεται συνεχώς εδώ και 32χρόνια· πολλές φορές μάλιστα 2 και...

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων: Λευκή Νύχτα για τις Πολυεθνικές, μαύρη για τους εργαζόμενους

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων στα Χανιά εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αντιτίθεται στην επερχόμενη Λευκή Νύχτα του Εμπορικού Συλλόγου, όπου τα καταστήματα στις 30...

Η επίσκεψη του Μάθιου ΜαΚόναχι στην Κρήτη και το άρμεγμα της κατσίκας

Ο χολιγουντιανός σταρ βρέθηκε στην Άρβη μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του Διακοπές και στην Κρήτη, επέλεξε να κάνει το φετινό καλοκαίρι ο...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα