Η ουκρανική αντιπολίτευση έκανε έκκληση χθες για τη διεξαγωγή περαιτέρω διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, λίγες μόλις ώρες αφ’ ότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έκανε πρόταση στους ηγέτες αυτής να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας.
«Δεν απορρίπτουμε την πρόταση, αλλά και δεν τη δεχόμαστε», δήλωσε ο Αρσένι Γιάτσενγιουκ, ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Εξωτερικών, αναφέρει το πρακτορείο Ειδήσεων Interfax επικαλούμενο δηλώσεις του.
Τα σχόλια αυτά έκανε ο Γιάτσενγιουκ εν μέσω ενός νέου κύματος βίας. Περίπου 100 αντικυβερνητικοί ουκρανοί διαδηλωτές επιχείρησαν χθες να καταλάβουν το κτήριο που στεγάζεται το υπουργείο Ενέργειας στο κέντρο του Κιέβου, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Εντουαρντ Σταβίτσκι.
«Εγινε απόπειρα κατάληψης του κτηρίου. Περίπου 100 ένοπλοι διαδηλωτές εισέβαλαν (στο κτήριο). Τους συνάντησα και τους είπα ότι αν δεν εγκατέλειπαν ειρηνικά το κτήριο τότε θα κατέρρεε ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας», δήλωσε τηλεφωνικώς στο “Ρόιτερς” ο υπουργός.
Ο ίδιος είπε ότι οι διαδηλωτές εγκατέλειψαν το κτήριο, αλλά όπως ενημερώθηκε παρέμειναν έξω από αυτό και εμποδίζουν την είσοδο. «Αυτό που συμβαίνει είναι μία ευθεία απειλή προς ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας», είπε ο Σταβίτσκι.
Νωρίτερα χθες, ο ουκρανός μεγιστάνας Ρινάτ Αχμέτοφ -ο πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα και υποστηρικτής του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς- χαρακτήρισε “απαράδεκτη” την προσφυγή στη βία και δήλωσε ότι η μοναδική λύση για την έξοδο από την κρίση είναι οι διαπραγματεύσεις.
Στο μεταξύ, ο πάπας Φραγκίσκος έκανε χθες έκκληση για τον τερματισμό της βίας στην Ουκρανία ύστερα από τον θάνατο τουλάχιστον τριών διαδηλωτών στη διάρκεια των πρόσφατων συγκρούσεων με την αστυνομία.
«Προσεύχομαι για την Ουκρανία, ιδιαίτερα για εκείνους που έχασαν τις τελευταίες ημέρες τη ζωή τους και για τις οικογένειές τους», είπε ο πάπας Φραγκίσκος στο εβδομαδιαίο διάγγελμά του στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Οι ταραχές στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να θεωρηθούν μία αναμέτρηση ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.
Απευθύνοντας έκκληση για αλλαγή πλεύσης, ο Χέιγκ είπε ότι το ελεύθερο εμπόριο ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ε.Ε. θα ωφελούσε και τη Ρωσία και ζήτησε αυτοσυγκράτηση από τις κυβερνητικές δυνάμεις απέναντι στις φιλο-ευρωπαϊκές διαμαρτυρίες.
«Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση στην Ουκρανία. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να θεωρηθεί μία σύγκρουση Ανατολής – Δύσης», δήλωσε ο ίδιος στην τηλεόραση του “BBC”.
«Αν η Ουκρανία υπέγραφε τις συμφωνίες με την Ε.Ε., τις οποίες είχαμε προτείνει, για να έχει σχέσεις ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε., αυτό θα ωφελούσε τον ουκρανικό λαό, αλλά θα ωφελούσε και τους Ρώσους. Θα ωφελούσε ολόκληρη την περιοχή, επομένως πρέπει να υπάρξει αλλαγή της στάσης σε αυτό», πρόσθεσε.
Από την Βαρσοβία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, καταδίκασε τη «χρήση βίας και βαρβαρότητας από τις ουκρανικές αρχές κατά των διαδηλωτών». Είπε ότι αποτελεί ευθύνη της ουκρανικής κυβέρνησης να επιδιώξει έναν «ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες και την αντιπολίτευση».