Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Νικήτεια 2018

Με τον πανηγυρικό εσπερινό που τελέστηκε το βράδυ της Παρασκευής παρουσία αρκετών προσκυνητών στο ιστορικό παλιό εξωκλήσι του Αγίου Νικήτα στο Φραγκοκάστελο από τον αρχιερατικό επίτροπο Χώρας Σφακίων, πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο Κουκουνάρη και τον εφημέριο της ενορίας Καλλικράτη- Πατσιανού, πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Παπαδόσηφο, ξεκίνησαν στο παραπλεύρως γήπεδο της εορταζόμενης εκκλησίας του χωριού των Σφακίων  οι εκδηλώσεις για τα “Νικήτεια 2018”.
Mε χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός καλωσόρισε τον κόσμο κάνοντας σύντομη αναφορά στην αναβίωση των αθλητικών αγώνων των Νικητείων στο Φραγκοκάστελλο, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Είναι τιμή και χαρά για εμάς που για μία ακόμα φορά διοργανώνουμε την εκδήλωση που υπερβαίνει την έννοια ενός απλού αθλητικού γεγονότος καθώς θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε σπονδή στην ιστορία του νησιού μας και του τόπου μας.
Τα Νικήτεια αποτελούν ένα  πολυσύνθετο ιστορικό και θρησκευτικό δρώμενο που προβάλλει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των Σφακίων και της Κρήτης ολόκληρης, αφού με την διατήρηση και την καθιέρωση πανάρχαιων ηθών και εθίμων κατάφεραν να διασωθούν ως τις μέρες μας σε πείσμα του χρόνου και των αλλεπάλληλων κατακτητών του νησιού μας».
«Εμείς ως αυτοδιοίκηση δεσμευόμαστε να διατηρούμε την πολιτιστική μας παράδοση και κληρονομιά με την καθιέρωση και την αναβίωση των αγώνων αυτών αλλά και να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες άθλησης ως χρέος απέναντι στους νέους μας να τους προσφέρουμε κίνητρα και διεξόδους στρέφοντας το ενδιαφέρον τους σε δημιουργικές δράσεις»,επεσήμανε.

«Η παράδοση συνεχίζεται»
Για τα ιστορικά γεγονότα έκανε αναφορά με λεπτομερή ομιλία ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Σφακίων κ. Φίλιππος Ηλιάκης υπογραμμίζοντας: «Από την αρχαιότητα οι αγώνες και οι γιορτές, τελούνται πάντα σε χώρους γύρω από τι ιερό, το αφιερωμένο σε ξεχωριστές και ιδιαίτερα αγαπητές μορφές του χριστιανισμού που αντικατέστησαν αντίστοιχες προχριστιανικές θεότητες. Έτσι, κι εδώ, στη θέση του μικρού ναού του Αγίου Νικήτα, υπήρχε μαρμάρινος αρχαίος βωμός αφιερωμένος στο θεό Νίκειο Απόλλωνα, στα ερείπια του οποίου κτίσθηκε αργότερα τον 6ο αιώνα η βασιλική του Αγίου Νικήτα που καταστράφηκε από σεισμό έχοντας, όμως, σωθεί ένα τμήμα του ψηφιδωτού στο δάπεδο…»
Ο ίδιος, τόνισε ότι « σήμερα σε αυτό τον ιστορικό χώρο η παράδοση συνεχίζεται. Η πλειοψηφία των αγωνιζομένων μαζί με τους εφήβους είναι μικρά παιδιά, παρήγορο σημάδι καθόσον με την βοήθεια των γονιών, των δασκάλων και των γυμναστών τους μετά από λίγα χρόνια θα έχουν ζυμωθεί και θα είναι άξιοι συνεχιστές της παράδοσης».
Οι διήμερες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τον δήμο Σφακίων υπό την αιγίδα και την ευγενική χορηγία της περιφέρειας Κρήτης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα