»Συνταγές µε γεύσεις µέχρι και… τζατζίκι
Ο Κωνσταντίνος Πουγάτσιας από τη Θεσσαλονίκη και ο Λευτέρης Μεσηµέρης από την Κέρκυρα ετοιµάζουν τις βαλίτσες τους για ∆ανία και Ολλανδία, αντίστοιχα. ∆εν πρόκειται να κάνουν εκεί τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά να φτιάξουν τις µπύρες τους. Μέσα στις αποσκευές τους έχουν και… τις µυστικές τους συνταγές, καθώς θα βρεθούν στις ζυθοποιίες των συγκεκριµένων χωρών που τους έχουν προσκαλέσει, για να δηµιουργήσουν το επόµενο δροσερό ποτό τους.
Η «ζύµωση» των νοµάδων ζυθοποιών έχει ήδη πραγµατοποιηθεί σε περισσότερες από τριάντα πολιτείες στις ΗΠΑ και σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις. Οι µπύρες τους ξετρελαίνουν τους φανατικούς της ζυθοποσίας και έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία. ∆εν σταµατούν να πειραµατίζονται, έχοντας ήδη δηµιουργήσει περισσότερες από 230 γεύσεις – από λεµόνι και φράουλα µέχρι γαλακτοµπούρεκο και… τζατζίκι!
«Ταξιδεύουµε την µπύρα µας παντού και αυτό είναι το διαφορετικό. Βρισκόµαστε από τη µία άκρη της γης στην άλλη, όπου µας προσκαλούν στα ζυθοποιεία και εκεί παράγουµε τις δικές µας γεύσεις, τις οποίες πουλάµε στην εκάστοτε περιοχή. Είµαστε πάντα σε ετοιµότητα για ταξίδια και είναι σπουδαία η επαφή µε ανθρώπους από τόσο διαφορετικές χώρες και πολιτισµούς», λένε µιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι δύο φίλοι και συνεργάτες µοιράζονται το ίδιο πάθος και την ίδια αγάπη εδώ και πολλά χρόνια. Ξεκίνησαν δειλά το 2017, ιδρύοντας τη Seven Island Brewery, µε έναν στόχο: να ανατρέψουν τα δεδοµένα και να επαναπροσδιορίσουν τι σηµαίνει µπύρα και πόσο µπορεί κάποιος να πειραµατιστεί µε αυτήν, όπως χαρακτηριστικά λένε.
«Φτιάχνουµε εκρηκτικές, αρωµατικές και γεµάτες χαρακτήρα µπύρες για όσους δεν βολεύονται µε τα συνηθισµένα. Για όσους διψούν για κάτι αυθεντικό, ανατρεπτικό και πρωτοποριακό. ∆οκιµάσαµε κάθε τρελή ιδέα, κάθε απίθανο υλικό – από γαλακτοµπούρεκο και crème brûlée µέχρι… τζατζίκι. Τολµήσαµε ό,τι κανείς δεν είχε φανταστεί. ∆ηµιουργούµε µπύρες που δεν έχουν ξαναϋπάρξει, ούτε στην ελληνική ούτε στην παγκόσµια αγορά. Και το κοινό µας αγκάλιασε», δηλώνει ο κ. Πουγάτσιας.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Όπως εξηγούν, οι προτάσεις για να βρεθούν σε νέες πόλεις και να συνεργαστούν µε τα τοπικά ζυθοποιεία καταφθάνουν συνεχώς και πλέον έχουν δυναµική παρουσία και πωλήσεις σε σχεδόν κάθε γωνιά του πλανήτη ενώ εκτός από το να φτιάχνουν µπύρες στα …ξένα, τις στέλνουν και έτοιµες στην Κίνα, τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και σε πολλές ακόµα χώρες.
«Συνεργαζόµαστε µε µερικά από τα κορυφαία ζυθοποιεία στον κόσµο και συµµετέχουµε κάθε χρόνο σε δεκάδες φεστιβάλ craft µπύρας, όπου προσκαλούµαστε να σερβίρουµε τις δηµιουργίες µας στο ενθουσιώδες κοινό που έχουµε δηµιουργήσει µέσω της µπύρας µας. Η Χαβάη είναι από τους πιο µακρινούς προορισµούς µας και δηµιουργήσαµε εκεί, µαζί µε τις µπύρες µας, και πολλές και χρωµατιστές εµπειρίες. Επιπλέον όσο απαιτητικό είναι το κοινό µας, τόσο περισσότερο παθιαζόµαστε», επισηµαίνουν.
∆ΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Το 2017 βραβεύτηκαν ως το «Καλύτερο πρωτοεµφανιζόµενο Ζυθοποιείο στον Κόσµο». Μετρούν 15 χρυσά µετάλλια, 8 ασηµένια και 10 χάλκινα σε διαγωνισµούς στον συγκεκριµένο χώρο, ενώ πλέον η µπύρα τους θεωρείται µία από τις κορυφαίες στην κατηγορία των craft ζυθοποιείων παγκοσµίως — βάσει της προτίµησης και της αγάπης των φανατικών hopheads.
Οι νοµάδες ζυθοποιοί σύντοµα θα αποκτήσουν και τη δική τους βάση, καθώς ετοιµάζεται το ζυθοποιείο τους στην Κέρκυρα, όπου θα λειτουργεί και το παρασκευαστήριο – στρατηγείο τους. Ωστόσο, δεν σκοπεύουν να σταµατήσουν τα ταξίδια.
«Φυσικά η οµάδα µας έχει µεγαλώσει από τότε και πλαισιώνεται πλέον και από καινούργια άτοµα, που έχουν το ίδιο όραµα µε εµάς. Από την Αθήνα, είναι πλέον µαζί µας ο Χρήστος Παπαναγιώτου και από τη Θεσσαλονίκη ο Νικόλας Πουγάτσιας, ενώ συνεχώς λαµβάνουµε προτάσεις από φίλους και γνωστούς για νέες γεύσεις», σηµειώνουν και ανυποµονούν για τον επόµενο προορισµό.