Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Nέα χρονιά, νέες προκλήσεις

Το 2020 είναι μια χρονιά – σταθμός εξελίξεων σε πολιτικό, κοινωνικό και κυρίως στο διεθνές επίπεδο! Σταθμός στη χώρα μας θα είναι η σχέση της με τα γεωστρατηγικά σχέδια και η εμπλοκή της σε παιχνίδια σκοπιμοτήτων που διαδραματίζονται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο! Εξ ανατολάς υπάρχουν οι αιώνιοι εχθροί μας που πάντα βρίσκουν τρόπους να προκαλούν και να εξωτερικεύουν τα ανθελληνικά τους ένστικτα! Ούτε μια μέρα δεν πέρασε την προηγούμενη χρονιά που να μην παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά και να μην παρενοχλήσουν τα ελληνικά αλιευτικά σκάφη που αλίευαν στα χωρικά μας ύδατα! Δεν έπαψαν να δημιουργούν, τεχνηέντως, αμφισβητούμενες περιοχές και θαλάσσιες γκρίζες ζώνες, στοχεύοντας πάντα σε πολλαπλά οφέλη από τις περιβόητες ΑΟΖ! Η πρόσφατη συμφωνία – φιάσκο του Ερντογάν με τον υπό διωγμό και αμφισβητούμενο πρόεδρο της Λιβύης, με την από κοινού εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, κατέδειξε την προκλητικότητα και το θράσος του Τούρκου προέδρου! Σε μια τεράστια θαλάσσια έκταση που εκτείνεται από την Τουρκία, ως τη Λιβύη, παραβλέποντας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και τις διεθνείς επικυρωμένες και αδιαμφισβήτητες συμβάσεις, ο Σουλτάνος υπέγραψε αυτή συνεργασία, αψηφώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου! Ουσιαστικά απορρίπτει με αυτή του την κίνηση κάθε προσπάθεια καλής θέλησης και ειρηνικής συνύπαρξης με την ελληνική πλευρά, δημοσιοποιώντας πάντα τις απειλητικές του δηλώσεις, ενώπιον φανατικών οπαδών του, σε τεράστιες κατασκευασμένες συγκεντρώσεις! Οι ενέργειές του, αφενός μεν, αποσκοπούν να φανατίσουν το πλήθος και για λόγους εσωτερικής επιρροής, για να φαίνεται ο κυρίαρχος των πάντων και αφετέρου να φαίνεται ο Δερβέναγας της περιοχής ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ανατολή και με μια υστεροφημία του ηγέτη της ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας! Η πολιτική αυτή να θέλει να εδραιώσει την ηγεμονία του σε μια περιοχή όπου όλοι οι γείτονές του είναι εναντίον του, να θέλει να «πυροβολεί» γύρω γύρω, να εξαπολύει απειλές και εκβιαστική προπαγάνδα, έχει επίσης ένα επιδιωκόμενο μεγάλο στόχο! Να μπορεί με αυτόν τον τρόπο να αποσπά από την Ε. Ε. τεράστια κονδύλια τα οποία στη συνέχεια να τα χρησιμοποιεί, υποτίθεται, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν κατακλύσει την Τουρκία, πριν τους αμολήσει στο Αιγαίο και την Ευρώπη!
Η χώρα μας παρόλο που έχει δείξει πολιτικές καλής θέλησης για συνεργασίες και τρόπους προσέγγισης της ενταξιακής πολιτικής της Τουρκίας, η άλλη πλευρά «αγρόν ηγόρασε», εξακολουθώντας να υποστηρίζει το…χαβά της! Η υποχωρητικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφήνει ελεύθερο το πεδίο για να μπαίνει ο «λύκος» στο μαντρί και να …αλωνίζει! Αντί να επιβάλλει κυρώσεις και να λάβει αυστηρά μέτρα κατά της Τουρκίας, όταν βλέπει, μάλιστα, ότι μια χώρα μέλος της Ε. Ε. απειλείται από μια άλλη χώρα, αρκείται μόνο σε απλές δηλώσεις υποστήριξης και συμπάθειας! Εδώ φαίνεται η αδυναμία του θεσμικού πλαισίου της Ε.Ε. το οποίο ορίζει χαλαρά, την προστασία και την ασφάλεια των εξωτερικών μας συνόρων που είναι και τα σύνορα της Ε.Ε. ! Στην Ελλάδα περισσότερα και πιο ουσιαστικά στηρίγματα έρχονται από τρίτες χώρες (Αίγυπτος, Ισραήλ), παρά από την «μάνα» Ευρώπη! Η χώρα μας για άλλη μια φορά νιώθει ωσάν αδύναμος κρίκος, ως μη συνεκτικός θεσμός, ανάμεσα στις χώρες της Ε. Ε. ! Θεωρεί πως πολλές φορές από τη μια αδικείται έναντι των χωρών της πλούσιας Ευρώπης του Βορά και από την άλλη, ενώ απειλείται, δεν έχει ουσιαστική βοήθεια!
Αυτό που χρειάζεται, σήμερα, κατά τη γνώμη μού, είναι η ψυχραιμία και όχι η παγίδευση σε μια ατέρμονη και απαντητική απολογία στους Τούρκους, αλλά και η μη επιδίωξη οίκτου από άλλες χώρες, ως μια χώρα που δεν έχει τη θωράκιση για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε επιβουλή! Επιπλέον, χρειάζεται αλλαγή εξωτερικής πολιτικής στη βάση μηδενικής ανοχής και καμιάς αμφισβήτησης ή συζήτησης για το σύνολο των κυριαρχικών μας κεκτημένων δικαιωμάτων σε αέρα, θάλασσα και στεριά, τα οποία είναι απαράβατα από το διεθνές δίκαιο!
Η χώρα μας έχει τη δύναμη αλλά θα πρέπει και να την υποστηρίζει!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα