Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Νέες κινητοποιήσεις από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά

Νέα κινητοποίηση πρόκειται να πραγματοποιήσουν αύριο Παρασκευή στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων μαθητές και εκπαιδευτικοί του Εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά που διαμαρτύρονται για τη συγχώνευση 5 τμημάτων του σχολείου τους με το Εσπερινό ΕΠΑΛ Χανίων.
H παράσταση διαμαρτυρίας θα γίνει στις 1 το μεσημέρι, ενώ όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι μαθητές είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν και σε κατάληψη των γραφείων.
Ειδικότερα, όπως σημειώνουν σε ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος του
Μαθητικού Συμβουλίου του Εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά Μανώλης Μαλανδράκης και η γραμματέας Αμαλία Τσακάκη, την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση για το πρόβλημα των ολιγομελών τμημάτων «που παραμένουν συγχωνευμένα, παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν ότι το ζήτημα θα επιλυθεί και ότι οι 40 μαθητές που θίγονται άμεσα θα επιστρέψουν στο σχολείο τους».
«Δυστυχώς, το Υπουργείο και οι ιθύνοντες δεν έχουν προβεί σε καμία κίνηση και οι μαθητές μας εδώ και δύο μήνες είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Πλέον κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους, την τελευταία πριν το απολυτήριο. Και αναρωτιόμαστε αν οι υπεύθυνοι, με τη στάση τους αυτή, έχουν συνειδητοποιήσει ότι στρέφονται κατά ανθρώπων που έχουν κάνει υπερπροσπάθεια τα τελευταία χρόνια, για να πάρουν ένα απολυτήριο, το οποίο τώρα τους στερούν», σημειώνουν και συμπληρώνουν: «Το Υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να βοηθά και όχι να στέκεται εμπόδιο σε ανθρώπους, που θέλουν να μπουν στην εκπαίδευση. Εξοικονομώντας καθηγητές, μετρώντας χιλιομετρικές αποστάσεις, βάζοντας στο ζύγι μαθητές και σχολεία, αναρωτιόμαστε αν μένουν ικανοποιημένοι από το λογαριασμό στο τέλος ή αν θυμούνται ποτέ ότι όλα αυτά δεν ταιριάζουν με τις αξίες που πρεσβεύουν».
Συνεχίζοντας οι μαθητές εκφράζουν την οργή και την απογοήτευσή τους για την κατάσταση αυτή. «Θέλουμε να θυμίσουμε ότι οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν ανθρώπους. Και επειδή ο χρόνος είναι χρήμα όπως θα σκέφτονται σίγουρα όσοι κάνουν τους λογαριασμούς- θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι χωρίς άλλη καθυστέρηση θα ξαναπιάσουμε τον αγώνα από κει που τον αφήσαμε, όταν μας υποσχέθηκαν ότι το ζήτημα θα επιλυθεί», αναφέρουν.
Παράλληλα, τονίζουν ότι ο αγώνας τους θα κλιμακωθεί, ενώ καλούν για συμπαράσταση στην κινητοποίηση της Παρασκευής τον Δήμο Πλατανιά, «ο οποίος δια του δημάρχου μάς ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το τέλος της ημέρας θα κλείσει τις υπηρεσίες του συμπαραστεκόμενος στον αγώνα που κάνουμε», αλλά και όλους τους φορείς, τα πολιτικά κόμματα, την ΕΛΜΕ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Διαμαρτυρία και από το Ελος
Τη διαμαρτυρία του εκφράζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελους – Λίμνης – Λουχίου για το θέμα της μοριοδότησης των σχολείων της περιοχής.
Οπως αναφέρει, «μέχρι πρότινος, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Έλους του Δήμου Κισσάμου συγκαταλεγόταν στα δυσπρόσιτα Σχολεία και αποτελούσαν πόλο έλξης για τους εκπαιδευτικούς. Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η μοναδική σχολική μονάδα στην Δημοτική Ενότητα Ινναχωρίου να επανδρώνεται εγκαίρως από Νηπιαγωγούς και Δασκάλους και να μην παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία του. Με υπουργική απόφαση, το Σχολείο μας παύει να ανήκει στα δυσπρόσιτα. Μια απόφαση άκρως αυθαίρετη και απολύτως άδικη. Η ξαφνική αυτή αλλαγή μας λυπεί, πολύ δε περισσότερο γιατί διαφαίνεται ο κίνδυνος της μη έγκαιρης στελέχωσης του σχολείου από εκπαιδευτικούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μαθητές μας και τα μαθησιακά αποτελέσματα».
Ακόμα σημειώνει ότι «είναι διάχυτος ο φόβος της υποστελέχωσης του σχολείου από εκπαιδευτικό δυναμικό ή της καθυστερημένης τοποθέτησής του, αφού εκ προοιμίου το σχολείο μας θα απορρίπτεται από τις πρώτες επιλογές των αναπληρωτών Νηπιαγωγών και Δασκάλων, οι οποίοι θα προτιμούν και θα δηλώνουν περιοχές που προσφέρουν διπλασιασμό της προϋπηρεσίας τους. Επιπρόσθετα, είναι άξιο απορίας το γεγονός πως σχολεία όπως π.χ. της Κανδάνου, χαρακτηρίζονται ως δυσπρόσιτα, αφού στον ίδιο Νομό, σε περιοχές με ίδιο υψόμετρο, με την ίδια χιλιομετρική απόσταση από τα Χανιά αναπτύσσονται εκπαιδευτικοί δυο ταχυτήτων, που θα υπηρετούν άλλοι σε χαρακτηρισμένα δυσπρόσιτα και άλλοι σε μη δυσπρόσιτα σχολεία του ίδιου τόπου. Μήπως, τελικά, θα πρέπει να εξετασθεί η αναφερόμενη αδικία;».
Καταλήγοντας ζητά «ενέργειες για την άμεση άρση της άδικης αυτής αποφάσεως του Ελους και να επανενταχθούν τα σχολεία ξανά στην κατηγορία των δυσπρόσιτων».
Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεώργιος Κ. Τζανακάκης και ο γ. Γραμματέας Νικόλαος Ι. Κυριτσάκης.

Κάλεσμα από ΕΛΜΕ
Σε κινητοποίηση στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων καλεί εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές η ΕΛΜΕ Χανίων σήμερα στη 1 μ.μ. και για το λόγο αυτό κηρύσσει δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι.
Οπως τονίζει, «η πολιτική των συγχωνεύσεων – καταργήσεων τμημάτων και ειδικοτήτων σε όλα τα σχολεία της χώρας συνεχίζεται. Το υπουργείο παιδείας εξακολουθεί να μην εγκρίνει -παρά τις τεκμηριωμένες και αιτιολογημένες προτάσεις των σχολείων- δεκάδες τμήματα στα ΕΠΑΛ, καταργεί στην πράξη τα μορφωτικά δικαιώματα, κλείνει την πόρτα του δημόσιου σχολείου για δεκάδες μαθητές – εργαζόμενους.
Στο νομό Χανίων δεν έχουν εγκριθεί και καταργούνται – συγχωνεύονται : Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά : Γ Δομικών, Δ Δομικών, Δ Φυσικοθεραπείας , Δ Γεωπονίας.
Παράλληλα τα προβλήματα στη λειτουργία των ΕΠΑΛ συνεχίζονται αμείωτα. Συγκεκριμένα στο Ναυτιλιακό τομέα του 1ου ΕΠΑΛ Χανίων λείπουν απ την αρχή της χρονιάς 2 καθηγητές ειδικότητας με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην έχουν ξεκινήσει να διδάσκονται ακόμα το πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα «Ναυτικό Δίκαιο»! Στο ΕΠΑΛ Κισάμου υπάρχουν αυτή τη στιγμή 4 κενά εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα οι μαθητές στον τομέα υγείας να μην έχουν ξεκινήσει να διδάσκονται κανένα μάθημα ειδικότητας. Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλα τα ΕΠΑΛ με χαμένες ώρες, με μαθήματα που δεν γίνονται ακόμα και για τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Πόσο… ισόβια είναι τα ισόβια;

Όταν ακούμε για «ποινή ισόβιας κάθειρξης» θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται επί της ουσίας για ποινή κάθειρξης 16 ετών που είναι και η...

Ανησυχητικά στοιχεία για τη σύφιλη στα Χανιά

Επανεμφάνιση της σύφιλης για μια σειρά από λόγους καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και σε τοπικό επίπεδο με βάση έρευνα - μελέτη της Μονάδας Νεογνών...

Σωτήριες επεμβάσεις στην Α΄Χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων

Πολύτιμο ιατρικό έργο επιτελεί η Α’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων σώζοντας εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Τα “Χανιώτικα νέα”, συνεχίζοντας την παρουσίαση του έργου που...

1978: Απατεώνας συνελήφθη στα Χανιά – Εμφανιζόταν σαν γαμπρός

44 χρόνια πριν και στα Χανιά είχε προκαλέσει “σούσουρο” η σύλληψη ενός άντρα ο οποίος παρουσιαζόταν ως… γαμπρός αν και έγγαμος με παιδιά! Αναφέρει το...

Επί σκηνής το έπος της Μάχης της Κρήτης

Την αναβίωση του επικού αγώνα της Μάχη της Κρήτης επί σκηνής μέσα από τις διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων μας και των ανθρώπων...

Υπερήλικας παρέσυρε με το αυτοκίνητό του 16χρονη μαθήτρια

Αυτοκίνητο που οδηγούσε 91 ετών άνδρας παρέσυρε 16χρονη, έξω από τα Άνω Πορόια Σερρών. Η ανήλικη, που σύμφωνα με την αστυνομία είναι ισπανικής καταγωγής και...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα