Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στην Κρήτη: Νεαρός Σπιζαετός νεκρός από πυροβολισμό

Νεκρός από πυροβολισμό εντοπίστηκε σπιζαετός σε αγροτική περιοχή νότια της Βασιλικής του Δήμου Γόρτυνας.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας μεταξύ άλλων «Ο «Λάμπρος», ένας νεαρός Σπιζαετός1 γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2021 στο Πρασανό φαράγγι, από γνωστό αναπαραγωγικό ζευγάρι του νησιού, σημάνθηκε τον Απρίλιο του 2021 με δορυφορικό πομπό και μετά από περιπλάνηση τεσσάρων μηνών προς αναζήτηση τροφής και επικράτειας, κατέληξε πριν λίγες ημέρες (10/9/2021) νεκρός από πυροβολισμό σε αγροτική περιοχή νότια της Βασιλικής του Δήμου Γόρτυνας.
Όπως αποδείχθηκε από τη νεκροψία και τις ακτινολογικές εξετάσεις που ακολούθησαν, το αυστηρά προστατευόμενο αρπακτικό πουλί δολοφονήθηκε από βολή κυνηγετικού όπλου από σχετικά κοντινή απόσταση. Ο εντοπισμός του αετού κατέστη εφικτός χάρη στον δορυφορικό του πομπό που εξέπεμπε σήματα μετακίνησης του νεαρού Σπιζαετού ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η παρουσία και η κίνησή του τη συγκεκριμένη ημέρα (10/09/2021) στη συγκεκριμένη περιοχή, κίνησε τις υποψίες των στελεχών του έργου LIFE Bonelli eastMed και οδήγησε τον Υπεύθυνο Τηλεμετρίας στο σημείο ακριβώς που κατέληξε το πουλί. Από το γεγονός ότι δίπλα στον νεαρό Σπιζαετό βρέθηκε νεκρός και ένας Σφηκιάρης [Εικόνα 2], τον τρόπο κίνησης του αετού όπως καταγράφηκε από το σήμα του δορυφορικού του πομπού κατά τις τελευταίες ώρες πριν τον θάνατό του και τα αποτελέσματα των ακτινογραφιών συνάγεται ότι το ζώο πυροβολήθηκε την ώρα ακριβώς που είχε συλλάβει τον νεαρό Σφηκιάρη και τρεφόταν, ενώ ο θύτης φρόντισε να κρύψει το πτώμα του ζώου μακρύτερα από το σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή

Πρόκειται εμφανώς για άλλο ένα θρασύδειλο έγκλημα κατά της άγριας ζωής που καταγράφεται στο ιστορικό της Κρητικής κοινωνίας. Μια κοινωνία που δεν διστάζει να θανατώσει έναν εμβληματικό συγκάτοικό μας στο νησί, τον οποίο σε άλλες περιπτώσεις υμνεί με μαντινάδες και άλλες μορφές λαϊκής τέχνης.
Για το συγκεκριμένο περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί η αρμόδια για θέματα άγριας πανίδας Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου και ο Εισαγγελέας, με εντολή του οποίου διενεργείται προανακριτική εξέταση, ώστε να συλλεχθούν όλα τα πιθανά χρήσιμα στοιχεία (τύπος βλήματος, στίγματα από δορυφόρο και δεδομένα κινητής τηλεφωνίας) που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του δράστη και απόδοση κατηγοριών για περιβαλλοντικό έγκλημα. Το Πρόγραμμα LIFE Bonelli eastMed για την προστασία του Σπιζαετού οφείλει επίσης να ενημερώσει επισήμως σχετικά και την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να κινήσει σχετικές διαδικασίες, καθώς το περιστατικό άπτεται ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενου έργου2 και ο Σπιζαετός αποτελεί αυστηρά προστατευόμενο είδος σε διεθνές επίπεδο. »

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες