28.7 C
Chania
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025

“Μπλόκο” φοιτητών

2Ένταση επικράτησε χθες το μεσημέρι στον χώρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Δυτικής Κρήτης όταν φοιτητές που αντιδρούν στον νέο οργανισμό λειτουργίας του Πολυτεχνείου Κρήτης πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στον χώρο που ήταν προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου της Διοίκησης του Πολυτεχνείου.
Η κινητοποίηση είχε ως συνέπεια να ματαιωθεί η συνέντευξη Τύπου, ενώ η ένταση μεταφέρθηκε στον δρόμο όπου φοιτητές μπήκαν μπροστά από το αυτοκίνητο που επιβιβάστηκε ο κ. Διγαλάκης ζητώντας να επαναλειτουργήσει άμεσα η λέσχη σίτισης, την οποία -όπως υποστηρίζουν- έκλεισε η Διοίκηση ως αντίδραση στις φοιτητικές κινητοποιήσεις.
Λίγο νωρίτερα ο πρύτανης του Πολυτεχνείου είχε ζητήσει να αποχωρήσουν οι φοιτητές από την αίθουσα που θα μιλούσε στους εκπροσώπους του Τύπου, ενώ κατηγόρησε τα μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης ότι σκοπός της παρουσίας τους ήταν απλώς να ακυρωθεί η συνέντευξη Τύπου.
Από τη μεριά τους οι φοιτητές ζήτησαν να δοθεί είτε μια κοινή συνέντευξη Τύπου είτε δύο διαδοχικές συνεντεύξεις, πρώτα από τη Διοίκηση και έπειτα από τον Ενιαίο Σύλλογο Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Ωστόσο και παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλε ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΔΚ Γιάννης Στρογγυλός για να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με τα μέλη της Διοίκησης του Ιδρύματος να αποχωρούν, ενώ ο πρύτανης σημείωσε ότι θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για την πραγματοποίηση της συνέντευξης Τύπου με θέμα τον οργανισμό λειτουργίας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

“ΟΧΙ” ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Οι φοιτητές μιλώντας αμέσως μετά στους δημοσιογράφους αναφέρθηκαν στους λόγους της κινητοποίησης ενώ κατηγόρησαν τον κ. Διγαλάκη ότι επιχειρεί να “πνίξει” οποιαδήποτε φωνή είναι αντίθετη με τις θέσεις της Διοίκησης του Ιδρύματος.
Το μέλος της  του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Κεχαγιάς υποστηριξε ότι ο οργανισμός μετατρέπει σε “κουρελόχαρτα” τα πτυχία του Πολυτεχνείου, «υποβαθμίζοντας τις προοπτικές για επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων», και εναρμονίζεται πλήρως «με τις  πολιτικές της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ. και της Μέρκελ».
Σε ό,τι αφορά το θέμα της σίτισης το μέλος του Συλλόγου Φοιτητών υποστήριξε ότι η Διοίκηση προχώρησε στο κλείσιμο της λέσχης προκειμένου να “εκδικηθεί” τους φοιτητές για τις κινητοποιήσεις ενάντια στον νέο οργανισμό.
«Η λέσχη ήταν κλειστή για 2 ημέρες και υπήρχε κόσμος που αναγκάστηκε να τη βγάλει με ένα κρουασάν όλη την ημέρα. Η Πρυτανεία χθες (σ.σ. προχθές) το βράδυ έβγαλε μια ανακοίνωση που έλεγε ότι θα ανοίξει η λέσχη ωστόσο δεν το έκανε», τόνισε ο κ. Κεχαγιάς, ενώ αρνήθηκε -όπως υποστηρίζει η Διοίκηση- ότι οι φοιτητές ήταν εκείνοι που στο πλαίσιο της κατάληψης δεν επέτρεψαν να μπουν οι εργαζόμενοι στον χώρο του Πολυτεχνείου ώστε να ανοίξει η λέσχη.
Επίσης, ερωτηθείς για το επεισόδιο που σημειώθηκε με το αυτοκίνητο κατά την αποχώρηση του πρύτανη ο εκπρόσωπος των φοιτητών σχολίασε ότι «μπήκαμε μπροστά στο αυτοκίνητο γιατί θέλουμε επιτέλους να πει μια κουβέντα σχετικά με το μέλλον των φοιτητών και να πάρει θέση μπροστά στη διάλυση του Πολυτεχνείου, των πτυχίων και του εργασιακού μας μέλλοντος».
Να σημειώσουμε ακόμα ότι τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στηρίζει και ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης εκπρόσωποι του οποίου βρέθηκαν στον χώρο.

«ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ»
Αντίθετα ως ένα πρώτο θετικό βήμα χαρακτήρισε τον οργανισμό η επίκουρη καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης Δάφνη Μανουσάκη η οποία ήταν παρούσα κατά τα χθεσινά γεγονότα στο ΤΕΕ-ΤΔΚ.
«Πάγιο αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι τα ακαδημαϊκά ιδρύματα να είναι αυτοδιοικούμενα κάτι που προβλέπεται από το σύνταγμα αλλά στην πράξη δεν συμβαίνει γιατί το Υπουργείο καθορίζει τα πάντα (αριθμό εισακτέων, υπαλλήλων, καθηγητών, πρόγραμμα σπουδών κ.λπ.)», ανέφερε αρχικά η κα Μανουσάκη και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων: «Οπότε το να υπάρχει ένας κανονισμός είναι το πρώτο βήμα σε αυτή την αυτοδιοίκηση. Κανονισμοί υπάρχουν σε όλα τα ιδρύματα του εξωτερικού και περιγράφουν με λεπτομέρεια το πλαίσιο λειτουργίας. Με τον νόμο 4009 της κας Διαμαντοπούλου για πρώτη φορά λοιπόν ορίστηκε ότι τα πανεπιστήμια θα πρέπει να έχουν έναν οργανισμό, χωρίς βέβαια να δίνει τόσες ελευθερίες όσες θα θέλαμε, αλλά πάντως αυτό είναι μια πρώτη αρχή».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα