Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Νέες μορφές χρηματοδότησης

Εγκρίθηκαν κοινοτικοί κανόνες για ενιαία δέσμη κανόνων που θα εφαρμοστεί στις υπηρεσίες συμμετοχικής οικονομίας (crowdfunding) στην ΕΕ, μέχρι ποσού € 5 000 000.
Αυτό σημαίνει ότι μικροαποταμιευτές μπορούν να διαθέσουν λίγα χρήματα για ένα επενδυτικό σχέδιο που τους ενδιαφέρει. Μάλιστα υιοθετήθηκαν και αυστηροί κανόνες για την προστασία των επενδυτών από οικονομικές απώλειες και τα κράτη μέλη θα είναι υπεύθυνα για την παροχή άδειας και την εποπτεία των φορέων παροχής υπηρεσιών.`
Το θέμα απασχολεί και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, όπου το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία την Τετάρτη 18/12/2019 σχετικά με τους κανόνες που θα ισχύσουν1
Η κρίση που εξακολουθεί να κυριαρχεί σε μεγάλα στρώματα των πληθυσμών στις χώρες μέλη της ΕΕ οδηγεί σταδιακά σε νέες μορφές χρηματοδότησης των επενδύσεων και αυτό σε μια περίοδο που έχουν εκμηδενιστεί τα επιτόκια καταθέσεων. Διαρκώς μεγαλώνουν τα περιθώρια παρέμβασης ακόμη και εξαιρετικά μικρών αποταμιευτών που είτε θέλουν ένα μικρό και σίγουρο εισόδημα από λίγες αποταμιεύσεις, ή κρίνουν ότι πρέπει να βοηθήσουν το συνολικό καμβά που θα βγάλει έξω από την κρίση τις δεινοπαθούσες κοινωνίες.
Η ΕΕ θα θεσπίσει σύντομα νέους κανόνες για τη βελτίωση της λειτουργίας του crowdfunding. Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της ένωσης κεφαλαιαγορών που στοχεύει στην ευκολότερη πρόσβαση σε νέες πηγές χρηματοδότησης.
Έστω και καθυστερημένα το Crowdfunding έχει ήδη θεσπιστεί στην Ελλάδα2.
Το crowdfunding -ή αλλιώς, «συμμετοχική χρηματοδότηση»– είναι μία νέα μέθοδος για την άντληση πόρων από έναν μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων για ένα θέμα, ζήτημα ή ιδέα. Το crowdfunding αποτελεί μια διαδικασία που υλοποιείται μέσω του διαδικτύου και προωθείται με διάφορους, απλούς και χαμηλού κόστους, τρόπους.
Οι βασικές μορφές crowdfunding είναι:
• Crowdfunding για δωρεές (donation crowdfunding): Παράδειγμα crowdfunding για δωρεές είναι η πλατφόρμα: www.act4greece.gr
• Crowdfunding για επενδύσεις. Διακρίνουμε δύο βασικές μορφές, μέσω ιδιωτικού δανεισμού (lending crowdfunding) και αφορά τον δανεισμό μιας επιχείρησης από ιδιώτες για την υλοποίηση ενός επενδυτικού σχεδίου, για κεφάλαιο κίνησης ή για την υλοποίηση ενός project. Η δεύτερη μορφή είναι Crowdfunding για την απόκτηση εταιρικού μεριδίου ή μετοχών(equity crowdfunding). Οι επενδυτές αποκτούν μερίδιο στην εταιρεία ή την επιχείρηση δίνοντας αντίστοιχο χρηματικό ποσό.
Παράδειγμα crowdfunding για επενδύσεις είναι η πλατφόρμα https://www.crowdfunder.com/
• Crowdfunding για προαγορά (presales). Είναι η περίπτωση όπου για να επιτευχθεί η κατασκευή ενός προϊόντος η εταιρία ζητάει την προαγορά ορισμένων τεμαχίων, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η γραμμή παραγωγής.
Στην Ελλάδα έχουν θεσμοθετηθεί 2 νομοθετικές πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια για το Crowdfunding. Η μια με το νόμο 4351/2015 και αφορά δωρεές και η άλλη με το νόμο 4416/2016 για το crowdfunding για επενδυτικούς σκοπούς.
Το Crowdfunding αποτελεί ολοένα και περισσότερο μια εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, καθώς και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης. Ένας πάροχος υπηρεσιών crowdfunding λειτουργεί μια ψηφιακή πλατφόρμα ανοιχτή στο κοινό για να διευκολύνει τους υποψήφιους επενδυτές ή δανειστές που ταιριάζουν με τις επιχειρήσεις που αναζητούν χρηματοδότηση.
Αναμένεται να εξαλειφθούν τα εμπόδια που έχουν οι εν λόγω πλατφόρμες να λειτουργούν διασυνοριακά, εναρμονίζοντας τις ελάχιστες απαιτήσεις όταν λειτουργούν στην εγχώρια αγορά τους και σε άλλες χώρες της ΕΕ με την υιοθέτηση των νέων κανόνων. Θα αυξήσουν επίσης την ασφάλεια δικαίου μέσω κοινών κανόνων προστασίας των επενδυτών.
Το Crowdfunding είναι μια αναδυόμενη εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης που συνδέει, συνήθως μέσω του Διαδικτύου, όσους μπορούν να δώσουν, να δανείσουν ή να επενδύσουν χρήματα απευθείας με εκείνους που χρειάζονται χρηματοδότηση για ένα συγκεκριμένο έργο. Για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και άλλες ΜΜΕ, ο τραπεζικός δανεισμός είναι συχνά δαπανηρός ή δύσκολος στην πρόσβαση λόγω έλλειψης πιστωτικού ιστορικού ή έλλειψης απτών εγγυήσεων. Το Crowdfunding μπορεί να αποτελέσει χρήσιμη πηγή χρηματοδότησης υποκατάστασης, ιδίως στα αρχικά στάδια της επιχείρησης.
Οι κανόνες που έχουν συμφωνηθεί παρέχουν υψηλό επίπεδο προστασίας των επενδυτών, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη το κόστος συμμόρφωσης των παρόχων. Το κείμενο καθορίζει κοινές απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας, πληροφόρησης και διαφάνειας. Περιλαμβάνει επίσης ειδικές απαιτήσεις για μη εξελιγμένους επενδυτές. Ταυτόχρονα, οι κανόνες για τις επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού συνεταιρισμού θα προσαρμοστούν ανάλογα με το αν παρέχουν τη χρηματοδότησή τους υπό τη μορφή δανείου ή επένδυσης (μέσω μετοχών και ομολόγων που εκδίδει η εταιρεία που συγκεντρώνει κεφάλαια).
Το πλαίσιο καθορίζει κοινούς κανόνες έγκρισης και εποπτείας για τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) θα έχει ενισχυμένο ρόλο για τη διευκόλυνση του συντονισμού και της συνεργασίας μέσω ενός δεσμευτικού μηχανισμού διαμεσολάβησης διαφορών και της ανάπτυξης τεχνικών προτύπων.
Αναμένεται η τεχνική οριστικοποίηση, και εμείς ελπίζουμε ότι πολλοί Έλληνες που δεινοπαθούν να βρουν ελάχιστους επενδυτικούς πόρους μπορεί να τους βρουν πλέον από τη νέα αυτή μορφή χρηματοδότησης.
Για περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλευτούν την ακόλουθη διεύθυνση στο Διαδίκτυο: https://www.crowdfunder.com/wleepay/invest


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα