Κυριακή, 16 Ιανουαρίου, 2022

Μπόρις Τζόνσον ο υπαναχωρών

Τελειώνει ο Δεκέμβρης και ο Μπόρις Τζόνσον παίζει το τελευταίο χαρτί με την Ε.Ε. να βγει από την τροχιά της με μια “καλή συμφωνία” και όχι “άτακτα” γιατί αν αυτό γίνει, θα δημιουργηθεί χαώδης πολιτική και οικονομική καταστροφή. Οι Βρετανοί, που αποφάσισαν απ’ τον Ιανουάριο να φύγουν οριστικά απ’ την Ε.Ε. βλέπουν, ότι τελειώνουν τα ψέματα και η μεταβατική περίοδος που υπήρχε ως την 31/12/20.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τη Μέρκελ με τη Φον Ντερ Λάϊεν και με τον Μακρόν, να βρουν μηχανισμό, που θα ισχύσει στις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες Μ. Βρετανίας – Ε.Ε. Οι Βρυξέλλες πίεζαν τον Τζόνσον να υπογράψει την τελική συμφωνία. Δεν ήθελαν νά ’χουν συνέχεια με τη Ντάουνιγκ Στρητ 10 και είναι αυτοί που αποφασίζουν ότι η τελωνειακή σύνδεση μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας, που είναι ακόμα ενεργή τελειώνει οριστικά στο τέλος του 2020.
Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες με πρώτο τον πρ/ργό του Λουξεμβούργου προτιμούν, να τελειώσει το ζήτημα “χωρίς συμφωνία, παρά από μια κακή συμφωνία”.  Υπ’ όψιν και ότι απ’ το 2021 οι Βρετανοί θ’ αρχίσουν συζητήσεις με τις Ευρωπαϊκές χώρες σε διμερές επίπεδο για εμπορικές συναλλαγές. Ο αντιευρωπαϊσμός θα ενδυναμωθεί και η Βρετανία, ίσως βρεθεί, εγκλωβισμένη στο νησί της και η οικονομία της θα υποστεί σοβαρό κλωνισμό και στην κοινωνία θ’ αναπτυχθεί ένα νέο είδος έξαρσης εθνικισμού.
Μέσα, λοιπόν, στην πανδημία του κορωνοϊού το Λονδίνο τίθεται αναγκαστικά σε συναγερμό ν’ ανακαλύψει τρόπο συντεταγμένης εξόδου με κάποια συμφωνία για το εμπόριο και την ασφάλεια. Ο διαπραγματευτής της εξόδου Μισέλ Μπαρνιέ είναι απαισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, παρά του ότι η κυβέρνηση Τζόνσον αποδέχθηκε “μηχανισμό μονομερών μέτρων” ώστε να αποτραπεί “άτακτο Brexit” μέχρι η Βρετανία και τα μέλη της Ε.Ε. επικυρώσουν τη συμφωνία εντός του 2021.
Ωστόσο οι πλέον χαμένοι θα είναι οι Βρετανοί πολίτες, καθώς ενδέχεται, αν προκύψει έξοδος χωρίς κάποια εμπορική συμφωνία, να επιβληθούν δασμοί και ποσοστώσεις στις εισαγωγές, οπότε φοβούνται αυξήσεις και ελλείψεις τροφίμων και αγαθών. Ηδη οι καταναλωτές έσπευσαν, ν’ αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεχόταν να εξασφαλισθεί ένα εξάμηνο μέσα στο 2021 για τις αεροπορικές και χερσαίες μεταφορές, εφόσον το επιθυμούσε και το Λονδίνο, πράγμα για το οποίο, ενώ ο Τζόνσον το είχε απορρίψει εξ αρχής, τελικώς υπανεχώρησε και δέχθηκε, η συμφωνία να γίνει με παζάρια, να συνεχισθούν οι συνομιλίες για τα σημαντικά ζητήματα. Είναι για τις μετακινήσεις τις εμπορικές συναλλαγές, που ανέρχονται σε ένα δισ. δολάρια το χρόνο και το δικαίωμα αλιείας των Ευρωπαίων στα βρετανικά ύδατα της Μάγχης. Ενα άλλο θέμα που ανακύπτει, είναι ο έλεγχος τήρησης της συμφωνίας αν παραβιαστεί μια φορά να μην γίνει και δεύτερη, οπότε να προβλέπεται θωράκιση με ρήτρες και άλλα ένδικα μέτρα.
Εκτιμάται πάντως, ότι το οικονομικό πλήγμα, που θα υποστούν και οι δύο πλευρές της Μάγχης, οτιδήποτε και αν συμβεί την 31/12/20 θα είναι ανυπολόγιστο για τη Βρετανία καθώς βιώνει τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της, λόγω της πανδημίας, όπου ο εμπορικός κόσμος έπαιξε σημαντικό ρόλο εκλιπαρώντας τον Μπόρις Τζόνσον, να δεχθεί τις απόψεις των Ευρωπαίων.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα