Στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και στις «οικονομικές αλληλεξαρτήσεις» με ευρωπαϊκές χώρες να αντιτίθεται σε σκληρά μέτρα σε βάρος της Μόσχας, αναφέρονται σήμερα αμερικανικά ΜΜΕ. Σε γενικές γραμμές, εκτιμάται ότι η αντιπαράθεση Ρωσίας-Δύσης περικλείει «πολλούς κινδύνους» για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια, με ορισμένους κύκλους να υποστηρίζουν την αποστολή νατοϊκής βοήθειας στην Ουκρανία.
Η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα για «νέα μέτρα» που πλήττουν τον «εσωτερικό κύκλο» του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως σημειώνεται. Μεταξύ άλλων, τονίζεται η θέση του Λευκού Οίκου ότι αν υπάρξει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επιβληθούν κυρώσεις σε «βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας», προβάλλοντας παράλληλα την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης ότι «η διεθνής κοινότητα έχει ενοποιηθεί στη θέση ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την παράνομη παρέμβαση και τις προκλητικές ενέργειες στην Ουκρανία».
Η Νιου Γιορκ Τάιμς, αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, επισημαίνει ότι οι κυρώσεις αναμένεται να ανακοινωθούν ίσως και σήμερα και θα στοχεύουν σ’ έναν αυξημένο αριθμό επιχειρηματιών συνεργατών του Ρώσου προέδρου, όπως επίσης και συγκεκριμένες εταιρείες. Τα μέτρα θα επιβάλλουν επίσης κυρώσεις σε εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας προς τη ρωσική βιομηχανία άμυνας, σύμφωνα με αξιωματούχους που δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες.
Και ενώ ορισμένοι από τους συμβούλους του προέδρου Ομπάμα τον προέτρεψαν για επιβολή κυρώσεων σ’ ολόκληρους τομείς της ρωσικής οικονομίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αμερικανός ηγέτης αποφάσισε προς το παρόν να μην προβεί σε ανάλογα μέτρα, γνωρίζοντας την αντίθεση ευρωπαϊκών κρατών που έχουν υψηλά οικονομικά συμφέροντα έναντι της Ρωσίας, ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι.
Ο Ντέιβιντ Κράμερ, πρόεδρος του Freedom House και πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους, δήλωσε ότι «ενώ θα ήταν καλή ιδέα η επιβολή κυρώσεων από κοινού με την ΕΕ, οι ΗΠΑ πρέπει απλώς να ηγηθούν και να μην σπαταλούν χρόνο προσπαθώντας να παρουσιάσουν μια ενιαία προσέγγιση. Είναι ευκολότερο για εμάς (τους Αμερικανούς) να το πράξουμε συγκριτικά με τους Ευρωπαίους και αυτοί θα ακολουθήσουν, επί όσο χρονικό διάστημα εμείς καθοδηγούμε».
Η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, σε κύριο άρθρο της, επικρίνει την κυβέρνηση Ομπάμα και την ΕΕ για την έως σήμερα «στάση αυταπάτης» που τηρούν στο θέμα της αντιμετώπισης των «επεκτατικών τάσεων» της Ρωσίας και του προέδρου Πούτιν.
Συγκεκριμένα, η σύνταξη της εφημερίδας υποστηρίζει ότι «η αρχή της στρατηγικής σοφίας είναι να κατανοήσουν ΗΠΑ και ΕΕ ότι η Ρωσία του κ. Πούτιν δεν είναι μια δύναμη (. . .) με περιορισμένες εδαφικές διεκδικήσεις, αλλά ένα απολυταρχικό καθεστώς αποφασισμένο να ξαναγράψει τους κανόνες στην Ευρώπη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο».
Στη συνέχεια, διατυπώνεται η άποψη ότι για το λόγο αυτό, η Δύση πρέπει να λάβει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα μέτρα για να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα, καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα θα μπορούσε να εξουσιοδοτήσει το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας να εγκρίνει όλες τις προτάσεις για εξαγωγή ρευστοποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. Πάνω απ’ όλα, όπως υποστηρίζεται, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ οφείλουν να κινηθούν γρήγορα για να αναζωογονήσουν τις δυνάμεις και την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ, καταρχήν ενισχύοντας το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ που δεσμεύει όλα τα κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να απαντήσουν σε περίπτωση επίθεσης σε κάποιο μέλος.
Τέλος, επισημαίνεται ότι αν και η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ πρέπει να αποστείλουν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, προκειμένου να σκεφθεί ο κ. Πούτιν διπλά αναφορικά με το κόστος μιας νέας εισβολής. «Ο πρόεδρος Ομπάμα», σημειώνεται στο άρθρο, «ίσως σκέφτεται ότι αυτό θα είναι υπερβολικά προκλητικό, αλλά την ίδια στιγμή, οτιδήποτε διαφορετικό, το Κρεμλίνο το εκλαμβάνει ως αδυναμία».