Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Νέες προοπτικές για παραγωγούς στο Σέλινο

» Μέσα από πρωτοποριακή πρόταση
του Δήμου Καντάνου – Σελίνου

Νέες προοπτικές για παραγωγούς και γενικότερα ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα στο Σέλινο, δημιουργεί η ιδέα του Δήμου Καντάνου – Σελίνου για αξιοποίηση κτηρίου που βρίσκεται στην είσοδο του Ομαλού.

Ο λόγος για το κτήριο εμβαδού 800 τ.μ., το οποίο βρίσκεται πριν την είσοδο στο οροπέδιο του Ομαλού, απέναντι από τον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων, στον δρόμο από Πέτρα Σελί. Η κατασκευή του κτηρίου ολοκληρώθηκε από τον Δήμο Καντάνου-Σελίνου, στο πλαίσιο του Προγράμματος “Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου” (ΟΣΑΠΥ).
Η πρόταση αφορά στο να δημιουργηθεί ένας χώρος Μουσειακής Υποδομής και Πωλητηρίου ειδών πρωτογενούς τομέα, όπως π.χ. τυροκομικά προϊόντα, προϊόντα μελιού, τα οποία θα παρασκευάζονται και θα μεταποιούνται από ομάδες τοπικών παραγωγών μέσα στον ανακαινισμένο πλέον χώρο και θα διατίθενται προς πώληση στον χώρο αυτό.
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής των τοπικών προϊόντων αποκτώντας έτσι κάποιες γνώσεις για το αντικείμενο της παραγωγής αλλά και μοναδικές εμπειρίες για κάτι που μέχρι τώρα ήταν άγνωστο.
Όπως εξήγησε στα “Χ.ν.” ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου Αντώνης Περράκης, «είναι μια ιδέα ώστε να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους στον τόπο τους αλλά και να τους βοηθήσουμε να προβάλουν και να πουλούν τα προϊόντα τους».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο το εγχείρημα μπορεί να βασιστεί είτε σε έναν συνεταιρισμό, είτε σε ομάδα παραγωγών, σε μια ΚΟΙΝΣΕΠ ή και σε μία εταιρεία, με τον Δήμο να παραχωρεί τη χρήση του κτηρίου και να αναζητά τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να δημιουργηθεί εντός του κτηρίου μονάδα παραγωγής τυριού, εξαγωγής μελιού ή ό,τι άλλο αποφασιστεί.
«Τη χρήση θα την έχουν οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι και θα διαχειρίζονται πλέον οικονομικά το κτήριο και φυσικά τα όποια έσοδα από την εμπορική δραστηριότητα που θ’ αναπτυχθεί εκεί», εξήγησε ο κ. Περράκη.
Το συγκεκριμένο ζήτημα συζητήθηκε στη Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Επανοχώρι Σελίνου, παρουσία του Δημάρχου Αντωνίου Περράκη. Όπως έγινε γνωστό, στη συνέλευση παραβρέθηκαν επίσης, ο Αντιδήμαρχος Ανατολικού Σελίνου Νικόλαος Φιωτοδημητράκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ελευθέριος Καστανάκης, Ιωάννης Γεντεκάκης, Ευτύχιος Γναφάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Επανοχωρίου Ευτύχιος Καλαμαράκης και ο Ιωάννης Παλλήκαρης Ομ. Καθηγητής Οφθαλμολογίας, Πανεπιστήμιο των Ορέων.
Συζητήθηκε επίσης η διαχείριση της Λιμνοδεξαμενής του Ομαλού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα