Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η νέα Κ.Α.Π. και η ελληνική κτηνοτροφία

Η νέα Κ.Α.Π. έχει χάσει όλα τα “κοινά” χαρακτηριστικά της και αυτό ενέχει τον κίνδυνο για μερική ή ολική επανεθνικοποίησή της μετά το 2020. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα, το οποίο συμμερίζομαι, που υπάρχει στην εισήγηση του κ. Γιάννη Κολυβά, προϊσταμένου τα τελευταία 30 χρόνια του γραφείου της ΠΑΣΕΓΕΣ στις Βρυξέλλες. Αρα και βαθύ γνώστη της Κ.Α.Π. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω και αυτήν την εισήγηση στη συνδιάσκεψη που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας την περασμένη εβδομάδα. Ας δούμε τι γίνεται με τη νέα Κ.Α.Π.

Σύμφωνα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο αποφασίσθηκε πριν λίγες εβδομάδες, για την περίοδο 2014 – 2020, τόσο ο πυλώνας των άμεσων ενισχύσεων, όσο και τα διαρθρωτικά μέτρα (πυλώνας αγροτικής ανάπτυξης) εμφανίζουν σοβαρή μείωση, εκεί που λογικά αναμέναμε να δούμε αυξητικές τάσεις, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση (βλέπε γράφημα 1).
Στην ομιλία του ο κ. Κολυβάς επεσήμανε τα ακόλουθα:

Ανακατανομη ενισχυσεων
Ολα τα κράτη μέλη με ενισχύσεις ανά εκτάριο (=10 στρέμματα) χαμηλότερες του 90% του μέσου όρου της Ε.Ε. θα καλύψουν το 1/3 της διαφοράς μεταξύ του τρέχοντος επιπέδου και του μέσου όρου της προσεχούς προγραμματικής περιόδου
Κερδισμένοι (2013-2020): Λετονία (+107%), Εσθονία (+67%), Ρουμανία (+50%), Βουλγαρία (+37%), Λιθουανία (+36%)
Χαμένοι : Ολλανδία (-18,4%), Βέλγιο (-17,8%), Δανία (-16%), Ιταλία (-15,2%), Γερμανία (-14,3%), Γαλλία (-12,7%)
Ελλάδα: Από 2,22 δισ. € (2013) σε 1,95 δις € το 2020, μείωση κατά 12%.
Πιστεύω ότι στο σημείο αυτό θα υπενθυμίσω στους αναγνώστες μας, ότι δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να επιστρέψουμε στο κοινοτικό ταμείο λεφτά, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και ο πρώτος που πρέπει να το μάθει είναι η ελληνική δημόσια υπηρεσία, ήτοι το υπουργείο γεωργίας.

Πρασινισμα της Κ.Α.Π.
Αν και έχουν αμβλυνθεί κάπως οι απαιτήσεις για τον λεγόμενο οικολογικό προσανατολισμό των ενισχύσεων (πρασίνισμα) η υποχρεωτική διατήρηση του “οικολογικού συντελεστή” στο 5% και από το 2017 στο 7% θα θέσει εκτός παραγωγής σημαντικό μέρος καλλιεργήσιμων εκτάσεων (απώλεια διατροφικού παραγωγικού δυναμικού). Στο σημείο αυτό θα υπενθυμίσω στους αναγνώστες μας, ότι στο προχθεσινό άρθρο μας για την αιγοπροβατοτροφία, είχαμε αναφερθεί στην αρνητική αυτή εξέλιξη.

Ενεργοι αγροτες
Οφείλεται να ενισχυθεί ο “αρνητικός κατάλογος” που αποκλείει από τις ενισχύσεις δραστηριότητες που δεν εντάσσονται στον ορισμό των “ενεργών γεωργών”.
Πρέπει, στο μέτρο του επιτρεπτού, να αποκλειστεί η δυνατότητα χαρακτηρισμού ως “ενεργών γεωργών” εκείνων των οποίων οι ενισχύσεις υπερβαίνουν κατά 5% μόνο το εισόδημα από μη-γεωργικές δραστηριότητες
Πρέπει, στο μέτρο του επιτρεπτού, να αποκλειστεί κάθε κίνδυνος να λαμβάνουν ενισχύσεις δικαιούχοι που δεν ασκούν ουσιαστικά καμία γεωργική δραστηριότητα.

Επιλεξιμες εκτασεις για ενισχυση
Στο γράφημα 2 φαίνεται η κατανομή στις διάφορες κατηγορίες επιλέξιμων εκτάσεων.

Ενδεικτικη διαρθρωση αμεσων ενισχυσεων  Κ.Α.Π. 2014-2020
Για τα έτη που έρχονται , φαίνονται  πίνακα 1 οι άμεσες ενισχύσεις.
Από τα χρήματα αυτά πρέπει να ικανοποιηθούν οι Ελληνες παραγωγοί και κτηνοτρόφοι

Κατανομη των πιστωσεων γεωργιας και κτηνοτροφιας
Στον πίνακα 2 διακρίνουμε την τεράστια διαφοροποίηση μεταξύ βοσκοτόπων και καλλιεργούμενων εκτάσεων, ως προς την κατανομή των πιστώσεων. Αυτό δεν είναι παράλογο, αν κρίνει κανείς από την “προσπάθεια” που απαιτείται να καταβληθεί, μεταξύ καλλιεργούμενων και μη καλλιεργούμενων εκτάσεων. Το αναφέρουμε όμως, διότι είναι ένα πρώτης τάξεως διαπραγματευτικό εργαλείο για να απαιτηθούν πρόσθετοι πόροι για την κτηνοτροφία, τουλάχιστον με αέριες φυτεύσεις, ώστε να εμπλουτιστούν κατάλληλα τα εδάφη που βρίσκονται στις ζώνες ημιορεινής και ορεινής περιφέρειας.
Το πρόβλημα που γίνεται ολοένα και περισσότερο γνωστό είναι η σταδιακή επανεθνικοποίηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, που δεν είναι ορατή με “γυμνό οφθαλμό” χρειάζεται επαγρύπνηση, διότι οι χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση έχουν και τις περισσότερες ανάγκες να καλύψουν για τον αγροτικό τους τομέα. Θα αναλύσουμε τα συμπεράσματα αυτά σε ένα καθολικό σημείωμά μας στο εγγύς μέλλον.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα